İtalya'ya çare oldu sıra Almanya'da! Tonlarca petrol için Türkiye'yi işaret etti

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşen Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ülkesindeki petrol ve doğal gazı Avrupa ulaştırmak için Türkiye'yi işaret etti. Irak, doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımak istenmesinden memnun.

İtalya'ya çare oldu sıra Almanya'da! Tonlarca petrol için Türkiye'yi işaret etti
İtalya'ya çare oldu sıra Almanya'da! Tonlarca petrol için Türkiye'yi işaret etti
GİRİŞ 14.01.2023 10:07 GÜNCELLEME 14.01.2023 10:07
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya'nın doğal gaz ve petrol ithal etmesi konusunda Irak'ın iş birliği yapmak için memnuniyet duyacakları bir partner olabileceğini söyledi.

Scholz, başkent Berlin'de Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Almanya ile Irak arasında ikili ilişkileri derinleştirmek istediklerini belirten Scholz, bunun için bir çalışma programı konusunda anlaştıklarını ifade etti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

TONLARCA PETROL İÇİN TÜRKİYE'Yİ İŞARET ETTİ

Scholz, Irak'ın, yeni hükümetin göreve gelmesiyle yeni bir sayfa açma fırsatına sahip olduğunu vurgulayarak, Sudani hükümetinin özellikle ekonomik reformlara odaklandığını ve Almanya'nın bunu desteklediğini kaydetti.

Gelecek yıllarda enerji arzının garanti altına alınması için Almanya'nın stratejik kararlar aldığını anımsatan Scholz, enerji konusunda çeşitli ithalat imkanlarını kullanmak istediklerini anlattı.

Scholz, geçmiş dönemden farklı olarak enerji alanında tek bir tedarikçiye bağımlı olmak istemediklerini dile getirerek, "Gaz ve petrolün Almanya'ya ithal edilmesi konusunda Irak bizim için memnuniyet duyacağımız iş birliği partneri olabilir." dedi.

Irak'ın enerji sektörünün inşası ve modernleşmesi için Siemens Energie şirketi ile Irak Elektrik Bakanlığı arasında anlaşma yapıldığını aktaran Scholz, bunun Irak'ın istikralı olması için önemli bir katkı olduğunu ve anlaşmanın hızla uygulanmasını ümit ettiğini kaydetti.

Göç konusunda da Irak ile yakın iş birliği içinde olacaklarını ve Iraklı göçmenlerin ülkelerine dönmelerine imkan verileceğini belirten Scholz, Irak'ın bölgesinde olumlu bir rol oynadığını kaydetti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani

IRAK, DOĞAL GAZINI TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA'YA TAŞIMAK İSTİYOR

Irak Başbakanı Sudani de ülkesinin Almanya ile yakın iş birliği içinde olduğunu, bu iş birliğini daha da derinleştirmek istediklerini söyledi.

Irak'ın ekonomisinin büyümesi için ekonomi alanındaki çalışmaları çeşitlendirmek istediklerini anlatan Sudani, petrol ve doğal gaz üretimi konusunda enerji alanında önemli bir aktör olduklarını belirtti.

Sudani, Irak'ta bir liman inşa ettiklerini belirterek, "Bu limandan doğal gazımızı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırmak için boru hatlarıyla birlikte demir yolu yapıyoruz." diye konuştu.

Doğal gazı daha verimli kullanmak istediklerini de ifade eden Sudani, bunların üzerinde çalıştıkları projeler olduğunu ve bu konuları Scholz ile görüşmede dile getirdiğini aktardı.

Sudani, Irak'taki insanlara daha verimli ve iyi bir şekilde elektrik sağlanması konusunda Siemens Energie şirketi ile Irak Elektrik Bakanlığı arasında anlaşma sağlandığını belirterek, Siemens ile Irak'ta yerinde insanların nasıl daha iyi eğitileceği konusunda da görüşeceklerini belirtti.

Komşu ülkelerin Irak ile hangi alanlarda iş birliği yapılabileceğine bakmalarını isteyen Sudani, bu alanlar arasında sağlık ve tarım gibi alanları da saydı.

Sudani, şirketleri ülkesinde yatırıma çağırdı.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP)

TÜRKİYE, İTALYA'YA DA ÇARE OLDU

Kış için enerji sıkıntısı yaşayan İtalya, Azerbaycan'dan temin ettiği doğal gazı, Türkiye'den geçen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) bağlantılı olan Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile 16,4 milyar metreküp taşıdı. Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesiyle birlikte Avrupa'da doğal gaz krizi başladı. Yaşanan problemlerin çözümü için çeşitli arayışlara giren Avrupa ülkeleri yeni rotalar aramaya başladı. Bu gelişmelerin gölgesi altında TAP, İtalya'ya 16,4 milyar metreküp Azerbaycan doğal gazını taşıdı. Avrupa'nın enerji ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sağlayan TAP, şu anda İtalya'nın ikinci kaynağı yer alıyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 41
  • Doğan 35 1 yıl önce Şikayet Et
    Boru hatları çok dolu. Demir yolu en güzel sistemdir. Hayirlisi olsun
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Ey Avrupa sevin sevmeyin; ihtiyacınız olan tüm enerji boruları, bölgenin tek huzurlu güvenli ve güçlü ülkesi Türkiye'nin elinde. Gelin akıllı olun...
    Cevapla
  • CcCan 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya ve ABD neden PKK'ya destek veriyor anladınız umarım. Irak ve İran petrolü ve gazi Avrupa'ya satılmasın diye.
    Cevapla
  • Tuzla 1 yıl önce Şikayet Et
    Berlin Basra arasinda hizli demiryolu hatti dogalgaz ve petrol boru hatlari yapilarak koridor olusturalim alacagimiz komisyon tum enerji ithalatimizi sifirlar
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Gerekli komisyonu ve taşıma ücretlerini almadan öyle bedavaya iş. yapma ey Türkiyem.
    Cevapla
  • Konuk 1 yıl önce Şikayet Et
    Kim demiş Türkiye taşıma ücreti ve Komisyonunu almıyacak diye? Yetkililer bunun hesabını uzun süredir çıkarıyor merak etmeyelim…
    Cevapla
  • Ali Bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Tamam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle