ABD ve Dubaili iki dev Türk şirketlerin peşine düştü

Lojistik sektöründe yabancı yatırımcı ilgisi hızlandı. Ekol’den sonra sektörün diğer iki büyük oyuncusu Kıta ve Alışan da hisse satışı için yabancı şirketlerle masaya oturdu.

ABD ve Dubaili iki dev Türk şirketlerin peşine düştü
ABD ve Dubaili iki dev Türk şirketlerin peşine düştü
GİRİŞ 05.01.2023 11:56 GÜNCELLEME 05.01.2023 16:23
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Pandemide öne çıkan sektörlerden biri olan lojistikte, birleşme ve satın alma trafiği hızlandı. Bu dönemde rekor karlılıklara imza atan küresel oyuncular, bu kazançlarını şirket satın alarak değerlendirme yarışına girdi. Rusya- Ukrayna savaşıyla birlikte küresel ticarette etkinliği artan Türk şirketleri de yabancı yatırımcının radarında. Son olarak sektörün iki büyük oyuncusu Kıta ve Alışan’ın da yabancı şirketlerle masada olduğu öğrenildi.

KITA İKİ ŞİRKETLE BİRDEN GÖRÜŞÜYOR

Lojistik sektörünün önde gelen oyuncularından biri olan Kıta Lojistik’in hisse satışı için iki yabancı şirketle birden görüşme halinde olduğu öğrenildi. Bu şirketlerden birinin de Dubai merkezli Aramex olduğu konuşuluyor. Aramex, Fadi Ghandour ve Bill Kingson tarafından 1982 yılında Ürdün Amman'da kuruldu. NASDAQ borsasında işlem gören ilk Arap merkezli şirket. Aramex, Dubai Finans Piyasasında işlem görüyor.

Sekörün birçok farklı kesiminden aldığımız duyuma göre, özellikle kimya lojistiğinde sektörün en iddialı oyuncularından biri olan Alışan, ABD’nin önemli lojistik firmalarından BDP International ile masada. Dünyada 132 ülkede faaliyet gösteren BDP, Türkiye’ye 2011 yılından Bolte ismi ile giriş yapmıştı. EKONOMİ gazetesine konuşan Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, görüşme talepleri aldıklarını doğrularken, netleşen bir durum olduğunda kamuoyu ile şeffaflıkla paylaşacaklarını vurguladı.

Deniz taşımacılığının Danimarkalı devlerinden DFDS, Türkiye’nin önde gelen lojistik şirketlerinden Ekol’ün uluslararası karayolu taşımacılığı bölümünü devralmak için harekete geçmişti. Taraflar prensipte el sıkıştı. Resmi imzaların atılması ve Rekabet onayının ardından, grubun cirosunun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan Ekol Uluslararası Karayolu Taşımacılığı şirketi, DFDS bünyesine katılacak. EKONOMİ Gazetesine konuşan Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, sürecin devam ettiğini, Rekabet Kurumu’nun kararını beklediklerini söyledi.

Ekol’ün Türkiye, Almanya, İtalya, Yunanistan, Fransa, Ukrayna, Romanya, Macaristan, İspanya, Polonya, Çekya, Slovenya ve İsveç’te olmak üzere 13 ülkede ofisi bulunuyor. Kapalı alanı 1.000.000 m2’nin üzerindeki dağıtım merkezinin yanı sıra Intermodal taşımacılığa fırsat veren haftalık 52 sefer yapan blok trenleri ve 7 bin 500 aracıyla da Ekol, Avrupa’nın önde gelen lojistik sağlayıcıları arasında yer alıyor.

DFDS, Avrupa genelinde feribot ve taşımacılık hizmetleri sunan bir şirket. DFDS’nin 10 binden fazla çalışanı, 20’den fazla ülkeden oluşan ağında görev alıyor. 1866 yılında kurulmuş olan Kopenhag merkezli DFDS, Nasdaq Kopenhag'da işlem görüyor. Ekol'ün 2021 cirosu yaklaşık 620 milyon euro olmuştu.

Öte yandan, yabancı şirketlerin bazıları da Türkiye pazarına kendi ofislerini açarak giriş yapıyor. Dünya çapında 70 ofisi ve 2 bin çalışanı bulunan Danimarka’nın köklü lojistik şirketlerinden Blue Water Shipping geçtiğimiz aylarla de yeni yatırımları doğrultusunda Türkiye pazarına giriş yapmıştı. Müşterilerine denizyolu, demiryolu, havayolu, karayolu taşımacılığının yanı sıra, hızlı kurye servisi, liman hizmetleri, ısı kontrollü taşımacılık, proje ve fuar taşımacılığı hizmetleri de sunuyor. Blue Water Shipping Global Direktörü Palle Kamstrup, Türkiye pazarına yatırım yapma nedenlerini şu sözlerle açıklamıştı. "Son iki yılda küresel tedarik zinciri gereksinimleri, kapasite sıkıntısı ve yüksek navlun oranlarından kaynaklanan zorluklarla beraber, giderek daha fazla şirket pazara yakın kaynak arayışına girdi. Türkiye'de üretimle birlikte uluslararası ticaret de artış gösteriyor. Bu alanda yüksek kaliteli lojistik hizmet ve çözümlere yönelik artan bir talep olduğunu görüyoruz. Sektördeki konumumuza, bilgi birikimimize ve deneyimimize inanarak, Türkiye’deki iki yeni lokasyonumuzun bize önemli bir pazar erişimi sağlayacağından eminiz."

Avrupa, Asya ve Güney Amerika'da faaliyet gösteren Alman lojistik devi Rhenus’un Logistics Üst Yöneticisi (CEO) Tobias Bartz da yakın üretim merkezlerinin ve lojistiğin yüksek kullanılabilirliğinin giderek daha önemli hale geldiğini belirterek, bunun son iki yılda Türkiye'ye yoğun bir şekilde yatırım yaptıklarını söylemişti. Bartz ayrıca Türkiye'yi "tedarik zincirlerinin kalbi" olarak gördüklerini ifade etmişti. Türkiye'ye yatırım planlayan şirketlerden biri de İtalyan devlet demiryollarının satın aldığı Alman TX Logistik. Rif Line işbirliğinde pazara giren şirketin, Türkiye’de tren terminali yatırımı planlıyor. Konteyner devi Evergreen de haziran ayında Türkiye’de kendi şirketini kurmuştu.

KUR AVANTAJI DA YATIRIM İŞTAHINI ARTIRDI

Lojistik sektörü yetkilileri tedarik zincirindeki sıkıntıların lojistiğin öneminin artırdığını vurguluyor. Bu durum da yatırımcının iştahını yükseltiyor. Lojistik sektör temsilcileri, Türk lojistik şirketlerine ilginin artmasının nedenlerinden birinin de döviz kurunun yabancı yatırımcıya sağladığı avantaj olarak görüyor. Lojistikçilere göre, Türkiye’de güven ortamının ve ekonomik istikrarın sağlanması daha fazla yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekebilir ayrıca hisseler daha yüksek değere satılabilir.

KAYNAK: DÜNYA/AYSEL YÜCEL
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Sami Anıl Altun 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye nin en önemli en stratejik firmasını geldi dfds aldı,bu firmanın yirmiye yakın Roro gemisi vardı,kabaca her biri Anadolu gemisi kadar ,ondan daha çok araç taşıma kapasitesi var,şimdi şövalye haçı ile geziyor gemiler,bizde hala yerli milli diyoruz....
    Cevapla
  • Erdal 1 yıl önce Şikayet Et
    bizim milletimiz biraz palazlandinmi hemen şirketi devreder ya paraya bu kadarını taparsiniz satmayın kardeşim zaten bı isim yapmissin neden yıllarca uğraşıp yaptığın ismi başkasına satarsın bu adamların zamanı gelince bunu devlete karşı kullanacaklarını hicmi düşünmezsiniz adamlar bizi yutmak için her köşe baslarinj tutmusken neden kimse ülkenin geleceğini düşünmez
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    PTT gibi binlerce çalışan kurum var kargo vb iş yapmıyor...Amazon Alibaba vb bir şekilde kurum olacakken ben bike kargo 1 ,2 haftada geliryor diye gönderiyorum..özel yurtiçi 2 günde bilemedin 3 günde elinde..devletin PTT yi hızlandırması lazım işçilere prim mi veriri ne yapar..dünyaya açılması lazım..ama hızlı şekilde teslim süresi ülke içi şehir merkezleri 3 iş günü ilçeler 4 iş günü en fazla olursa iş yapar...
    Cevapla
  • Levent 1 yıl önce Şikayet Et
    Ey devletim zamanında sirket evliliği adı altında yabancı sirketler Türkiye bir cık sirket yok pahasına aldılar burda amac bugunkğ ekonomik krizi cıkarmak için kullandılar devleti milleti tehdit eden bir cok sirket turedi devletim aynen Urfa maraz Antep yabancılar aldıgı topraklar o cok para diye satanlar bugun hepsi cok cok bir evi ya var ya yok toplam satılan arazi fiyatları 1 doları bile bulmadı
    Cevapla