Türkiye'nin dış borcu açıklandı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin brüt dış borç stokunun 30 Eylül itibarıyla 442,9 milyar dolar, net dış borç stokunun ise 220,6 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin dış borcu açıklandı!
Türkiye'nin dış borcu açıklandı!
GİRİŞ 30.12.2022 15:11 GÜNCELLEME 30.12.2022 15:42
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Bakanlık, 30 Eylül 2022 itibarıyla brüt ve net dış borç stoku, Hazine garantili dış borç stoku ve kamu net borç stoku ile Avrupa Birliği (AB) tanımlı genel yönetim borç stoku verilerini açıkladı.

Buna göre, Türkiye'nin brüt dış borç stoku 442,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken stokun milli gelire oranı yüzde 52,6 oldu.

Aynı tarihte net dış borç stoku 220,6 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Stokun milli gelire oranı yüzde 26,2 seviyesinde gerçekleşti.

Hazine garantili dış borç stoku ise 15,2 milyar dolar olarak hesaplandı.

Kamu net borç stoku bu dönemde 2 trilyon 297 milyar lira olarak kaydedildi. Stokun milli gelire oranı yüzde 18,3 oldu.

AB tanımlı genel yönetim borç stoku 4 trilyon 351 milyar lira, bu rakamın milli gelire oranı ise yüzde 34,8 olarak kayıtlara geçti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dış borç stoku ile ilgili önemli mesajlar verdi.

NUREDDİN NEBATİ: TÜRKİYE EN AZ BORÇLU ÜLKELER ARASINDA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Türkiye, borç stoku açısından en az borçlu ülkeler arasındadır" ifadesini kullandı.

Nebati, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, küresel piyasalardaki olumsuzluklara rağmen makroekonomik dengeleri, makul risk düzeyini ve uygun maliyeti gözeterek mali disiplinden asla ödün vermeden ilerlediklerini, stratejik ölçütlere dayalı borçlanma politikalarıyla yol almaya devam ettiklerini bildirdi.

Kamu maliyesinin en önemli göstergelerinden birisi olan borç stokunun GSYH'ye oranında ve Türkiye brüt dış borç stokunun GSYH'ye oranında 2022 yılında çok önemli başarılar sağlandığını ifade eden Nebati, şunları kaydetti:

"AB ülkelerinde ortalama yüzde 86 olan AB tanımlı genel yönetim borç stokunun GSYH'ye oranı ülkemizde 2002 yılındaki yüzde 71,5 seviyesinden 2022 yılı 3. çeyreğinde 2021 sonuna göre 7 puan azalarak yüzde 34,8'e gerilemiştir. Türkiye, borç stoku açısından en az borçlu ülkeler arasındadır. Ülkemizin brüt dış borç stokunun GSYH'ye oranı da tüm dünyada borçluluk oranlarının yükseldiği salgın dönemindeki yüzde 60,3 seviyesinden 2022 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla yüzde 52,6 seviyesine kadar gerilemiştir. Borç stokundaki düşüşte kaydedilen bu başarının, ekonomimizin dengeli ve sağlıklı bir şekilde büyüdüğü, yatırımların ve istihdamın her geçen gün artmaya devam ettiği bir dönemde gerçekleşmesi ayrıca önemlidir."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 28
  • Mesut 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok şükür bunada şükür Türkiye nin nesi var güçlü bir gaz petrol Avrupa ve dünyanın olmazsa olmazı bir ticareti yok Türkiye nin 100milyon insan barındırıyor 100milyon insana sabah öğle akşam tomat biber ekmek yedirsen gene yetmez restoran a gelen müşteriler oyyy garson et yokmu diyor ey bide Almanya Türkiye kıyaslayanlar sözüm biraz da size ALLAH güç kuvvet versin inşallah Türkiye ye 2023 tüm Türkiye'ye hayırlı uğurlu olsun sağlıcakla kalın Allah'a emanet olun
    Cevapla
  • İso 1 yıl önce Şikayet Et
    En az borçlu ülkelerin başında geliyoruz. Reis bütçeyi de toparladı. Borcun milli gelire oranı %26! Bu rekor cumhuriyet tarihinin en düşük borç seviyesi
    Cevapla
  • Serdengeçti 1 yıl önce Şikayet Et
    Vahit efendi IMF den borcu aldığında günde WC ye kaç kere gideceğine karışıyor.zamları bile onlar belirliyor.az mı duyardık ımf heyeti geldi 15.gözden geçirme paketi vs vs
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah borçsuz ve bütçe fazlası bir ülke olmayı temenni ediyorum.
    Cevapla
  • M..T 1 yıl önce Şikayet Et
    Vahit rumuzlu bir tanesi neden ımf'den borç alınmıyor diyor.Birde aklı sıra zavallı ev ödevi veriyor.Imf denilen yapı tamamı ile Amerika ve Yahudi zenginlerin ülkeleri kapıkulu yaptığı bir düzen.Bir yakanı kaptırırsan herşeyine karışır ve sana yukarıdan emirler verir ve uygulamanı ister.Tabi vahit denilen de tam da bunu istiyor ve o yüzden tavsiye ediyor aklı sıra.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle