ABD'ye alternatifiz! Bakan Varank, Macaristan'a Türk yapımı roketatar sistemi teklif etti

Bakan Varank, Macaristan'ın gündeminde yer alan ABD yapımı HIMARS çoklu roketatar sistemiyle ilgili ''HIMARS'a alternatif ürünleri biz Türkiye'de üretiyoruz bunlarla ilgili de ihtiyaç varsa gerekli desteği vermeye hazırız.'' dedi.

GİRİŞ 16.01.2023 22:55 GÜNCELLEME 16.01.2023 22:55
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Resmi ziyaret kapsamında Macaristan'da bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı binasında düzenlenen Türkiye-Macaristan 8. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı'na katıldı.

Toplantı sonrası Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısı düzenleyen Varank, karşılıklı üst düzey ziyaretlerle, kurulan istişare mekanizmaları ve yapılan yatırımlarla, iki ülke arasındaki ilişkilerde her alanda muazzam ivme yakalandığını söyledi.

Kendisine tevdi edilen liyakat nişanının iki ülke arasındaki durumun göstergesi olduğunu belirten Varank, ''Bu nişanı ülkem adına kabul ederken ilişkilerimize katkı sağlamış olmaktan dolayı onur duyduğumu da ifade etmek isterim. Özellikle ülkemin bağımsızlık mücadelesinin yüzüncü yılı olan 2023’te bu nişanı almak bu durumu çok daha anlamlı kılıyor. Bu liyakat nişanının, ilerleyen yıllarda bizim yerimizde görev yapacak mevkidaşlarımızın taşıyacakları sorumluluğa da örnek olacağına inanıyorum.'' ifadelerini kullandı.

Macaristan'ın, Türkiye'nin Avrupa'daki en önemli müttefiklerinden birisi olduğunu, bu ilişkinin sadece ekonomik ve ticaretle sınırlı olmadığına işaret eden Varank, ''Başta NATO, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi ve Türk Devletleri Teşkilatı olmak üzere uluslararası ve bölgesel kuruluşlar çerçevesinde yakın siyasi işbirliği ve koordinasyonumuz var.'' sözlerini kaydetti.

SAVUNMA SANAYİSİNDE İŞBİRLİĞİ DEVAM EDECEK

Savunma sanayisinin son zamanlarda iki ülke arasında işbirliğinin arttığı bir alan olduğunu, Macaristan'ın yurt dışından aldığı zırhlı araçların bir kısmını Türkiye tedarik etmeye başladığını ifade eden Varank, ''Bunlarla ilgili yaptığımız görüşmelerde Macaristan'ın bundan memnun olduğunu, Türk şirketlerinin bu ilişkiden memnun olduğunu gördük. Önümüzdeki dönemde de biz bu süreci devam ettireceğiz. Savunma sanayisi anlamında Macaristan'ın en önemli ortaklarından bir tanesi olmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye insansız hava araçlarında çok ciddi bir oyuncu. Şu an dünyanın en önemli oyuncularından bir tanesi. Bu kabiliyetimizi de dost ve müttefik Macaristan'la paylaşmaya hazırız. Bu alanlarda da gerekli işbirliği görüşmelerini yapıyoruz.'' dedi.

2024, TÜRKİYE-MACARİSTAN KÜLTÜR YILI OLARAK KUTLANACAK

Macaristan'ın, Türkiye'nin AB üyelik sürecine başından beri en güçlü desteği vermeyi sürdürdüğüne dikkat çeken Varank, iki ülke arasındaki dostluk anlaşmasının 100'üncü yıl dönümü münasebetiyle 2024'ün Türkiye-Macaristan Kültür Yılı olarak kutlanacağını, 2025'in ise Teknoloji Yılı olarak planlandığını aktardı.

İkili ilişkileri daha da ileriye taşımak ve derinleştirmek için hem Türkiye hem de Macaristan'ın güçlü bir irade ortaya koyduğunu dile getiren Varank, şunları kaydetti:

''Bugün Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığımız (KOSGEB) ile Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) arasında bir mutabakat zaptı imzaladık. Ardından teknik heyetlerimizin uzun süredir üzerinde çalışıp mutabık kaldıkları Karma Ekonomik Komisyonu mutabakat zaptını imzaladık. Yıl boyu sürdürdüğümüz müzakereler her zaman olduğu gibi karşılıklı anlayış atmosferinde gerçekleşti. Her iki ülke de ekonomik ve ticari ilişkilerimizi çeşitlendirme ve geliştirme konusunda iradesini kararlılıkla ortaya koydu. Karşılıklı yatırımlar ve müteahhitlik hizmetlerinden üçüncü ülkelerdeki işbirliklerine, bilim ve teknolojiden yeşil dönüşüme, enerjiden tarıma, sağlıktan turizme daha pek çok alanda mevcut işbirliğimizi daha da güçlendireceğiz.''

İkili ilişkilerde karşılaşılan sorunları diyalogla ve Bakan Szijjarto'nun desteğiyle çözüme kavuşturduklarını ifade eden Varank, Türk iş insanlarıyla yaptığı toplantıda kendisine aktarılan sorunları Szijjarto'ya aktardığını ve bunların çözümü konusunda gerekli adımların atılacağını söyledi.

''TÜRKİYE ENERJİDE BİR HUB OLMA NOKTASINDA KARARLI ADIMLARLA İLERLİYOR''

Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nı küresel enerji krizi gölgesinde gerçekleştirdiklerini belirten Varank, enerjide dışa olan bağımlılığın azaltılması ve ülkelerin bu alandaki yetkinliklerinin ortak proje ve yatırımlara dönüşmesi için daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiğini vurguladı.

Türkiye olarak hem güneş hem rüzgar enerjisinde kapasiteyi artırmak için adımlar attıklarını dile getiren Varank, ''Türkiye enerjide bir hub olma noktasında kararlı adımlarla ilerliyor. Biliyorsunuz Azerbaycan'dan gelen hattın kapasitesini önümüzdeki dönemde iki katına çıkarıyoruz. Yine Türkiye'de Trakya'da yeni bir enerji terminalinin de hazırlıkları bitmek üzere. Buradan da ülkemize doğal gaz gelmeye başlayacak. Son zamanda Karadeniz'de doğal gazda büyük bir keşif yaptık. Hidrokarbon kaynaklı Türkiye'nin hub olması tabii ki bize önemli katkılar sağlayacak ama biz bu kabiliyetimizi, gücümüzü de elbette dost ve müttefik ülkelerle paylaşmaya devam edeceğiz. Macaristan'la olan ilişkilerimizi de sıkı bir şekilde sürdürerek Macaristan'ın ihtiyacının nasıl karşılayabiliriz bunlarla ilgili de elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz.'' ifadelerini kullandı.

TÜRKAKIM, MACARİSTAN'IN DOĞAL GAZ TEDARİĞİNDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ise Avrupa'nın savaş nedeniyle ciddi kriz yaşadığını, Türkiye ile Macaristan arasındaki işbirliğinden dolayı ülkesinin enerji güvenliğinin garanti altında olduğunu söyledi.

TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı'nın ülkesinin doğal gaz tedariğinde önemli rol oynadığına işaret eden Szijjarto, ''TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı, Avrupa'da, Doğu-Batı arasında yüzde 100 kapasite ile çalışan ve ülkemizin enerji güvenliğini sağlayan tek güvenilir boru hattı. Geçen yıl Macaristan'a toplam tüketiminin yaklaşık yarısı olan 4,8 milyar metreküp doğal gaz bu yolla ulaştı.'' dedi.

Ülkesinin enerji tedariğini çeşitlendirmek için bazı adımları attığını belirten Szijjarto, bu kapsamda en gerçekçi seçeneğin Azerbaycan gazının yanı sıra Türkiye limanlarına getirilecek olan sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) Macaristan'a ulaştırılması olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ikili ticaretin geçen yıl rekor kırdığını, Macaristan'da 100 Türk şirketinin yaklaşık 2 bin 200 kişiyi istihdam ettiğini kaydeden Szijjarto ayrıca, Rusya-Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine yönelik umut veren tek adımı tahıl koridoru ile Türkiye'nin attığını belirtti.

"HIMARS'IN ALTERNATİFLERİNİ BİZ TÜRKİYE'DE ÜRETİYORUZ"

Macar gazetecinin, ülkenin gündeminde yer alan ABD yapımı HIMARS çoklu roketatar sistemlerinin satın alınıp alınmayacağına yönelik sorusuna ilk olarak Bakan Varank yanıt verdi.

Varank "Macaristan (HIMARS konusunda) bir adım atacak mı atmayacak mı bilmiyorum ama şunu söyleyebilirim; ona alternatif ürünleri biz Türkiye'de üretiyoruz. Bunlarla ilgili de ihtiyaç varsa biz bu ürünlerle ilgili gerekli desteği vermeye hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

MACARİSTAN: TÜRKİYE İLE DE ANLAŞMAMIZ VAR

Bu soruya Szijjarto da “Macar ordusunun silahlarını yeniliyoruz. Silahları satın alınca ilk olarak müttefikler aklımıza geliyor. NATO ülkeleri, mesela Türkiye ve diğer NATO müttefikleri. Türkiye ile de anlaşmamız var. Masada açık teklifler var. Tabii ki bütün bunları ilk olarak Savunma Bakanlığı daha sonra da hükümet değerlendiriyor.” yanıtını verdi.

Basın toplantısı öncesi Varank ve Szijjarto, Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyon Toplantı Protokolü ile KOSGEB ve HEPA arasında eylem planı anlaşmasını imzaladı.

Bakan Varank'a, iki ülke ilişkilerine yaptığı katkıdan dolayı Macaristan Liyakat Nişanı takdim edildi.

Toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ile KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt da katılım sağladı.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    her alanda büyümeye devam edeceğiz allah izin verirse
    Cevapla
  • İslam Sancağı 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye AB-D'nin pazarını ele geçiriyor, boş yere saldırmıyor içerideki Bizans artıkları yerli savunma sanayine
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Askeri alımlar sadece mali değil siyasi kararlardır. Öyle ABD pazarını çaldım diye alamazsın. Politik nedenlerle almazlar. Haberde biz satalım denmiş önemli olan macaristan'ın ne diyeceği. Bence almaz. Hemen ülkedeki halkının bir kısmını bizans artığı ilan edecek kadar delirmiş olmanıza alıştık da askeri ihalelerin nasıl politik olduğunu anlayamamış olman sadece cehaletten ibaret. Ne zamanki , almanya, fransa, italya gibi ülkelere silah satışı yaparsın o zaman güçlüsün demektir. Eften püften ülkelere satışlar sadece politik nedenlerledir.
    Cevapla
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    macar ve polonyaya verilen silahlar da indirim yapılmalı. avrupadaki en yakın kardaşımız macarlardır. onlara bedava verilse yeridir. polonyaya da ucuz verilmeli ki, avrupada arkamızda kocaman iki ülke olsun, onları sırası ile romanya ve bulgaristan takip etmeli ve doğu avrupadaki hristiyan Türk kanadına sahip çıkmalıyız.
    Cevapla
  • dede 1 yıl önce Şikayet Et
    çok guzel duşunmüş bızden alsınlar ekonomık abd gıbı kazık ta dehıl
    Cevapla
  • SARIÇİÇEK 1 yıl önce Şikayet Et
    daha durun bunlar ABDnin iyi günleri Elhamdulillah Türkiye dünyaya savunma sanayii ürünü verecek inşaAllah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle