Selden etkilenen Kumluca'da domates ihracatı hız kesmeden sürüyor

Türkiye'de örtü altı yaş sebze ve meyve üretiminde önemli yeri olan Antalya'nın Kumluca ilçesinde yetiştirilen domatesler 27 ülkeye ihraç ediliyor.

Selden etkilenen Kumluca'da domates ihracatı hız kesmeden sürüyor
Selden etkilenen Kumluca'da domates ihracatı hız kesmeden sürüyor
GİRİŞ 10.01.2023 15:50 GÜNCELLEME 10.01.2023 15:50
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Selin yaşandığı 12 Aralık'tan bu yana devletin bütün imkanlarıyla seferber olduğu ve vatandaşların yaralarını sardığı Kumluca'da üreticiler hummalı bir çalışmayla domatesleri toplayarak ihracat için hazırlıyor.

Üretilen domatesler, dalından koparılarak kasalara yerleştiriliyor. Özenle kasalanan domatesler, kamyonlara yüklenerek hallere götürülüyor.

Kış döneminde özellikle ocak-şubat aylarında Türkiye'de tüketilen domatesin önemli bölümünün üretildiği Kumluca'dan 27 ülkeye domates ihraç ediliyor.

25 BİN DÖNÜM ALANDA GERÇEKLEŞİYOR

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, ilçede yaşanan selin ardından çiftçilerin üretime devam ettiğini söyledi.

Kumluca'da, domatesin 1957 yılında dünya pazarına açıldığı ilk günden bu yana ihracatın devam ettiğini belirten Kökce, "Kumluca, örtü altı üretimin başkenti. Burada üretilen en kaliteli domatesleri 27 ülkeye ihraç ediyoruz. Yaklaşık 25 bin dönüm alanda domates üretimi gerçekleştiriyoruz." dedi.

Örtü altı tarımın ilçede 55 bin dönüm alanda yapıldığını ifade eden Kökce, domates, biber, salatalık, kavun başta olmak üzere 70'in üzerinde ürünün üretimini yaptıklarını kaydetti.

Üretim modellerinin tamamen doğal ve ihracata yönelik olduğunu anlatan Kökce, şöyle konuştu:

"Üretimini yaptığımız ürünler iç piyasaya da gitse dış piyasaya da gitse hep ihracat ayarındadır. Bu ürünler çünkü çok ciddi inceleme ve analizlerden geçiyor. Bu nedenle biz ürünlerimizin aroma ve tadını ihraca yönelik hazırlıyoruz. Dünyada olmayan bir iklimimiz var. Tamamen bahar şartları altında bir üretim yapıyoruz. Üretimden toplamaya, kasalamaya, hazırlamaya, ihracata kadar birçok alanda yaklaşık 150 bin kişi bu sektörden geçimini sağlıyor. İstihdama katkı sağlıyoruz. Sadece Kumluca Hali'nden yıllık 800 bin ton yaş sebze çıkışı yapıyoruz."

Yaş sebze ve meyve ihracatı yapan Emre Durdaş ise dedesinden ve babasından devraldığı işi, üçüncü nesil olarak 30 yılı aşkındır süredir devam ettirdiklerini söyledi.

Sektörün hem üretim hem hal hem de ihracat kısmında olduklarını belirten Durdaş, "Müşterilerin taleplerine göre çalışma yapıyoruz. Burada özel üretimler yapıyoruz, ürün çeşitlerini ambalajlıyoruz. Yoğun olarak Balkan ve Avrupa ülkelerine ihracat gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye'de büyük marketlere ve hallere ürün gönderiyoruz. Tarladan ihracata yaklaşık bin çalışanımızla istihdama katkı sağlıyoruz." dedi.

Durdaş, domatesler seradayken, hale girerken, pazara çıkarılırken sürekli numuneler alındığını ve laboratuvar ortamında incelendiğini sözlerine ekledi.

 

KAYNAK: AA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 2
  • afacan 1 yıl önce Şikayet Et
    o kadar berbat tati var insan yer iken midesi bulaniyor turk mali demiyorum fr yada avrupa gelen cok var ne renk var ne tati var turkiye gelenler ise nukler yemi gibi berbat tat ver dayanmiyor bence biraz tat ve kaliteye ønem verir ustelik her cukura sera yapilmaz bunu bile bilmiyorlar cok verimsiz yer var dag var yukse yer var oraya yaparsin sonuc da toprak gerekmez fazla cukura yapiyorlar sonra devlet nerde bence devlet tek kurus vermeyecek belli yerlere yapilan yere cukur da sera mi olur
    Cevapla
  • Gariban çiftçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen önce Türkce konuşmayı öğren sonra yorum yap kardesim.ve beğenmiyorsan yeme git Fransa domatesi ye .bilmediğin konularda da konuşma
    Cevapla