Çin'den 'altın hisse' hamlesi

Çin kamu kurumlarının Alibaba Group ve Tencent Holdings gibi dev şirketlerde yüzde 1'lik altın hisseler alarak kontrolünü artıracağı ve bu hisseleri atamalarda etkili olmanın yanında kritik verilere ulaşmakta kullanabileceği belirtiliyor.

Çin'den 'altın hisse' hamlesi
Çin'den 'altın hisse' hamlesi
GİRİŞ 13.01.2023 13:12 GÜNCELLEME 13.01.2023 13:14
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bloomberg'in haberine göre, Çin kamu kurumlarının Alibaba Group Holding ve Tencent Holdings'in birimlerinde "altın hisseler" olarak tanımlanan payları almaya hazırlandığı belirtiliyor.

Bu hamle Pekin'in dünyanın en büyük internet arenasındaki kilit oyuncular üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için harekete geçtiği şeklinde değerlendiriliyor.

SEKTÖRÜ UZUN VADEDE ETKİLEYEBİLİR

Pekin sektör üzerindeki hakimiyetini gevşetmeye ve bir yıldan fazla bir süredir neredeyse her internet alanını saran ezici baskıyı aşmaya hazırlanırken tartışmalar ortaya çıktı.

Teoride hükümetin yöneticileri aday göstermesine veya önemli şirket kararlarını etkilemesine izin veren bu hisse yapısı, yetkililere sektörü uzun vadede etkilemek için bir mekanizme sağlamış olabilir.

ÇEŞİTLİ SATIN ALMALAR YAPILIYOR

Qichacha kurumsal veri tabanına göre Çin Siber Uzay İdaresi'nin (CAC) bir kolu, 4 Ocak'ta Guangzhou'daki bir Alibaba dijital medya yan kuruluşunun yüzde 1'ini aldı.

Şirketin medya portföyünde, yayın platformu Youku ve mobil tarayıcı UC Web gibi işletmeler bulunuyor.

Veritabanının gösterdiğine göre, Alibaba'dan satın alınan hisselerin fonlanması, CITIC, China Post ve China Mobile gibi önde gelen devlet firmaları ile birlikte CAC tarafından destekleniyor.

Alınan bilgilere göre bir hükümet kuruluşunun Tencent'in yan kuruluşunda benzer bir hisseyi almasıyla ilgili görüşmeler de sürüyor.

Dünyanın 2 numaralı ekonomisini canlandırmaya hevesli Şi Jinping yönetiminin, duruşunu oyun bağımlılığına karşı şekilde değiştirmesine ve Alibaba gibi kamu denetimini üzerine çeken firmaları kontrolünü artırmaya hazırlandığına dair işaretler artıyor.

TİKTOK VE BYTEDANCE HİSSESİ DE ALDI

Financial Times'ın yetkililerin Alibaba ve Tencent şirketlerinin her birinde yüzde 1'lik doğrudan hisse alacağını bildirmesiyle firmalar üzerinde artan Çin devleti etkisi, şirketlerin Çin dışındaki incelemesini artırabileceği ve büyümelerini yavaşlatabileceği belirtiliyor.

Pekin, Tiktok ana şirketi Bytedance ve Kuaishou'da şimdiden altın bir pay aldı.

Çin Aralık ayı başlarında katı Kovid kısıtlamalarında gerçekleştirilen ani bir U dönüşü sonrası hızla yeni piyasa dostu hamleler gerçekleştirilmişti.

Ülke, Avustralya'nın kömür ithalatına yönelik iki yıllık yasağı sona erdirirken, teknoloji devleri üzerindeki baskısını gevşetmeye ve gayrimenkul sektöründe yıkımı şiddetlendiren katı "üç kırmızı çizgiyi" tersine çevirmeye başladı.

Şu anda sorulması gereken soru, yaşanan politika revizyonunun Çin'in son kırk yılda ekonomik yükselişini hızlandıran esnekliğe doğru bir dönüşü mü yoksa kötüleşen bir ekonomiye verilen ani bir tepkiyi mi temsil ettiği olacak.

Tencent ve Alibaba hisseleri daha önceki kayıplarını telafi ederek Hong Kong Borsası'nda büyük bir kayıp yaşamadı.

"HÜKÜMET ÖNEMLİ VERİLERE ULAŞACAK"

Çin devlet organları, Didi'den Jack Ma's Ant Group Co.'ya kadar yüksek profilli yeni kurulan özel şirketlere yıllarca milyarlarca dolar yatırım yapmıştı. Son yıllarda, Pekin internetin her alanına baskı uygularken, resmi kurumlar da bu şirketler “altın pay” olarak tanımlanan yüzde 1’lik nominal hisseler almıştı.

Pekin'in bu elinde tutma hakkını nasıl kullanacağı belirsiz olsa da analistler, bunun masada bir koltuk veya söz sahibi olmanın ötesinde, hükümetin önemli verilere erişmesine de yardımcı olabileceğini düşünüyor. TikTok'un sahibi ByteDance Ltd. ve Weibo Corp. bu tür bir düzenlemeyi ifşa eden başlıca internet firmaları arasında yer alıyor.

KAYNAK: HABERTÜRK
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 2
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    sözde komünist özde kapitalist bir ülke çin. kim ne derse desin.
    Cevapla
  • Birisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkene rağmen hizmet etmemelisin zaten. Çatısı altında bulunduğun devlet senden bir bilgi isterse bunu vermek zorundasın.
    Cevapla