Erdoğan'ın talimatıyla başlamıştı, bir Avrupa ülkesi de 'Türkiye' dedi!

Başkan Erdoğan'ın 'ülkemizin marka değerinin artırılması' amacıyla başlattığı girişime İsviçre de dahil oldu. İsviçre, şimdiye kadar menşe ispat belgelerinde yazan ‘Turkey' tanımını 'Türkiye' olarak kullanılacağını duyurdu.

GİRİŞ 18.01.2023 07:03 GÜNCELLEME 18.01.2023 09:31
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uluslararası camia da 'Turkey' teriminin 'Türkiye' olarak kullanılması talimatını vermişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ise yılın başından itibaren ülkenin Türkçe adı olan Türkiye'nin diğer dillerde de kullanılmasını teşvik etmek için bir kampanya başlattı.

İSVİÇRE DE 'TÜRKİYE' DEDİ

Birçok ülkenin ardından 'Turkey' değil 'Türkiye' kararına İsviçre'de katıldı. İsviçre Federal Gümrük ve Sınır Güvenliği Dairesi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İngilizce, Almanca, Fransızca veya İtalyanca olarak düzenlenen menşe ispat belgelerinde ülkesi için yalnızca "Türkiye" isminin kullanılmasını istediğini duyurdu. Bu nedenle "Turkey", " Turkei " veya "Turquie" tanımlamaları artık İsviçre'de kullanılmayacak.

İsviçre gümrük idaresine göre, süresi henüz belirlenmemiş bir geçiş aşamasında, 'Turkey' eski tanımlamalara sahip menşe belgelerini kabul etmeye devam edecek.

Türk firmaları geçen yılın sonundan beri ihraç ettikleri ürünlerin üzerine "Made in Turkey" yazıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu bu kararın Türk milletinin kültür, medeniyet ve değerlerini en iyi şekilde ifade ettiğini söylemişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, isim değişikliğinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "ülkemizin marka değerinin artırılması" amacıyla başlattığı girişimin bir parçası olduğunu dile getirmişti.

BM DE ARTIK TÜRKİYE'YE FARKLI HİTAP EDİYOR

Söz konusu kararı Birleşmiş Milletler de İngilizce "Turkey" adıyla değil, resmi olarak "Türkiye" olarak anılmasını istedi. BM, Türkiye'nin isim değişikliğini BM sözcüsü Stéphane Dujarric, Haziran ayında Ankara hükümetinin talebi üzerine, İngilizce Turkey isminin artık kullanılmayacağını duyurmuştu.

KAYNAK: STAR.COM.TR
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 29
  • vatandaş41 1 yıl önce Şikayet Et
    osmanlı deseydi daha manidar olurdu
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis Dünya dize getiriyorsun helal olsun. Dünya Türkiye ve Türk adını daha çok duymaya başladı sonuna kadar sayın Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan ve Bahçeli ile büyük Türkiye için devam bazı satılmışlar hainlere rağmen
    Cevapla
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    İsviçre şimdiden Türkiye gücünü görmeye başladı sanırım.
    Cevapla
  • Kayı Boyu 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis senin imajını değiştirdi haberin bile yok. Artık teknoloji üretiyorsun. Zincirlerini kırdın, borçlu olsan da onurunla yaşıyorsun. Kimse seni zevk sefa aracı olarak görmüyor, bu gurur yetmez mi. Ama tek derdin işkembeni düşünmekle, senin gibilerden güney asyada Afrikada çok var. 2. Sınıf köle zihniyeti.
    Cevapla
  • nevzat 1 yıl önce Şikayet Et
    bazen siyasilerimiz de dil alışkanlığı olmuş meclisimize parlamento diyorlar bence bunun da terk edilmesi lazım fransızca olan bu ismi kullanmayalım büyük millet meclisi çok güzel TBMM
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle