Meriç Nehri'nden elektrik üretilecek projede sona doğru

Meriç Nehri'nden yılda 14 milyon 300 kilovatsaat elektrik üretimi planlanan "Arşimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali" çalışmalarında sona gelindi.

GİRİŞ 16.01.2023 01:15 GÜNCELLEME 16.01.2023 01:16
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Edirne Valiliği Çevre Koruma Vakfı tarafından gerçekleştirilen projede, nehir yatağındaki kazı çalışmaları bitirilirken santral inşaatı yapım faaliyetleri de büyük oranda tamamlandı.

Kendi kategorisinde dünyada en büyük projelerden biri olduğu belirtilen santral için nehrin iki kıyısına 70'er metrelik 3 lastik savak konuldu.

Santraldeki 14 burgu türbinin dönmesiyle yılda 14 milyon 300 bin kilovatsaat elektrik üretilmesi öngörülüyor.

Nehirden üretilecek elektriğin satılmasından sağlanan gelirin bir kısmı, ihtiyaç sahiplerine yardımlarda bulunan, kadın girişimciliğini destekleyen ve çeşitli eğitimlerde bulunan Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı'na aktarılacak.

İlk etapta 13 burgu türbinden ele edilecek enerji gelirinin 6 yılda proje finansmanını karşılaması ve bu sürede 1 burgu türbininden kazanılan gelirin vakfa aktarılması planlanıyor. Proje finansmanının karşılanmasının ardından ise 14 türbinden elde edilecek kazanç vakfın geliri olacak.

"Son bir aylık sürece ihtiyacımız var"

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, gazetecilere, santraldeki çalışmaların büyük bölümünün tamamlandığını söyledi.

Santralde yakın zamanda enerji üretimine geçileceğini aktaran Kırbıyık, "Çevre Vakfı ile yürüttüğümüz çalışmalarımızda artık son bir aylık sürece ihtiyacımız var. Biraz mevsim koşulları bizi ister istemez yavaşlatıyor. Beton dökme işimiz biraz yavaşladı. Buradaki süreçte fiziki gerçekleşme yüzde 90'ların üzerine çıktı. Çok az bir nokta kaldı. Bunu da tamamlayıp inşallah enerji üreteceğimiz bir döneme gireceğiz." dedi.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 18
  • Ferhat Uzuner 1 yıl önce Şikayet Et
    Burgu Türbin yöntemiyle İstanbul ve Çanakkale Boğazlarındaki akıntılardan elektrik enerjisi üretmek mümkün... @enerjibakanlığı bu konuyla ilgili çalışma yapmalı.. Her yıl elektrik üretmek için doğalgaz çevrim santrallarında yakılan ithal doğalgaza ve ithal kömüre milyarlarca dolar ödüyoruz.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    chp karşı çıkmamış mı?? hayret..
    Cevapla
  • Trakyalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Çıktı...
    Cevapla
  • ALP CAN 1 yıl önce Şikayet Et
    habarı olmamıştır.
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun
    Cevapla
  • Mustafa gülmez 1 yıl önce Şikayet Et
    Kızılırmak üzerine de bekleriz
    Cevapla
  • Mizah 1 yıl önce Şikayet Et
    Ev için bir milyon kredi al iki milyon geri öde süper fırsat kaçırılmaması lazım. Nasıl odenecekse.
    Cevapla
  • Trakyalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Bugün 1 milyona aldığın daire kredi bittiğinde 5 katı oluyor...
    Cevapla
  • Dertli 1 yıl önce Şikayet Et
    Alma! Devlet bedava ev mi verecek? Mevcut faizlerin çok altında faizle kredi veriliyor. İmkanın varsa alırsın yoksa otur oturduğun yerde
    Cevapla
  • M ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Kolayı var almayı verirsin ve nasıl ödeyeceğim diye tasa etmezsin hep beleş dimi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle