Dünyanın gözü Türkiye'de! Sayıları 5'e çıkıyor

Türkiye, 3'üncü FSRU terminalini Saros Körfezi'nde devreye almak için gün sayıyor. Saros'un devreye alınmasıyla Türkiye'nin günlük gazlaştırma kapasitesinin 150 milyon metreküp seviyesini geçeceği hesaplanıyor.

GİRİŞ 19.01.2023 10:17 GÜNCELLEME 19.01.2023 11:47
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Doğal gaz ticaret merkezi olma hedefiyle altyapı çalışmalarına hız veren Türkiye, 3'üncü FSRU terminalini Saros Körfezi'nde devreye almak için gün sayıyor. Saros'un devreye alınmasıyla Türkiye'nin günlük gazlaştırma kapasitesinin 150 milyon metreküp seviyesini geçeceği hesaplanıyor.

FSRU Gemisi

İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

Türkiye enerjide merkez olma yolundaki kararlı adımlarını atmayı sürdürüyor. O projelerden biri de Saros Körfezi'nde yapımı süren yüzer sıvılaştırılmış doğal gaz depolama ünitesi. Yakın zamanda faaliyete geçecek tesisi ilk kez TRT Haber ekibi görüntüledi. Tesis günlük 28 milyon metreküp gaz verme kapasitesi ile Marmara Bölgesi enerji arz güvenliği açısından önemli bir görev üstlenecek.

Saros FSRU Yüzer Depolama ve Gazlaştırma Tesisi, Marmara Bölgesi enerji arz güvenliği açısından önemli bir görev üstlenecek. Tesisin, ulusal doğal gaz şebeke hattına günlük 28 milyon metreküp gaz verme kapasitesi bulunuyor.

Yüzer depolama ve gazlaştırma tesisinde adres Edirne Keşan'a bağlı Saros Körfezi.

LNG Depolama Tesisi

3'ÜNCÜ FSRU GEMİSİ BURADA HİZMET VERECEK

Türkiye'nin 3'üncü FSRU gemisi buradaki terminalde hizmet verecek. Gemi, Türkiye'ye deniz yoluyla getirilecek sıvılaştırılmış doğal gazın, iletim sistemine gazlaştırılarak verilmesini sağlayacak. Gemide 180 bin metreküp sıvı doğal gaz yani LNG depolanabiliyor. Günlük maksimum gazlaştırma kapasitesi ise 28 milyon metreküp.

TÜRKİYE'NİN LNG TESİS SAYISI 5'E ÇIKIYOR

Tesisin devreye alınmasıyla Türkiye'nin LNG tesis sayısı 5'e çıkıyor. Böylece günlük gazlaştırma kapasitesi 150 milyon metreküp seviyesini geçecek. Toplam depolama kapasitesinde ise 10 milyar metreküp hedefe ulaşılacak. Devasa tesis yapılırken 9 şiddetinde depreme dayanacak şekilde inşa edildi.

Trakya, enerji nakil hatlarının merkezinde 2 uluslararası doğal gaz boru hattı bu bölgeden geçiyor. TürkAkım ve TANAP hatlarıyla 47,5 milyar metreküp gaz taşınıyor. Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisinde ise kapasite 4 milyar 600 milyon metreküpe çıkarıldı. Trakya'daki bir diğer enerji - LNG tesisi ise Tekirdağ'da Marmara Ereğlisi'nde yer alıyor.

KAYNAK: TRT HABER
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 57
  • Kenan Şen 1 yıl önce Şikayet Et
    Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler
    Cevapla
  • Servet Akan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bilenle bilmeyen görenle görmeyen bir olurmu? Olmaz.Tanık olduğumuz yirmiiki yıldır iktidar olan Recep Tayip Erdoğan küresel çapta mücadelesini her gün bir başka heyecanla ekranların başında keyifle ve gururla izlemekteyiz .gönül vermekteyiz.Evet tanık oluyoruz bir akıl gelecek akıllar delirecek.Bir devrim evvela devrimi devirecek .Baş komutan sayın Recep Tayip Erdoğan sana minnettarız....biz senden razıyız Rabbimde senden razı olsun.
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 1 yıl önce Şikayet Et
    yusuf, boş boş konuşma. Aslında sen de çok iyi biliyorsun(!) ki bire bir doğrudan ilişkili. sana, özetle şunu sorarım : Erdoğan'dan öncekiler neden yapmadılar o zaman ??
    Cevapla
  • Yusuf Çetin 1 yıl önce Şikayet Et
    Servet sen kafayı mı üşüttün? Tüm gelişmeleri Türk devleti yapıyor, bu işlerin AKP/RTE ile siyaset ile ilgisi yoktur. Senin Tayyip dediğin hükümet değil mi?
    Cevapla
  • İsmail 1 yıl önce Şikayet Et
    Büyük bir nimet ulusal çıkarlarımız için büyük bir adım. Emeğinize sağlık durmak yok hizmete devam.allah yardımcınız olsun
    Cevapla
  • bekir 1 yıl önce Şikayet Et
    bizim doğalgaz arayan gemiler nerede 6 aydır yatıyor diyorlar
    Cevapla
  • Zulfikar Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Gong çalınca uyanırlar,merak etme.
    Cevapla
  • Selahaddin Ersoy 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir makineyi alırsın işi bitince kenara koyarsın, lazım olunca tekrar kullanırsın.
    Cevapla
  • Demir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah kolaylık versin bu yatırımlar bir anda olmuyor hep emek gayretlerle oluyor sabırsızca hani nerde bu gaz bu paralar nereye gidiyor diyenler bu bol nimete şükreden mı var
    Cevapla
  • Sıla 1 yıl önce Şikayet Et
    Benim babam yaptı orayi BOTAŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN KONTROL AMIRI VE BAŞ MUHENDİS ERSIN YILMAZ YAPTI
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle