AB'nin Rusya'ya petrol yaptırımının bilançosu: Günlük kayıp 160 milyon euro

Yapılan hesaplamalar, Moskova'nın ham petrol gelirlerinde yüzde 32'lik azalmayı gösteriyor.

AB'nin Rusya'ya petrol yaptırımının bilançosu: Günlük kayıp 160 milyon euro
AB'nin Rusya'ya petrol yaptırımının bilançosu: Günlük kayıp 160 milyon euro
GİRİŞ 11.01.2023 10:11 GÜNCELLEME 11.01.2023 10:11
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ukrayna savaşı, Rusya'yı Batı'dan ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya bıraktı.

Rus petrolü ve doğalgazı, Batılı ülkeler tarafından ambargoya uğratıldı.

Düşünce ve araştırma kuruluşu Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin (CREA) çalışması, yaptırımların bilançosunu gözler önüne serdi.

Rusya, günlük 160 milyon euro kaybetti

Rusya'nın fosil yakıt ihracatından elde ettiği gelirin, ambargo ve tavan fiyat uygulamasıyla önemli ölçüde düştüğü belirtildi.

Söz konusu uygulama, Rusya'nın ham petrol gelirlerinde yüzde 32 azalmaya yol açtı. Ambargo ve tavan fiyat uygulaması nedeniyle Rusya'nın günlük 160 milyon euro kaybettiği hesaplandı.

Fosil yakıt ihracatının günlük getirisi 640 milyon euro

Gelirlerindeki düşüşe rağmen Rusya, toplam fosil yakıt ihracatından günlük 640 milyon euro kazanıyor. Öte yandan, AB'nin Rusya'dan rafine petrol ürünlerine yönelik ambargosunun 5 Şubat'ta yürürlüğe girmesiyle günlük kaybın 120 milyon euroyu bulacağı öngörülüyor.

Böylece, Rusya'ya ham petrol ve petrol ürünlerinde uygulanan yasak ve tavan fiyat, ülkenin enerji gelirlerinin günlük 280 milyon euro azalacağı tahmin ediliyor.

Gelirdeki azalışın devam etmesi bekleniyor

CREA verilerine göre, Rusya tavan fiyat kapsamındaki ham petrol sevkiyatından 3,1 milyar euro kazandı. Bu rakamın 2 milyar euroluk kısmının doğrudan Rus hükümetine giden vergi olduğu hesaplandı.

Tavan fiyatın 60 dolardan 25-35 dolar bandına düşürülmesinin, Rusya'nın petrol ihracat gelirini günde en az 100 milyon euro daha azaltacağı tahmin ediliyor.

"Rusya'dan kalan petrol ve gaz ithalatını kısıtlamak için çok önemli"

CREA Baş Analisti Lauri Myllyvirta, araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde, AB'nin petrol yasağı ve tavan fiyat uygulamasının beklendiği kadar büyük etki oluşturduğunu belirterek, "Bu da Ukrayna'nın Rusya'nın saldırganlığına karşı galip gelmesine yardımcı olacak araçlara sahip olduğumuzu gösteriyor. Tavan fiyatı kararı, Kremlin'in vergilendirilebilir petrol karlarını engelleyecek bir seviyeye indirmek ve Rusya'dan kalan petrol ve gaz ithalatını kısıtlamak için çok önemli." ifadelerini kullandı.

"Tavan fiyatın aşağı çekilmesi ve ambargonun güçlendirilmesi gerekiyor"

Sivil toplum kuruluşu Razom We Stand Kurucusu ve Direktörü Svitlana Romanko da ambargonun ilk ayına ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Fosil yakıt ihracatından elde edilen gelir, Putin'in savaşının finansal kan damarıdır. AB ve G7, bu kan bağını kesecek güce ve tüm araçlara sahip. Kremlin ile sadece güç ve para konuşur. Tavan fiyatın aşağı çekilmesi ve ambargonun uygulanmasının güçlendirilmesi gerekiyor.

Fosil yakıt ihracat geliri olmadan Rusya'nın uluslararası hukuk, insan hakları ve çevreye yönelik acımasız saldırısı çökecektir. Tavan fiyat koalisyonunun daha fazla eyleme geçmesine ihtiyacımız var. Sadece tavan fiyatın düşürülmesi değil, aynı zamanda ek yaptırımların da getirilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

AA'nın haberine göre, AB'nin deniz yoluyla ihraç ettiği Rus ham petrolüne yönelik ambargo ve varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanması kararı 5 Aralık'tan devreye girmişti.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    ne fark eder maden orda duruyor sonra uc kat zam yapar yine satar yeterki madenin olsun bugun kayip olsa yine de yedek de ek gelir
    Cevapla