Yerli girişimler devlet desteğiyle yurt dışına daha kolay açılacak

Türkiye'de yenilikçi, katma değeri yüksek ürün ve teknolojiler üreten girişimlerin uluslararası pazarlara yönelik ilgisi son dönemde arttı. Bu kapsamda geçtiğimiz ay duyurulan KOSGEB, yurt dışı hızlandırıcı desteği başvuruları devam ediyor.

Yerli girişimler devlet desteğiyle yurt dışına daha kolay açılacak
Yerli girişimler devlet desteğiyle yurt dışına daha kolay açılacak
GİRİŞ 10.01.2023 11:04 GÜNCELLEME 10.01.2023 11:04

Yenilikçi, katma değeri yüksek ürün ve teknoloji üreten, ihracata odaklanan girişimcileri sevindiren son haber, yılın son günlerinde KOSGEB'den geldi. Yurt dışına açılmaya yönelik ilgisi artan girişimler için tasarlanan Yurt Dışı Hızlandırıcı Desteği programı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından duyuruldu. Bu kapsamda, startupların uluslararası pazarlara açılmasını kolaylaştırmak amacıyla girişim başına 50 bin dolara kadar geri ödemesiz destek verileceği belirtildi. Özellikle teknoloji tabanlı girişimleri hedefleyen destek, eğitim ve mentorluk, yatırımcı görüşmeleri, yurt dışı coğrafyalara açılmayı kolaylaştıracak iş ağlarına erişme gibi ayrıntılarla tasarlandı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Company Global CEO'su Egemen Antmen "Girişimcilerin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından verilen desteklerden haberdar olması ve yararlanması, iş fikirlerini kârlı modellere dönüştürmek açısından oldukça önemli. Yurt dışını hedefleyen girişimcilere yönelik bu program, Türkiye'deki nitelikli ürün ve fikirler için can suyu olacak" dedi.

“DESTEK, İHRACAT RAKAMLARINA DA OLUMLU ETKİ EDECEK”

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), küçük ve orta ölçekteki işletmelere ilişkin 2021 verilerini yayımladı. Bu verilere göre KOBİ'lerin ihracattaki payının yüzde 30'un üzerinde olduğuna dikkat çeken Egemen Antmen, şunları kaydetti:

“KOSGEB tarafından işletmelere 50 bin dolara kadar, düzenleyici kuruluş personeli için ise 25 bin dolara kadar sunulan yurt dışı hızlandırıcı destek programının amaçlarından biri de ihracatı artırmak. Başvuruları 21 Aralık'ta başlayan ve devam eden bu destek, başta yerli ve teknoloji yoğun girişimler olmak üzere, ihracat odaklı her işletmenin iş fikrini dış pazarlara taşıması için ciddi bir fırsat sunuyor. KOBİ'ler 2021'de 513 tescilli patente imza attı. Bu rakam, ülkemizde nitelikli üretim gerçekleştirildiğini kanıtlıyor. Programdan yararlanan girişim ve KOBİ sayısı arttıkça, destek ihracat rakamlarına da olumlu etki edecektir. Türkiye'de üretilen nitelikli işlerin küresel pazarlara taşınması odağında faaliyet gösteren ve girişimlerin 7 ülkede şirketleşmesine yardımcı olan Company Global olarak, yeni KOSGEB desteğini oldukça faydalı buluyoruz.”

“VERİMLİ GENİŞLEME SÜREÇLERİ İÇİN UZMAN DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR”

ABD, Dubai, Birleşik Krallık, Estonya, Hollanda, Malta ve Almanya gibi farklı coğrafyalarda şirket kuruluşu süreçlerinin 2 ila 15 gün arasında tamamlanabildiğine dikkat çeken Antmen, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

Ekonomik koşulların her ülkede zorlayıcı olduğu, risk sermayesi yatırımlarının düştüğü dönemlerde girişimciler için esas sermayenin her kuruşu çok değerli oluyor. Bu noktada yurt dışına açılma süreçlerinde uzman desteği almak, olası problemlerin önüne geçmeyi ve verimli genişlemeyi mümkün kılarak uluslararası pazarlarda kârlılığa ulaşma süresini kısaltıyor. Company Global olarak yatırımcılara şirket kuruluşundan vergi optimizasyonuna, online ödeme ve tahsilattan yerel pazar araştırmalarına, pek çok hizmeti sunan bir danışmanlık şirketiyiz. Girişimcilerin açılmayı düşündüğü pazarları analiz ederek, her adımda ne gibi sonuçlarla karşılaşabileceklerini önceden sunabiliyoruz. Bu sayede prosedürlere takılmadan stratejik adımlar atan işletmeler, işlerini daha kolay büyütebiliyor. Ayrıca Amazon, Etsy, Ebay gibi platformlarda teknoloji ve ödeme altyapısı entegrasyonu konusunda da iş ortaklarımız vasıtasıyla destek oluyoruz. KOSGEB gibi devlet kurumlarından aldıkları destekleri veya özsermayelerini doğru ve stratejik kullanmak isteyen işletmelerin uluslararası pazarlardaki büyüme yolculuklarına eşlik ediyoruz.”

KAYNAK: DHA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt