Merkez Bankası, Liralaşma hedefini tutturan bankaları ödüllendirecek!

Liralaşma Stratejisi kapsamında 2023 yılının ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefini yüzde 60’a çıkartan Merkez Bankası, söz konusu oranı tutturan bankalar için menkul kıymet tesis oranını indirimli olarak uygulayacak.

Merkez Bankası, Liralaşma hedefini tutturan bankaları ödüllendirecek!
Merkez Bankası, Liralaşma hedefini tutturan bankaları ödüllendirecek!
GİRİŞ 09.01.2023 10:08 GÜNCELLEME 09.01.2023 10:08

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Makroihtiyati Tedbirler hakkında bir basın duyurusu yaptı.

MENKUL KIYMET TESİS ORANI İNDİRİMLİ UYGULANACAK

Merkez Bankasının uyguladığı Liralaşma Stratejisi neticesinde bankaların genelinin 2022 yılında açıklanan mevduatta yüzde 50 liralaşma hedefine ulaştığı vurgulanan açıklamada, 2023 yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisinde, yılın ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefinin yüzde 60 olarak belirlenerek kamuoyu ile paylaşıldığının altı çizildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

“Bu kapsamda, menkul kıymet tesisi uygulamasında 24 Şubat 2023 tarihinden geçerli olmak üzere aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

1. Menkul kıymet tesis oranı yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltilmiştir.

2. Gerçek ve tüzel kişi için Türk lirası paylarında yüzde 60 hedefini aşan bankalara menkul kıymet tesis oranının indirimli olarak uygulanmasına karar verilmiştir. Buna göre; söz konusu oranlardan düşük olanı;

a. Yüzde 60 (dâhil) ve yüzde 70 arasında olan bankalar için 5 puan,

b. Yüzde 70’ten büyük olan bankalar için 7 puan menkul kıymet tesis oranından indirim yapılacaktır.

3. Türk lirası paylarında yüzde 60 hedefinin altında kalan bankalar için daha önce belirlenmiş olan ilave oranlar, menkul kıymet tesis oranına eklenerek uygulanmaya devam edilecektir.”

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.