Merkez Bankası Türk lirası mevduata uygulanan zorunlu karşılık oranlarını değiştirdi

Merkez Bankası Türk lirası mevduata uygulanan zorunlu karşılık oranlarını değiştirdi. Teşvik amacıyla 3 aydan uzun vadeli TL hesaplarda zorunlu karşılık oranı sıfırlandı.

GİRİŞ 15.01.2023 01:38 GÜNCELLEME 15.01.2023 09:34
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası'nın internet sitesinden yapılan duyuru ve alınan kararlar şu şekilde:

2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi Metni'nde, liralaşma stratejisi çerçevesinde uygulanacak politikaların, bankacılık sisteminin hem varlık hem de yükümlülük tarafında Türk lirasının ağırlığının kalıcı olarak artırılması amacıyla güçlendirilerek kullanılmaya devam edileceği belirtilmiştir. Ayrıca, kur korumalı mevduat dışındaki Türk lirası mevduatın öncelikli olarak özendirilerek, Türk lirası mevduat tercihinin güçlenmesi yönünde adımlar atılmaya devam edileceği kamuoyu ile paylaşılmıştır.

ZORUNLU KARŞILIK ORANI YÜZDE 0 OLDU

Bu kapsamda Türk lirası mevduatın vadesinin uzamasını teşvik etmek amacıyla 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat için zorunlu karşılık oranlarının yüzde sıfır olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

Ayrıca, yurt dışından doğrudan temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülüklerdeki artış için 2023 yıl sonuna kadar zorunlu karşılık oranlarının yüzde sıfır olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

20 OCAK'TAN İTİBAREN GEÇERLİ

Bahse konu değişiklikler, tesisi 3 Şubat 2023 tarihinde başlayacak olan 20 Ocak 2023 hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacaktır.

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bunun anlamı dövizi düşürmek
    Cevapla
  • Bjk 1 yıl önce Şikayet Et
    Faizi alıp verenlerin ahirette yatacak yeri yok
    Cevapla
  • Tual 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayat pahalılığı alım gücünün düşmesi ve zamlar bizleri iyice bezdirdi porselen ve cam uçmuş dargelirli için herşey lüks oluyor Bi kazak bir hırka bile alamıyoruz emeklilerin yetim dulların hali içler acısı Sürünüyoruz öz vatanımızda kim elimizden tutacak bizi kendi kaderimize terk edildik üçbeş kuruş emekliye zam yapıldı diye garibana verilen aile destek parasını kesiyorlar tüm siyasetçilerin mal varlıkları banka hesapları yurtiçi yurt dışı güncelleniyormu bunları denetleyen varmı Yok ama garibanın lokması sayılıyor
    Cevapla
  • Hamza 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunun vatandaşı ilgilendiren kısmı ne ben birşey anlamadım. Bankaları ilgilendiriyor ama vatandaşa bir katkısı veya etkisi olacak mı? Bunun anlatılması gerek
    Cevapla
  • Tutku25 1 yıl önce Şikayet Et
    Nedir bu anlayan varmı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle