Kuru incirde ihracat hedefi 70 bin ton

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EKMMİB) Başkanı Işık, 2022 yılında 70 bin ton kuru incir ihracatı karşılığı 246 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdıklarını, 2023 yılında da 70 bin ton ihracat hedeflediklerini söyledi

Kuru incirde ihracat hedefi 70 bin ton
Kuru incirde ihracat hedefi 70 bin ton
GİRİŞ 19.01.2023 13:33 GÜNCELLEME 19.01.2023 13:33

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirde sürdürülebilir ihracat için sektörün tüm taraflarını kuru incir üretiminin başkenti Aydın’da “Kuru İncir Kurulu” toplantısında bir araya getirdi. “Kuru İncir Kurulu” toplantısında; Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ihracatçı firmalar, İncir Araştırma Enstitüsü, Aydın Ticaret Borsası ve Nazilli Ticaret Borsası yetkilileri buluştu. Kuru incirin Türkiye’nin en prestijli ihraç ürünlerinden biri olduğunu ifade eden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, 2022 yılında 70 bin ton kuru incir ihracatı karşılığı 246 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdıklarını, 2023 yılında da 70 bin ton ihracat hedeflediklerini paylaştı.

YÜZDE 58'İ TÜRKİYE KARŞILIYOR

Türkiye’nin dünya kuru incir ihtiyacının yüzde 58’ini karşıladığı bilgisini paylaşan EKMMİB Başkanı Mehmet Ali Işık, “Kuru incir sektörü olarak 115 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracat yaptığımız birinci ülke 37 milyon dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri oldu. Fransa 31 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer aldı. En çok ihracat yaptığımız ülkeler listesinin üçüncü basamağının sahibi 30 milyon dolarla Almanya yer alıyor” diye konuştu.

UZAK DOĞU'YU HEDEF PAZAR OLARAK GÖRÜYORUZ

Ticaret Bakanlığının Uzak Ülkeler Stratejisi doğrultusunda Uzak Doğu ülkelerini hedef pazar olarak belirlediklerini kaydeden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ege İhracatçı Birlikleri olarak mart ayında üyelerimizin katılımlarını beklediğimiz Malezya’ya yönelik bir ticaret heyetimiz olacak. Yine önümüzdeki günlerde bir URGE projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu sayede Türkiye’nin küresel pazarlarda konumunu güçlendireceğine ve uluslararası ticarette pazar çeşitliliğini artıracağımıza inanıyoruz.”

KAYNAK: İHA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt