Çin yerine Türkiye'yi seçtiler: Yeni projede imza an meselesi

Uganda, 8 yıl önce Çinli bir şirkete verdiği Makala-Kampala demiryolu inşası ihalesini iptal ederek, Türk şirketiyle görüşmelere başladı.

Çin yerine Türkiye'yi seçtiler: Yeni projede imza an meselesi
Çin yerine Türkiye'yi seçtiler: Yeni projede imza an meselesi
GİRİŞ 13.01.2023 08:48 GÜNCELLEME 13.01.2023 08:48

The East African'ın haberine göre, Kenya sınırındaki Malaba'dan başlayarak başkent Kampala'ya gidecek olan 273 kilometrelik yeni demir yolu hattı ihalesi, Çinli Harbour Mühendislik Şirketi'nin (CHEC) yeterli mali destek bulamaması nedeniyle iptal edildi.

Proje için yıllardır Çin Eximbank dahil olmak üzere farklı kredi kuruluşlarından aradığı desteği bulamayan Uganda, Afrika'da çok sayıda demir yolu inşasını üstlenen Yapı Merkezi'yle temas kurdu.

Çin'in, Kovid-19 salgını sonrası Afrika'daki büyük altyapı projelerinin finansmanında çekingen davrandığı belirtildi.

Proje Koordinatörü Mühendis Perez Wamburu, Yapı Merkezi'yle mutabakat zaptı imzalandığını belirterek, şirketin hükümetin teklifine birkaç hafta içinde cevap vermesinin beklendiğini söyledi.

Wamburu, projenin finansmanı için yeni bir model belirleneceğini ve ihracat kredi ajanslarından yararlanılacağını kaydetti.

Etiyopya ve Tanzanya gibi Doğu Afrika ülkelerinde demir yolu inşası üstlenen Yapı Merkezi, geçen yıl "dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi" arasında 58. sıraya yükselmişti.

KAYNAK: AA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.