Türkiye'ye 4 milyar dolarlık yatırım çekecek: 30'dan fazla bölge için başvuruda bulundu

Birleşik Krallık merkezli temiz enerji şirketi Hive Energy, Türkiye'ye yaklaşık 4 gigavatlık depolamalı güneş enerjisi projesi için 4 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekmeyi planlıyor. Şirket, Türkiye'nin farklı illerinde 30'dan fazla lokasyonda depolamalı güneş enerjisi projesi geliştirmek için başvuruda bulundu.

Türkiye'ye 4 milyar dolarlık yatırım çekecek: 30'dan fazla bölge için başvuruda bulundu
Türkiye'ye 4 milyar dolarlık yatırım çekecek: 30'dan fazla bölge için başvuruda bulundu
GİRİŞ 09.01.2023 12:29 GÜNCELLEME 09.01.2023 12:29
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Birleşik Krallık'ta güneş enerjisi projelerine odaklanan ve 20'nin üzerinde ülkede yenilenebilir enerji projeleri geliştiren Hive Energy, Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası (BCCT) desteği ve rehberliğinde yatırım hedeflerini büyüttü.

Bu kapsamda, Hive Energy Türkiye'de yerleşik Çuhadar Enerji ve Viva Enerji firmalarıyla yaptığı iş birliği ve finansman sözleşmeleri kapsamında 30'un üzerinde depolamalı güneş enerjisi santrali için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na başvuruda bulundu.

Başvuru kapsamındaki projelerin kapasiteleri 11 ila 230 megavat arasında değişiklik gösteriyor. Başvurular, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Burdur, Niğde, Nevşehir, Karaman, Aksaray, Adıyaman, Şanlıurfa, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Balıkesir, Elazığ, Konya, Eskişehir, Ankara ve Yozgat'ta yoğunlaşıyor.

Şirket, hedefindeki yaklaşık 4 gigavat kapasiteli depolamalı güneş enerjisi projelerinin hayata geçmesi durumunda Türkiye'ye 4 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım girişi sağlanmasını hedefliyor.

Bu projelerin 3 gigavattan fazlasına denk gelen bölümü, Hive Energy Türkiye'nin proje paydaşları Çuhadar Enerji, Viva 2 Enerji, Viva 3 Enerji, Viva 4 Enerji, Viva 5 Enerji ve Viva 6 Enerji ile birlikte planlandı. Şirket ve proje ortakları arasında imzalanan ortaklık ve finansman sözleşmesi kapsamında, projelerin hayata geçirilmesi için uluslararası doğrudan yatırımın Türkiye'ye getirilmesi planlanıyor.

Ön lisans almaya hak kazanacak projelerin yılın ilk çeyreğinde netleşmesi beklenirken, bu sürecin tamamlanmasının ardından uluslararası finans kuruluşlarıyla proje finansmanı görüşmeleri yapılacak.

"BAŞVURULAR, TÜRKİYE'NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİNE GÜVENİN İSPATI"

Hive Energy Türkiye Genel Müdürü Tolga Metin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyelini uzun vadeli bakış açısıyla değerlendirdiklerini ve bu potansiyele güvendiklerini dile getirdi.

Türkiye'de yoğun şekilde yeni proje geliştirme faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Metin, şunları kaydetti:

"Başvurular ve yatırım planları Türkiye'deki yenilenebilir enerji potansiyeline güvenin ispatı. Elimizde büyük bir yatırımcı havuzumuz var. Biz bütün proje ve yatırımları Hive Energy olarak ilerletiyoruz. Projeler belli noktaya geldiğinde, fon ve finans kuruluşlarıyla görüşmeleri yürütüyoruz. İngiltere'de çok farklı fonlar var. Hive Energy, yıllardır bu fonlarla iş birliği içinde olduğu için, bizim için projelere fon bulmak oldukça kolay."

Metin, lisans aşamasına kadar tüm sürecin Hive Energy Türkiye tarafından yürütüleceğini belirterek, "Lisans alınmasından sonra yapım çalışmaları başlıyor ama biz şu aşamada bazı finans kuruluşları ve fonlarla görüşmeler yapmaya başladık." değerlendirmesini yaptı.

Daha önce Adıyaman'da 10,5 megavat kurulu güce sahip güneş enerjisi projesini hayata geçirdiklerini ve yıllık 18 milyon kilovatsaat elektrik ürettiklerini aktaran Metin, "Şu anda başvurduğumuz kapasiteler, Adıyaman'daki projemizin 350 katından fazla bir güce denk geliyor." dedi.

KAYNAK: AA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 4
  • Zekeriya 1 yıl önce Şikayet Et
    Aman dikkat, tarim arazileri verilmesin. Kapali alanlarin üzerlerine yerlestirilsin mesela sanayi bölgelerindeki fabrikar gibi yada evler gibi.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Birleşik kırallık yazınca bunların ingiliz olduğu ortaya çıkmıyor mu? La ben ülkeyi neden katarlılara satıyorsunuz diye kızıyorum bu sefer de ingilizleri mi başımıza saracaksınız. Ülke pazarsa yabancıya yatırım diye satmayın, ne gerekiyorsa biz yapalım. Gönderin ukraynalıyı, suriyeliyi yabancıyı. Yatırımcısı da mültecisi de lazım değil.
    Cevapla
  • Mizah 1 yıl önce Şikayet Et
    Niye ki ? Biz niye yapmıyoruz ? Ot yetişen demir yolları yerine devlet yapsın devlet kazansın.
    Cevapla
  • EVREN 1 yıl önce Şikayet Et
    devletten faizsiz tesvikli hibeli krediyide alacak yatirdigi parayi uc bes yil icinde türk halkindan geri alacak sonra elektirige zam ülkeyi sömürmeye devam edecek yok mu bizim kendi zenginlerimiz bu sömürgeci ingilizlere kadar yatirim yapacak
    Cevapla