EPDK'dan akaryakıt fiyatları açıklaması! Yeniden düzenlendi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt fiyatlarının takibi için belirlediği metodolojiyi yeniden düzenledi.

GİRİŞ 30.12.2022 20:34 GÜNCELLEME 31.12.2022 12:08
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

EPDK'nin, akaryakıt fiyatlarının takibine ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, rafinerici lisansı sahiplerinin akaryakıt satış fiyatının takibinde Platts European Market Scan'de CIF MED (Genova/Lavera) başlığı altında dolar/ton cinsinden yayımlanan günlük fiyatların ortalamasının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan döviz satış kuru üzerinden liraya çevrilmiş olan tutarı (TL/ton) dikkate alınacak.

Bu tutarın TL/litre değerinin hesaplanmasında yoğunluk değeri, motorin için 0,845 ton/metreküp ve benzin için 0,775 ton/metreküp olacak.

MALİYETLER DE DİKKATE ALINACAK

Rafinerici lisansı sahipleri tarafından belirlenecek ürün fiyatında ürünün uluslararası piyasadaki fiyatının TL cinsinden değerine ilaveten ülke içi pazara sunumu kapsamında katlanılan maliyetler de dikkate alınacak.

İÇ PİYASA KOŞULLAIRYLA UYUMLU OLACAK

Dağıtıcı ve bayi marjı toplamının takibinde, en yüksek işlem hacimli 8 dağıtıcının bayilerine ilişkin EPDK'ye bildirilen ilan panosunda yer alan satış fiyatlarının ağırlıklı ortalaması dikkate alınacak. Türkiye ağırlıklı ortalama pompa fiyatından harmanlama maliyeti dahil ağırlıklı ortalama rafineri satış fiyatının düşülmesi ile bulunacak marj, dağıtıcı ve bayi maliyetlerini yansıtacak şekilde, satın alma gücü paritesi, TCMB faiz oranları, enflasyon, döviz kuru, asgari ücret gibi ülke içi piyasa koşulları ile uyumlu olacak.

Bu kapsamda gerçekleştirilecek marj takibinde faaliyetlerin her aşamasında, bölgesel veya ulusal düzeyde, belirli zaman aralıklarında muhtelif istatistiki yaklaşımlar kullanılarak modeller oluşturulacak ve marj takibinde bu modeller, birlikte veya ayrı ayrı dikkate alınacak.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 40
  • Ahmet kaptan 1 yıl önce Şikayet Et
    Altılı masa mazotu bedavaya verecekmiş
    Cevapla
  • mert 1 yıl önce Şikayet Et
    masanın altindamiydin duydun
    Cevapla
  • bir bilen 1 yıl önce Şikayet Et
    Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın mazot fiyatı kar dahil 18 tl yi geçmez,bütçeyi mazottan alınan vergiyle kurtaramazsınız,eksi oy olarak geri dönecektir.
    Cevapla
  • Başkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Akaryakıtta ucuzluk ölçü değildir.Ucuz olacaksa heryerde ucuz olmalı.Ucuzluğun sebebi kayıtdışılık olmamalı.Denetlemeler ayrı ayrı değil(EPDK,Maliye ve Ticaret müdürlüğü) ekipleri tarafından yapılmalıdır.Yazarkasalar sık sık takip edilmeli ve kümülatif satışlar mercek altına alınmalıdır.Bunun için fazla bir çabaya da gerek yoktur.Zaten bu işi kayıtdışı yapanlar kendisini ilan ediyor.Ucuz yakıt,indirimli yakıt mercek altına alınmalı.Bir litre yakıtta yüzde altmışları geçen fon ve vergilerin devletten başka yerlere gitmesinin önüne geçilmelidir.
    Cevapla
  • Bekir Gokce 1 yıl önce Şikayet Et
    Vatan olmasa para pul olsa ne yazar biraz daha sabır aç değiliz açıkta değiliz Elhamdülillah burası şu an imtihan Allah her şeyi vermiş kendi için hiç bir şey yaratmamis her şeyi bizim için yaratmış onun hatırına biraz daha sair etsek Allah'ın izniyle biz kullar kazanırız sabredeen devriş muradına ermiş ermislik kolaymi
    Cevapla
  • hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    dizelin fiyatları düşmeli, herkes elektirikli araç kullanırsa enerji yetmez bakın avrupada elektirkli arabalara kısıtlama geldi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle