Aboneliklerde yeni dönem: 0850’li numara kâbusu sona eriyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Tüketici Hakları Dairesi tarafından hazırlanan "İnternet/ TV ve Sabit Telefon Hizmetlerine İlişkin Yeni Bireysel Abonelik Tesisi Öncesinde Teyit Araması Yapılması Hakkında Usul ve Esaslar Taslağı" kamuoyu görüşüne açıldı.

GİRİŞ 08.01.2023 10:07 GÜNCELLEME 08.01.2023 10:08
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Tüketicilerin talebi olmaksızın çeşitli numaralar aracılığıyla gerçekleştirilen aramalar suretiyle yeni abonelikler tesis edildiği ve bunun çok sayıda tüketici mağduriyetine neden olduğunu tespit eden BTK, bu mağduriyetin engellenmesi ve tüketici hak ve menfaatlerinin korunabilmesini teminen düzenlemeye gidiyor.

TEYİT ARAMASI YAPILACAK

Düzenlemeyle işletmeciler yeni bireysel abonelik tesisi öncesinde tüketici ile bir irtibat numarası üzerinden iletişim sağlayarak internet veya TV hizmetine yönelik pazarlama ya da tanıtım yapabilmek ve abonelik talebini oluşturabilmek için öncelikle tüketici irtibat numarasının Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) kayıtlı olduğunu teyit edecek. Abonelik sözleşmesi tesis edilmeden önce ilgili tüketicinin irtibat numarasına aboneliğin yapılacağı işletmenin kurumsal numarasından sunulacak hizmete ilişkin abonelik sözleşmesi öncesinde teyit araması yapılacak. Düzenleme kapsamında yapılan tüm işlemlerde ispat yükümlülüğü işletmeciye ait olacak. İşletmecilerin yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde BTK İdari Yaptırımlar Yönetmeliği hükümleri kapsamında idari para cezası uygulanacak.

ÜCRETLER KONUSUNDA BİLGİLENDİRME OLACAK

TEYİT aramasında tüketicilere sunulacak hizmetin türü, cihaz satın alma bedeli, bağlantı, aktivasyon, kurulum ve benzeri ücretler de dâhil ödenmek zorunda olan toplam ücret, aylık ödenmesi gereken ortalama ücret, internet erişim hizmetlerinde duyurulan veri hızları, taahhütlü abonelikler için taahhüdün süresi ve fesih halinde ödenecek tüm ücretlere ilişkin bilgilendirme yapılacak.

Bunun ardından tüketicilere "Yeni abonelik sürecinin başlatılmasına onay veriyor musunuz" şeklinde bilgilendirme yapılacak. Onay verilmemesi halinde abonelik başlatılamayacak.

KAYNAK: SABAH
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 50
  • Nihat 1 yıl önce Şikayet Et
    850 li yada bir başka numaradan vatandaşı arayıpta istatistik anket satış banka hizmeti reklam yapmaları gerçekten rahatsız edici. Üye olunmayan bir aboneden gelen aramalar rahatsız edici kabul edilsin. ayrıca hiç bir kurum numaramızı bir başkasıyla paylaşmasın.
    Cevapla
  • Bıktık 1 yıl önce Şikayet Et
    Artık 850'li numaralardan aranmak istemiyorum. Milleti canından bezdiriyorlar. Özellikle kurumsal firmalara aramayın dedikçe arıyorlar. Her seferinde numaramı listelerinden çıkardıklarını, birdaha aranmayacağımı söyleyip ertesi gün tekrar arıyorlar bıktım artık.
    Cevapla
  • Nalan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir şirkete alışveriş yapılıyor telefonunu alıyorlar ve bu numarayı telefon şirketlerine satıyorlar bunu nasilmi biliyorum verdiğim telefon numarasını ismimi değiştirip verdim 6 saat sonra verdiğim isimle aradılar yani hani guvenlik
    Cevapla
  • Hataylı Emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    Milyonlarca insan bu numaralardan mağdur, insanı canından bıktırıyorlar, yorum sayısı düşük... Bu numaralar iptal edilsin özellikle 850 li...
    Cevapla
  • hacı topkır 1 yıl önce Şikayet Et
    dünyanin en büyük dolandiricisi tlf şirketleri
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle