Dev konut kampanyasına sektörden ilk tepkiler

Orta gelirliye yönelik konut kampanyasının ayrıntıları belli oldu. Adı Yeni Evim olan kampanya sadece sıfır konutlar için geçerli olacak. Azami vade süresi 15 yıl, faiz oranı ise 0,69 olacak. İstanbul'daki finansmanın üst limiti 5 milyon lira olacak. Kampanyaya başvurular 16 Ocak'ta başlayacak. Uzmanlardan ilk değerlendirme geldi.

GİRİŞ 04.01.2023 11:28 GÜNCELLEME 04.01.2023 14:56
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Orta gelirlilere yönelik yeni konut kampanyası olan "Yeni Evim" programının detayları belli oldu.

  • Başvurular 16 Ocak’ta 
  • Asgari peşinat tutarı yüzde 10
  • 15 yıl vade
  • Ödemeler hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek
  • 0,69 faiz oranı
  • 1. Bölge olan İstanbul’da en çok 5 milyon TL
  • 2. Bölgedeki illerde en çok 3 milyon TL (Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla)
  • 3. Bölgedeki illerde için ise en çok 2 milyon TL
  • 5 yıl satış yasağı
  • Konut sahibi olmama ve son 1 yıl içerisinde konut satmış olmama şartı


"ÇOK AVANTAJLI OLDU"

Yeni kampanyayı değerlendiren uzmanlardan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: Gelire uyumlu bir model olarak karşımıza çıktı. 3 ayrı bölgeye ayrılması önemli bir avantaj oldu. Çünkü konut fiyat endeksine göre bölgelerde ayrı fiyat skalaları vardı. İlk bölgede İstanbul’da üst limit 5 milyon iken, ikinci bölgede Ankara, İzmir, Bursa, Mersin ve Muğla’da kredi üst limiti 3 milyon olarak belirlendi. Diğer şehirlerimizde ise kredi üst limiti 2 milyon lira.

Yeni konut kampanyasına başvuru nasıl olacak? İşte detaylarYeni konut kampanyasına başvuru nasıl olacak? İşte detaylar

SEKTÖR HAREKETLENECEK

Konutun sıfır olma şartı aranıyor. Bu kapsamda gerek tamamlanmış konutlar gerekse belirli oranda tamamlanmış olanlar kapsam içerisinde değerlendirilebilecek. İnşaattaki arzı artıramaya yönelik yapımına yeni başlayacak konutlar için bu kredilerin verilecek olması istihdama ve inşaat sektörünün hareketlenmesine olumu fayda sağlayacaktır.

1’in altında başlayacak faiz oranları 0.69 olarak belirlendi ve vade süresi 15 yıl olacak. Kredi kriteri kapsamında 1. ve 2. bölgede hem bir konutunun olmaması hem de son 1 yıl içerisinde konut satışı yapmamış olması kriteri daha çok ihtiyaç sahibi kişiler tarafından bu kredinin kullandırılmasını kolaylaştıracaktır.

Özellikle müteahhit kesim için ayrılan 25 milyar TL’lik finansman da yeni projelere imkan sağlanması mümkün olabilir. Bu noktada vadenin artırılması ödemeleri de kolaylaştıracaktır. Özellikle de bunun İstanbul’da yeni konut bulma imkanı daha zor olduğunu değerlendirdiğimizde diğer illerde daha yoğun başvuru alabileceği kanaatindeyiz. Evlerin 5 yıl satılamayacak olması bunun yatırım amacıyla ya da al sat yöntemi ile değerlendirilmesini zorlaştıracaktır.

BAKANLIĞIN SÜBVANSE DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Gayrimenkul Uzmanı Sühran Aras ise şu ifadeleri kullandı: "Gayet iyi 0.69 çok uygun orta gelirliye hitap eden bir proje bu. Gayet iyi özellikle İstanbul’u ayırmalar çok önemli 5 milyon TL kredi kullandırılacak. İstanbul diğer illere göre çok daha yüksek fiyat artışı ile karşı karşıyaydı. İstanbul 5 milyon, 7 tane ilimizde 3 milyon diğer illerde 2 milyona kadar kredi kullanılacak. 15 yıl uzun vade de uygun. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilk 3 yıl sübvanse desteği çok önemli bir destektir.

‘ARZ GELDİĞİ SÜRECE FİYATLAR AŞAĞI ÇEKİLECEK’

İlk 3 yıl zorlanmadan taksitler konusunda destek verecektir. Geniş kapsamlı ve orta ölçekteki gelir grubuna sahip ailelere fayda sağlayacak. 100 bin aile, bu arza destek sağlayacak. Arz geldiği sürece fiyatları aşağı çekeceğiz.

‘KONUT VE KİRA FİYATLARININ DÜŞMESİNDE CİDDİ ETKEN OLACAKTIR’

İlk evim projesinde 250 bin konut geliyor. Bu 500 bine çıkacak dolayısıyla kiracı olup bu projeden faydalanan kişiler kendi evlerine geçtikleri taktirde 250 bin konut açığa çıkacak bunlar hem kira fiyatlarının düşümünde hem de satış fiyatlarının düşmesinde ciddi etken olacaktır.

‘FAİZ ORANLARI ÇOK İYİ GELDİ’

Faiz oranları çok iyi geldi 0.69’dan başlayan, sanırım orada 2+1, 3+1 ve 4+1’e göre faiz oranları değişecektir. Daha küçük konutlar, alanlara faiz oranları daha düşük. 4+1 alanlara yüksek bir faiz oranı gelecektir diye düşünüyorum. Yüzde 1’in altındaki faiz oranı tüketiciyi mutlu edecek oranlardır."

"DURGUN BİR DÖNEMDEN SONRA BÖYLE BİR KAMPANYA KONUT SEKTÖRÜNÜ ATEŞLER"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu programın, sıradan bir kampanyadan daha çok, konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik eden ve destekleyen bir proje olarak ele almak gerektiğini söyledi.

Durbakayım, "Herkes düşük kredili ev alımına olanak sağlayan bir kampanya beklerken, detaylarda konut üretimini teşvik eden ve konut alımına finansal destek veren sosyal içeriği çok fazla olan önemli başlıklar olduğunu gördük. Durgun bir dönemden sonra böyle bir kampanya konut sektörünü ateşler. Tekrar sektör oyuncuları işlerine daha büyük bir gayretle sarılır." dedi.

Bu kampanyanın normal bir uygulama gibi kalıcı olmasını arzu ettiklerini dile getiren Durbakayım ancak bunun için arsa maliyetinin dizginlenmesine ve düşürülmesine yönelik teşviklerin uygulanması gerektiğini bildirdi.

Durbakayım, birinci elde fiyat artışı yapan veya yapma eğiliminde olanların sıkı takipte olacağına ilişkin açıklamanın fiyat istikrarı için çok önem taşıdığına işaret ederek, "Kampanyanın üst seviyede başarı sağlaması için kamu bankalarının yanı sıra özel bankaların da bu projede yer almasının mutlak olması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Düşük faiz uygulamasının önemine değinen Durbakayım, "Uygulama, şartları taşımadığı için kampanyaya dahil olmayan konut firmalarının katkı payı vererek kendi özel düşük faizli satış kampanyası başlatmasını sağlayacaktır." ifadesini kullandı.

"HEM TOPLUMSAL İHTİYAÇ KARŞILANACAK HEM DE ÜRETİM DESTEKLENECEK"

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu da gayrimenkul sektörünün bir süredir bu kredi kampanyasına kilitlendiğini belirterek, kampanyanın açıklanmasının konut alıcısını ve geliştiricisini rahatlattığını söyledi.

Bütün dünyada konut ihtiyacının karşılanmakta zorlanıldığı bir ortamda devletin ardı ardına ortaya hayata geçirdiği programlarla bu noktada çok önemli bir toplumsal destek ortaya koyduğunu dile getiren Kalyoncu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu çok önemli buluyoruz, çünkü şu anda konut ve barınma meselesi milli bir meseleye dönüştü. Bu noktada devletimiz bu adımları atmışken biz de iş dünyası olarak konuya toplumsal ve sosyal açıdan yaklaşmalıyız. Açıklanan kampanya birinci eli destekleyen ve ilk defa konut sahibi olacak kişilerin erişimini kolaylaştıracak bir sistem. İnsanların aylık geliriyle faizi ödeyebildiği bir kredi imkanı, birinci el piyasasını ve üretimi desteklerken, ilk defa ev alacaklara özel kriterler oluşturularak toplumsal ve sosyo ekonomik katkı artırılacak. Açıklanan kararlar, ilk kez konut sahibi olacaklar için çok olumlu adımlar."

Kalyoncu, kampanya sayesinde hem toplumsal ihtiyacın karşılanacağını hem de üretimin destekleneceğini kaydederek, programın gayrimenkul sektörünü canlandıracağını vurguladı.

Sektörün üretim iştahına işaret eden Kalyoncu, "Devlet atılacak adımları hızla atarken, özel sektör de üzerine düşeni yapmalı. GYODER olarak erişilebilir kiralık konut modeliyle biz de konut geliştirme süreçlerinde yeni bir iş modeli ile halkımızın ve devletimizin yanında olacağız." diye konuştu.

"DURMA NOKTASINA GELEN KONUT ARZINI HAREKETLENDİRECEK"

MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş ise "Yeni Evim" kampanyasının sektöre yapacağı olumlu etkiden bahsederek, "Kampanyanın asıl önemli tarafı durma noktasına gelen arzı teşvik etmesi. Bu sayede konut fiyatlarının orta vadede sürdürülebilir kalmasını sağlayacaktır." diye konuştu.

Arzın dengeli ve sürdürülebilir şekilde her kentte devam etmesinin ülke için çok önemli olduğunu dile getiren Taş, her yıl minimum 1 milyon konut talebi bulunduğunu, ihtiyaç ve yatırım amaçlı taleplerle birlikte bu rakamın 1,5 milyona yaklaştığını anlattı.

"GELİRE GÖRE KREDİ UYGULAMASI, SEKTÖRDEKİ TIKANIKLIĞI AÇACAK"

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da konut sektörüne yönelik kampanyaların Türk ekonomisine güç verdiğini belirterek, sektörün ekonomiye katkısından bahsetti.

Yılmaz, "Bu kampanyanın özeti; şu an Avrupa'da ne uygulanıyorsa, bizim ülkemizde de uzun vadeli, 180 ay gibi ciddi bir süreyle konut kredisi verilmiş oluyor. Dünyada konut faizlerinin yukarı çıktığı, tüm kredilerin kısıldığı bir dönemde; Türkiye'nin orta sınıf alıcı için bu kampanyayı yapması, tüm paydaşları besleyen bir yaklaşım. Konut alıcısının da bunun çok iyi bir fırsat olduğunu bilmesi ve bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise kampanya sayesinde uygun şartlarda krediye ulaşma imkanı sunulduğunu belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Vatandaşın ilk 3 yılda ödeyeceği aylık taksit tutarının belirli bir kısmının bakanlık tarafından üstlenilmesi de rahatlatıcı bir uygulama olacak. Özellikle orta gelirli vatandaşın hedeflendiği ve hane gelirine göre belirlenecek olan finansman modelinin planlandığı bu kampanyanın ses getireceğine inanıyorum. Gelire göre kredi uygulaması sektördeki tıkanıklığı açacak. Ciddi bir kesim bu kampanyayı bekliyor."

"MÜTEAHHİTLER PROJESİNİ HIZLICA TAMAMLAYACAK"

Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır da bugüne kadar yabancı yatırımcının ilgisinin sektörü canlı tuttuğunu, iç satışlarda bir süredir durgunluğun hakim olduğunu söyledi.

Açıklanan kampanya ile hane halkı gelirine göre belirlenecek kredi faiz oranlarının sektöre hareket getireceğini ve bekleyen kesimin harekete geçeceğini aktaran Bahadır, "Ayrıca müteahhitler için sunulacak 25 milyar liralık Hazine destekli KGF paketi konut üreticilerine önemli bir destek sağlayacak. Böylelikle müteahhitler hızlıca projesini yapacak veya tamamlayacak, vatandaş da uygun faiz oranlarıyla yeni evine kavuşacak. Türkiye Yüzyılı'na yakışan bir kampanya ve destek paketi oldu." şeklinde konuştu.

Boss4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş ise satış rakamlarının istenilen seviyeye ulaşması için hem üreticilerin hem de konut almak isteyenlerin desteklenmesi gerektiğini kaydederek, "Kampanya her kesimi destekleyen özellikte. Hem orta gelirliyi ev sahibi yapmak hem de konut sektörünü canlandırmak için uygun şartlar sağlanmış oldu." dedi.

FKG İnşaat Genel Müdürü Sedat Al da kampanyada hedefin yeni ev alacaklara avantaj sağlamak olduğunu belirterek, sektöre hareket katacağını söyledi.

Al, "İnsanlar paraya erişemediği için konut alamıyordu, şimdi finansmana erişimde ve ödemelerde kolaylık sağlanmış oldu. Sektörümüz 2023'te eski canlılığına kavuşacak." diye konuştu.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 28
  • Oktay 1 yıl önce Şikayet Et
    Müteahhitler 1200 dedikleri eve en fazla 400 bin kredi kullandırıyor. Dar gelirli bu şekilde nasıl ev sahibi olacak
    Cevapla
  • Adnan 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz yorumcularin piyasadan haberi yok galiba kredi verileceği duyulur duyulmaz ev fiyatlari 300 ila 500 bin arasinda arttirildi.hem faiz haram diyosunuz hem faizle kredi veroyosunuz ve halki tesvik ediyosunuz anlamadim gitttiiii
    Cevapla
  • Erman kuzu 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim mutahitler evin bedelini düşük gösteriyor kredi çok düşük çıkıyor ev alamıyoruz 2milyonluk eve 500bintl veriyor
    Cevapla
  • Aslı demirbaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet 2 milyonluk eve 500bin kabul ediyor vergiden kaçıyolar
    Cevapla
  • AKKAŞIK 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yazdıklarım milyonlarca insanın şikayetçi olduğu bir problem. Müteahhit'e veya mal sahibine gidiyorsun 0.69'a uygun ama 500 TL, 600 TL kredi çekebilirsiniz diyor. Adamlar dairenin değerini düşük gosteriyor. Yani bundan da devletin haberi yok diyorsanız bu da ayrı bir komedi. %10 peşinat, %90 kredi pratikte mümkün değil kimse çektirmiyor. Öncelikle buna bir çare bulunmalı. Ayrıca hatırı sayılır bir peşinatı olmayan kimse krediyi bedava bile versen alamaz çünkü taksitleri ödeyebilecek bir mali gücü yok. Konut fiyatları uçmuş durumda ve faiz düştüğü için gün ne gün artmaktadır. Ankara'da bir 3+1 yaklaşık 3 milyon bunun taksiti 0.69 faizle öderseniz kalan 29 günü hiç bir şey yeyip içmemeli.
    Cevapla
  • kaan 1 yıl önce Şikayet Et
    neden sifir konutlar icin kampayana sifir konutlar zaten cok pahali 2 inci ev icin niye kampanya yok
    Cevapla
  • Hakko 1 yıl önce Şikayet Et
    Yakında 2 elde olacak ama ne fayda konutlar iki katını geçti fırsatçılar gün dogdu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle