Ülke basını duyurdu: Türkiye'ye dünyadan ucuza satıyoruz!

Rus basını, Türkiye'ye ihraç edilen petrolün ne kadara satıldığını kamuoyu ile paylaştı. Dünyanın 52 dolara satın aldığı Ural petrolü Türkiye'ye 38 dolardan satılıyor.

GİRİŞ 12.01.2023 06:00 GÜNCELLEME 12.01.2023 06:12
Bu Habere 367 Yorum Yapılmış

Bloomberg’in aktardığı verilere göre, 6 Ocak 2023 tarihinde Brent petrolün varil fiyatı 78,57 dolar iken, Rusya’nın Ural petrolünde fiyat 37,80 dolara kadar geriledi. 

Rusya’nın en çok ihracat yaptığı petrol türü olan Ural petrolünün fiyatı ile Brent petrol arasındaki fark Ukrayna savaşının ardından gelen yaptırımlarla açılmıştı.

TÜRKİYE EN BÜYÜK ALICI 

Petrolde Avrupa pazarını kaybeden Rusya ihracat için Çin ve Hindistan’a yönelirken, fiyatı da kırmıştı. Türkiye de Ural petrolünün en büyük alıcılarından biri olarak öne çıkmıştı.

TÜRKİYE’NİN ALIMLARI İKİYE KATLANDI

Türkiye’nin Rusya’dan petrol ithalatı, indirimli fiyatın etkisiyle 2022’de ikiye katlandı.

EPDK’nın son raporuna göre, Ekim 2021’de 1,1 milyon ton olan Türkiye’nin Rusya’dan petrol ithalatı, Ekim 2022’de 2,2 milyon tona yükseldi. Ekim 2021’de yüzde 26,6 olan Türkiye’nin ithalatında Rus petrolünün payı, Ekim 2022’de yüzde 51,7’ye yükseldi.

2022 yılında Türkiye’nin toplam enerji ithalatı, 2021 yılına göre yüzde 91,6 artışla 97,1 milyar dolara yükselmişti. 

3 ÜLKEYE ÖZEL FİYAT 

Rus medyasından yansıyan haberlere göre, Ural petrolünü Türkiye'ye kaç dolara sattıklarını haberleştirdi. The Moscow Times'ta yer alan habere göre, dünyaya 52 dolardan satılan Ural petrolünün varili, Türkiye'ye 38 dolara satılıyor. 

Hindistan, Çin ve Türkiye'nin içinde olduğu bu 3 ülke dışında bu fiyata Avrupa ülkeleri ulaşamazken ABD ambargosu sebebiyle günlük 400 bin varilden 55 bin varile kadar bir düşüş gerçekleşti. Bu yüzde 88'lik bir düşüş olduğu anlamına geliyor. 

20 MİLYAR DOLARLIK BORÇ ERTELENMİŞTİ 

Ankara, Kiev ve Moskova’nın yapıcı diplomatik iletişimi, ticari ilişkilere de yansıdı. Rusya, BOTAŞ’ın doğalgaz borcundan kaynaklı 20 milyar dolarlık ödemeyi önümüzdeki yıla ertelemesini geçtiğimiz günlerde kabul etti. 

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 367
  • BIKTIK 1 yıl önce Şikayet Et
    Petrol ucuza alınırsa neden global zamlar birebir yansıtılıyor ?
    Cevapla
  • ism@il 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kalıtesı dusuk petrol mazot yada benzın olarak işlenmıyor.Malum petrole dayalı bır cokürün var.Fuloıl kullanan devasa işletmeler var kuruluslar var yanı isyan etmeyın bu ucuz petrolunde kullanım yeri var
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok gelişmiş yöntemlerle sanayide yakıt olarak ta kullanılabiliyor. Versen Avrupa bayılacak ta veren yok. Putin amca bi kere çizdi üstlerini.
    Cevapla
  • Faruk AVCIL 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın en kötü petrolü işleme maliyeti yüksek en iyi petrol ise Ürdün işeme maliyeti düşük ülkemize hayırlı olur inşallah
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Ural petrolü kalite olarak kötü, işleme maliyetleri yüksektir. Alıcısı olmayan bir petrol türü.
    Cevapla
  • Son Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizde marketten aldığımız su petrolden daha pahalı olduğunu biliyormuydunuz? Bir varil petrolün fiyatı 82.7 dolar yani 1552₺ bir varilde 159 litre var markette 50ml olan su 5 tl yarım litre su 5 tl kg 10 tl 159 kg su 1590₺ ediyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle