Altında 'parabolik' hareket! Zirveden döndü, kafalar karıştı

Yeni yıla 7 ayın zirvesinden başlayan kıymetli maden, yaz aylarında test edilen 2022’nin dip seviyesinden yüzde 37 yükseldi.

GİRİŞ 06.01.2023 12:04 GÜNCELLEME 06.01.2023 12:18
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Yatırımcısını büyük beklentiye sokan altın yıla iyi bir başlangıç yaptı. Yaz sonu başlayan düşüşü yılın son aylarında tersine çevirerek bir çan çizen altın fiyatları bu hafta 7 ayın en yüksek seviyesini gördü. Onsu 1.865 dolara çıkan altında parabolik bir grafik oluştu. Kısa vadede 1.850 doların bariyerinin korunması önemli iken, uzun vadede faizlerin hız kesmesi ve merkez bankalarının alımlarıyla fiyatların yükseliş yönlü hareketini sürdüreceğine dair güçlü beklentiler korunuyor.

KISA VADEDE 1.880 DOLAR HEDEF HALİNE GELEBİLİR

Kıymetli maden bu hafta son 7 ayın zirvesinde yeni bir seviye kaydederek yıla güçlü başlama arzusunu sürdürmüş oldu. Fed tutanaklarının şahin mesajlar içermesi altına satış getirmekle birlikte net bir baskı oluşturmadı. Bununla birlikte, değerli madende yükseliş bir miktar momentum kaybetse de seviye olarak önemli gözüken 1.850 seviyesinin üzerinde hareketlerin yaşanması alım isteğinin sürdüğüne işaret ediyor. Söz konusu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda da değerli madenin önce 1.863, ardından 1.879 ve 1.883 dolar direncini kırmaya yönelik hamleleri izlenebilir.         

Öte yandan, uzmanlara göre olası düşüşlerde 1.850 desteğinin kırılması durumunda 1.836 tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir. Buranın gerisinde ise 1.825 dolar desteği takip edilmeli.          

İLK ÇEYREKTEN SONRA GÜÇ TOPLAYACAKLAR

Orta ve uzun vadeli beklentiler ise daha yüksek seviyelere işaret ediyor. Uzmanların bir kısmı altın ve gümüşün faiz etkisiyle bir süre baskı altında kalmaya devam ettikten sonra ilk çeyreğin sonundan itibaren güç toplayacağını belirtiyor.

WELLS FARGO’NUN HEDEFİ 2.000 DOLAR

HSBC'deki stratejistler, yüksek faizlerin ve tahvil getirilerinin altın için rekabet açısından dezavantaj yarattığını söylüyor. Wells Fargo ise iddialı tahminlerini sürdürüyor. Amerikan bankacılık grubu şu yorumu yapıyor:

“Doların 2022'de 20 yılın zirvesine yükselmesi altın için en negatif gelişmeydi. Fakat 2023'te dolarda yataylaşma ve ardından gelecek düşüşün altında üzerindeki baskıyı hafifleteceğini umuyoruz.”

Wells Fargo, “2023 yılı hedef fiyat aralığımız 1.900 ila 2.000 dolar. Çünkü altında aşırı satış vardı. Yine de yatırımcıyı daha iyi bir fiyat hareketi gösterene kadar altın konusunda fazla agresif olmamaları konusunda uyarıyoruz” diyor.

GÜMÜŞ İÇİN 50 DOLAR RADARA MI GİRDİ?

Bazı analistler ons gümüş fiyatlarının 2023–2024 yılları arasında belirgin bir şekilde yükseliş göstereceğini düşündüğünden özellikle 2023 yılı değerli metaller için hareketli bir yıl olabilir. ElliottWaveTrader. net kurucus Avi Gilburt’a göre bu yıl ya da 20247ün ilk yarısında ons gümüş 50 dolar seviyesini görebilir. Yapılan değerlendirmeler ons gümüş performansının 2010 ve 2011 yıllarında gerçekleştirmiş olduğu hamlelerin benzerini öngörüyor. Bu aralıkta ons gümüş fiyat hareketi doğrudan ‘U’ şeklinde bir seyir göstermişti. Özellikle ons gümüşün son iki yıldaki performansına bakıldığında ve diğer metallere göre ucuz olduğu göz önüne alındığında, ilginin artacağı düşünülüyor. Gilburt, yine de büyük bir sıçrama öncesi geri çekilme olasılığını unutmamak gerektiğini söylüyor. 22 dolar seviyelerine kadar geri çekilme olasılığı olan ons gümüş bu yıl ya da gelecek yıl içerisinde 50 dolar seviyesine temas edebilir. Ons gümüş Nisan 2011’de 49,51 $ rekor zirvesini görmüştü. Bu seviyeye bu yıl ya da 2024 yılının ilk yarısında tekrar çıkmasının sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

GÜNCEL ALTIN RAKAMLARI ŞU ŞEKİLDE:

Haftanın son gününe başlarken altında satışlar görülüyor. Bu hafta 1.124'e kadar yükselen gram altın 1.109 TL'ye kadar geriledi.

Doların küresel para birimleri karşısındaki yükselişi altın fiyatlarına kısmi satış getirdi. 

Gram altın bugüne 1.109 TL'den başladı. 

Çeyrek altın 1.859 TL

Cumhuriyet altını 7.409 TL

Yarım altın 3.718 TL

ONS altın 1.841 dolar

KAYNAK: DÜNYA/EVRİM KÜÇÜK
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Başkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Birde para yok açlık var kıtlık var pahalılık var biz hepsini kendi ellerimizle yapıyoruz çoğu evlerde yastık altlarında döviz ve altın yığılı ancak en az günlük 4 5 kişinin evinden altın döviz hırsızlık haberleri duyuyoruz dinliyoruz gelin birikinti yapmayın bunlarda yükselmesin yapa biliyorsanız üretim, imalat, iş kurma, iş verme ihracaat yapın. ekonomi canlansın yada ekonomiyi canlandıracak güvenli limanlara yatırın.
    Cevapla
  • bursa 1 yıl önce Şikayet Et
    şu altın yukselsin diye takla atanları yazı yazanları röportaj verenleri Allaha havale ediyorum üç kruş para kazanacak diye neler yapıyorlar şunu sakın unutmayın ithal olan şeye yatırım yapan alıp stoklayan bu ülkenin temeline tekme atar bunun vebali yakanızı bırakmaz bu ülkenin parası bellidir git tarla al am ithal şeye bulaşma yabancı araba alma dolar altın euro alma bu ülke kolay kazanılmadı
    Cevapla
  • Mülayim 1 yıl önce Şikayet Et
    Altın maltin hikaye 5 liralık şeker 25 lira, 20 binlik doğan, şahin 100 bin olmuş....
    Cevapla
  • Asabi 1 yıl önce Şikayet Et
    Altına dolara para yatıranlar gözünüzü toprak doldursun milletin ahı üzerinize olsun.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Birde para yok açlık var kıtlık var pahalılık var biz hepsini kendi ellerimizle yapıyoruz çoğu evlerde yastık altlarında döviz ve altın yığılı ancak en az günlük 4 5 kişinin evinden altın döviz hırsızlık haberleri duyuyoruz dinliyoruz gelin birikinti yapmayın bunlarda yükselmesin yapa biliyorsanız üretim, imalat, iş kurma, iş verme ihracaat yapın. ekonomi canlansın yada ekonomiyi canlandıracak güvenli limanlara yatırın.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Hadi Dolar neyse de altın ne alaka? Altın Allah'ın parası. Milletin malıyla, parasıyla uğraşmaktan başka bir işiniz yok herhalde sizin?
    Cevapla
  • mtk 1 yıl önce Şikayet Et
    altın fiyatını tutuyor fed faiz yükselterek. normalde altının gram fiyatı 2000 TL üzerine çıkmalıydı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle