Mehmet Muş: Tarih yazmaya devam edeceğiz

Aralık ayı ve 2022 yılına ait dış ticaret rakamları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeni bir rekorla açıkladı. Toplantıda konuşan Mehmet Muş, ihracattaki başarılı seyri dile getirdi.

Mehmet Muş: Tarih yazmaya devam edeceğiz
Mehmet Muş: Tarih yazmaya devam edeceğiz
GİRİŞ 02.01.2023 13:32 GÜNCELLEME 02.01.2023 13:32

2022 yılı dış ticaret verilerinin açıklanma töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla İstanbul'da düzenlendi.

Türkiye'nin 2022 yılı ihracatı  geçen yıla göre yüzde 12,9 oranında artışla 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

"ZORLU SINAVLAR VERİLEN BİR DÖNEMDE ÜST ÜSTE REKORLAR KIRILDI"

Bakan Muş, ihracatta üst üste kırılan rekorların zorlu sınavlar verilen bir dönemde elde edildiğini vurguladı.

Muş konuşmasında Türkiye'nin büyüme performansının ortalamanın üzerinde olduğu vurgulayarak "Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ihracatta rekorlar kırmayı sürdüreceğiz. Parite etkisine rağmen büyük bir ihracat etkisi yakalanmıştır." dedi.

"İTHALATTAKİ ARTIŞ ENERJİ FİYATLARINDAN KAYNAKLANIYOR"

Bakan Muş, konuşmasında, "Enerji ve emtia fiyatlarındaki sert artış dış ticaretteki olumsuz ivmesini sürdürmüştür. İthalattaki artış enerji fiyatlarından kaynaklanmaktadır. Altın ithalatı son dönemde ithalat artışımıza etkili oldu.

TARİH YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Dünyadaki zorlu koşullar altında ülkemiz büyümede lider ülkeler arasına adını yazdırmıştır. Ülkemiz 2022 için öngörülen yüzde 5’lik büyüme ile ortalamanın çok ötesinde bir performansı ortaya koymaktadır. Tarih yazmaya devam edeceğiz." dedi.

KASIM İHRACATI

Türkiye'nin kasım ayında ihracatı yıllık yüzde 1,9 artışla 21,9 milyar dolar olmuştu. Ocak-kasım ihracatı  ise yıllık yüzde 14 artışla 231 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Enerji ithalatı kasımda yüzde 17,4 artışla 7,7 milyar dolara yükselerek, toplam ithalatın 4'te 1'ini oluşturmuştu.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.