Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere kredi müjdesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması'nda çiftçilere yeni destek paketini açıkladı.

GİRİŞ 06.01.2023 15:36 GÜNCELLEME 06.01.2023 17:03
Bu Habere 102 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vereceğimiz müjdeler, ülkemizin toprak muhafızları üretim akıncıları olan çiftçilerimizi daha da güçlendirmeyi amaçlıyor. İlk olarak çiftçi destek kredisini uygulamaya geçireceğimizin müjdesiyle başlıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni Çiftçi Destek Kredisi müjdesini vererek "Kişi başına 250 bin liraya kadar verilecek bu kredinin yıllık faiz oranı yüzde 9,75 ve vade süresi 36 aya kadar olacaktır." dedi ve müjdeleri peş peşe sıraladı;

  • Tarımsal KOBİ kredisinde ise üst limiti 15 milyon TL, devlet tarafından ödenen kısmı dışında kalan oranın yıllık faiz oranı yüzde 4.75 olacak.
  • Yatırım kredilerinde 10 yıla kadar vade uygulanabilecek.
  • Tarım borç transferi kredisinde ise, üst limit 5 milyon TL, faiz yüzde 9.75 ve 60 ay vade imkanı olacak.
  • Başka bankalardan yüksek krediler kullanmış çiftçiler bu krediyle Ziraat Bankası'ndan uygun faiz oranlarıyla kredi borçlarını kapatabilecek

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Bugün sizlerle hem hasret gidereceğiz, hem de müjdelerimizi paylaşacağız. İnsanoğlu ne kadar beyhude dolaşırsa dolaşsın tek sadık yarinin toprak olduğunu anlayacaktır. Topraktan geldik ve yine toprağa döneceğiz. Sanayi devrimi, teknoloji devrimi insanların günlük hayatını ne kadar kolaylaştırırsa kolaylaştırsın toprak hayat kaynağı olarak önemini koruyor. Toprağımıza sahip çıkmanın onu işleyen çiftçiye sahip çıkmanın gayreti içindeyiz.

DÜNYAYI BÜYÜK KRİZİN EŞİĞİNDEN DÖNDÜRDÜK

Dünya nüfusunun 8 milyarı bulduğu bu dönemde çiftçiyi ihmal eden geleceğini ihmal etmiş demektir. Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle tahıl sevkiyatının sekteye uğraması dünya çapında açlığı ortaya çıkardı. Tahıl sevkiyatını sağlayarak dünyayı büyük krizin eşiğinden döndürdük. Hükümetlerimiz döneminde çiftçilere verdiğimiz desteklerin, kolaylıkların ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. 

Bağlantı tüm alanlarıyla birlikte tarım sektörü ve çiftçilerimizi bir bütün olarak görüyoruz. Tarlasını en modern ekipmanlarla süren çiftçimiz ile bu makineleri üreten satan firmaları ayrı tutmuyoruz. Gıda, tekstil, kozmetik sanayine kadar bu alanda özellikle tüm yapıları aynı sistemin birer parçası olarak görüyoruz. Zincirinin herhangi bir halkasındaki kopmanın tüm sistemi etkileyeceğini biliyoruz. Ziraat Bankamızın tarım sektörüne yönelik hizmetleri de aynı yelpaze genişliğine sahiptir.

EMEKLERİMİZ BOŞA GİTMEDİ

Örnek uygulamalar, başarı hikayeleri, tecrübe paylaşımlarıyla genç ve kadınlarımızı tarıma yönlendirmeye çalışıyoruz. 81 ilden 2000'e yakın çiftçimizle bugünkü buluşmamızı bu gayretlerin özeti olarak değerlendiriyorum.

Biraz önce genç çiftçilerimizin tarıma değer katanların konuşmalarının özetini dinledik. Çiftçilerimizin ürünlerini sergiledikleri stantları ziyaret ettik. 232 milyar lirayı aşkın tarım kredilerinin yerine ulaştığını, 204 milyar liraya uyguladığımız faiz desteğinin doğruluğunun isabetini, toprağı aşkla işleyen 1 milyonu aşkın çiftçinin kredi imkanını üretime dönüştürdüğü, tarım sektörüne verilen destek ve emeklerin boşa gitmediğini ispatlıyor.

ÇİFTÇİLERE PEŞ PEŞE MÜJDE

Bugün vereceğimiz müjdeler çiftçilerimizi daha da güçlendirmeyi amaçlıyor.

250 BİN LİRAYA KADAR KREDİ

Çiftçi destek kredisini uygulamaya geçireceğimizin müjdesiyle başlıyoruz. Kişibaşı 250 bin TL’ye kadar yıllık faiz 9.75 ve vade süresi 36 aya kadar olacaktır. Çiftçiler hasat dönemine kadar her türlü harcama için kullanabilecek.

TARIMSAL KOBİ KREDİSİ

İkinci müjdemiz tarımsal KOBİ kredisidir. Tarım ürünlerini işleyen KOBİ'leri destekleyeceğimiz kredi sayesinde nihai malın katma değerinin üreticimizde kalmasını istiyoruz. Üst limit 15 milyon lira, yıllık faiz oranı yüzde 4,75'tir.

Yatırım kredilerinde 10 yıla, işletme kredilerinde 24 aya kadar vade uygulanabilecektir. Süt ve süt ürünleri; meyve ve sebze kurutma, dondurma; meyve suyu, salça, turşu, konserve, reçel marmelat, pekmez, zeytin, su ürünleri paketleme, tütsüleme, organik tarım ürünleri gibi pek çok başlıktaki işletme faaliyetinde bu kredi kullanılabilecektir.

TARIM BORÇ TRANSFER KREDİSİ

Üçüncü başlığımız tarım borç transferi kredisidir. Bu krediyle başka bankalardan yüksek faizle kredi kullanmış çiftçilerimizi Ziraat Bankamızda sağlayacağımız uygun şartlarla bu yükten kurtarmayı amaçlıyoruz. Üst limiti 5 milyon lira olacak kredinin faizi 9,75, vadesi 60 aydır.

Genç çiftçi, kadın çiftçi kredi limitlerinin 500 bin lira olduğunu biliyorum. Bunun için Ziraat Bankası genel müdürümüze kredi limitlerini 500 binden 1 milyon liraya çıkaralım diyorum.

Ziraat Bankası'nın tarım kredilerindeki takip oranının yüzde 1'in altında olması çiftçilerimizin borçlarına sadık olduklarını gösteriyor. Buna rağmen yüzde 1'in altında bile olsa borcunu ödemekte zorlanan çiftçi varsa onlara destek olmak da boynumuzun borcudur. Ana para ödemesini peşin yapmakta zorlananlar mutlaka olacaktır. Peşin parası olmayanların borçlarını temerrüt faizi uygulanmadan taksitle yapabilmelerine imkan sağlamak lazım.

HAYALLERİMİZİN GERÖEKLEŞECEĞİ BİR DÖNEME GİRİYORUZ

Türkiye Yüzyılı'nın hazırlıklarını dört bir koldan yürütüyoruz. Konu üretim olduğunda toprağın bereketi olduğunda bizim için akan sular durur. 5 temel esas üzerine Türkiyemizi büyüteceğiz. Bu mücadelede çiftçilerimizden alacağımız destek hayati önemdedir.

Biz ülkenin ve milletin sahip olduğu değer ve zenginliklerin kıymetini bilmeyenleri asla muhatap almıyoruz. Çifti, çubuğu, bağı bahçeyi, ekini hasadı, davarı malı bilmeyenlere dönüp bakmıyoruz, bizim onlarla işimiz yok. Oturdukları yerden esip gürleyenleri gülerek izlemekle yetiniyoruz. Zihninde vizyon, dilinde hayırlı söz olmayanların topunu bir araya getirseniz şuradaki buluşmanın hasılasının yanına yaklaşamazlar.

Çalışmak için dertli olmak lazım dertli, mücadele etmek için yaşamış olmak lazım, üretmek için de ter dökmek lazım. Hepsinden önemlisi tüm bunlar için sarsılmaz bir inanç, çelikten bir irade lazım. 

İnşallah Türkiye'yi 1990'ların güvensizlik ve istikrarsızlık ikliminden 2023 hedeflerine getirene kadar hangi badireleri atlattığımızın şahidi sizlersiniz. İnşallah Cumhuriyetin ilk asrını geride bırakıp yeni yüzyılına gireceğimiz dönemde güvenden vazgeçmeden hayallerimizi gerçekleştireceğimiz bir döneme gireceğiz. Geçtiğimiz 20 yılda ülkemizin asırlık eksiklerini nasıl tamamlamışsak Türkiye Yüzyılı'nın inşasını da aynı inanç ve azimle başlatalım istiyoruz. 

Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 102
  • Destekse eğer 1 yıl önce Şikayet Et
    250 bin kredi alacak üç yıllık faiz 70 binlira Buda toplamda 320 bin yapıyor yılda tekrar çifçi 107 binlira ödeyecek faiz çok vadede en az 5 yıl olmalı
    Cevapla
  • Erdoğan 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis erkeklere tanınan askerlik borçlanma hakkını kadınlara da SGK öncesi doğum borçlanması istiyoruz lütfen duyun sesimizi
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Haberlere göre Çanakkale'ye su sağlayan Barajın doluluk seviyesi düşmüş , Trakya'ya bazen şakır şakır yağmur , lapa lapa kar yağıyor , Meriç nehrinde taşkın olabiliyor . Boşa akan sularımıza yazıktır , ülkemizde yağış rejiminde bölgesel dengesizliklerimiz var . Dev bir boru hattı sulama network'u inşa etmeliyiz ki , Türkiye'de sulanmayan tarım arazisi , susuz kalan kent , kasaba , köy kalmasın . Aşırı yağış yaşanan bölgelerin suyu faydalı kullanılacak yerlere tahliye edilsin .
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    reis staj mağduruyuz bizi chp ye muhtaç etme
    Cevapla
  • Serkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Staj mağduru diye bişey yok bide bu mu çıktı şimdi de
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Bireysel kredi borc toplama krediside olsun artık bunuda gündeme getirin.60 ay olsun ödeyelim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle