Araç muayeneleri için dikkat çeken öneri: Fiyatları düşürür

TüvTürk araç muayene ücreti 2023 yılında yüzde 122 artış gösterdi. Otomobil, minibüs ve kamyonet sahipleri, zorunlu araç muayenesi için 1130,40 TL ödeyecek. Vatandaşlar araç muayene ücretleri tepki gösterirken zam sonrası yine aynı öneri gündeme geldi; Servis hizmeti veren kurumlar yetkilendirilerek muayene işlemleri yapsın...

GİRİŞ 02.01.2023 13:52 GÜNCELLEME 02.01.2023 13:56
Bu Habere 401 Yorum Yapılmış

2022 yılı Kasım ayı sonu itibarıyla Türkiye'de trafiğe kayıtlı 26 milyon 349 bin 156 araç bulunuyor. Bu araçların tamamı ise 'zorunlu' olarak muayene ettirilmek zorunda. Otomobil sınırında değerlendiren araçların 2 yılda bir, kamyonet sınıfında değerlendirilenler için ise yılda 1 olmak üzere muayene zorunluluğu bulunuyor.

Araç muayeneleri için ise 2007'de yapılan 20 yıllık anlaşmaya göre yetkili tek kurum, Alman TÜV SÜD, Doğuş grubu ve Londra sermayeli Bridgepoint ortaklığı olan TÜVTÜRK.

Köprü ve otoyollara zam yapıldı mı? Resmi açıklama geldiKöprü ve otoyollara zam yapıldı mı? Resmi açıklama geldi

2023 yılına girilmesiyle birlikte araç TÜKTÜRK muayene ücretlerine de yüzde 122 zam geldi.

Yeni yıl ile beraber, Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet sahipleri zorunlu araç muayenesi için 575,84 TL, Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork sahipleri 1.130,44 TL ve Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker sahipleri 1.528,10 TL ödeyecek.

Yine her aracın yaptırmak zorunda olduğu egzoz muayenesinin ücreti de 180 TL'ye yükseldi.

Muayene yaptırmayanların trafiğe çıkması yasak ve cezası ise 2023 yılında 951 TL.

VATANDAŞLAR MUAYENE ÜCRETLERİNE TEPKİLİ

Yeni fiyatların duyurulmasıyla beraber TÜVTÜRK araç muayene ücretleri tekrar tartışma konusu oldu. Kamuoyunda sadece 10-15 dakika süren ve herhangi bir tamir işleminin de yapılmadığı muayene için alınan 1,130 TL oldukça yüksek bulunuyor.

"BAKIM YAPILIRKEN ONAY VERİLSİN"

Tepkilerle beraber araç muayene ücretleriyle ilgili uzun yıllardır konuşulan çözüm önerisi de yine gündeme getirildi. 

Tepkilerini sosyal medya üzerinden dile getiren vatandaşlar düzenli olarak yıllık araç bakımları zaten yaptırdıklarını dile getirirken, araç muayene yetkisinin egzoz muayenesi gibi servis hizmeti veren kurumlara verilebileceği ve bakım sonrası muayene belgesinin alınabileceği önerisinde bulunurken; 
Uzmanlar da araç muayene sektörünün rekabete açılmasıyla birlikte hem hizmet kalitesinin artması hem de fiyatların aşağı gelmesinin mümkün olabileceğini görüşünde.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 401
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Rezalet resmen soyuluyoruz adelet şimdi çözüm bulsun lütfen
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    eksiklerin söylenmesi iyi lakin bu üçret çok fazla
    Cevapla
  • A Rıza 1 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten soygun hemde zorla alınıyor 610 TL 1130 TLbu kadar çok zam olurmu ben emekliyim yüzde 25 verdiler 2003 model Bir araba var gerçekten kızıyor ve kınıyorum
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    yil arti km limiti verilsin yada yil arti calisma saati verilsin
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet ücretler çok pahalı sadece muayene de değil ve noter ücretleride cok yüksek bunada bir çözüm getirilsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle