Market poşetlerine zam açıklaması

Cumhurbaşkanlığı'nın bazı ürünlerden tahsil edilecek geri kazanım katılım payı tutarlarını yeniden belirleyen kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Karar sonrası market poşetlerine zam geldiği iddia edilse de poşetler 25 kuruş olarak satılmaya devam edecek. 38,5 kuruşluk tutar, marketlerin piyasaya süreceği her poşet karşılığında devlete ödeyeceği rakam.

GİRİŞ 28.12.2022 09:21 GÜNCELLEME 28.12.2022 11:50
Bu Habere 88 Yorum Yapılmış

Poşette marketlerin ödeyeceği geri kazanım katılım payı 38,5 kuruş olarak belirlendi.

Her yıl yeniden değerlendirme oranına göre belirlenen geri kazanım katılım payında bu yıl Cumhurbaşkanı kararıyla indirime gidildi.

Yüzde 122,93 oranında yapılması planlanan artışta indirim yetkisi kullanılarak 55 kuruş olması gereken plastik poşet geri kazanım katılım payı 38,5 olarak belirlendi. 

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre plastik poşet geri kazanım katılım payı 38,5 kuruş oldu. Buna göre, marketlerin piyasaya süreceği her poşet karşılığında devlete ödeyeceği tutar 38,5 kuruş olacak. 
Vatandaşın poşete ödeyeceği 25 kuruşta ise bir değişiklik olmayacak.

Karar eki listeye göre, 2023 yılı içinde adet başına; binek araç lastiklerinden 6 TL, cinsine göre araç akülerinden 15, 60 ve 150 kuruş/Kg, pil ve şarjlı pillerden 6, 9, 5, 15 ve 32 TL/Kg, otomotiv pilleri ve lityum içeren araç bataryalarından 46 TL/Kg, madeni yağdan 150 kuruş/Kg, bitkisel yağdan 32 kuruş/Kg, televizyon ve monitör gibi elektronik eşya, telekomünikasyon ekipmanları, küçük ev aletlerinden 60 kuruş/Kg, buzdolabı ve iklimlendirme cihazları hariç olmak üzere beyaz eşyalardan 80 kuruş/Kg, buzdolabı ve iklimlendirme cihazlarından 95 kuruş/Kg ve ilaçlardan 3,2 kuruş/kutu veya şişe geri kazanım katılım payı tutarı alınacak.

Liste ile, plastik, metal, cam ve kağıt-karton ağırlıklı kompozit içecek ambalajları ile ahşap ambalajlardan alınacak geri kazanım katılım patı tutarları da belirlendi. 

 
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 88
  • ilyas44 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kanun adaletsiz bir kanun bu kanunu çıkmasına vesile olanlara ve çıkaranlara hakkım ı helel etmiyorum. Bu kanun üç beş market ve üç beş zenginin işine yaradı. Diğer esnafların suçu ne?. İlahi adalet tecelli etti bu marketler herkesten önce bu kanunu çıkaranlara darbe vurdu.
    Cevapla
  • Eeee 1 yıl önce Şikayet Et
    Ekşi sözlük okudugunu anlamayan mallarla dolmuş vatandas 38 kuruş odeyecek anlamislar
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen anlamamışsın. Parası nereden çıkacak. Poşete 25 kuruş kalan 13 kuruş da diğer aldıklarının içine. Saf geldin saf gidecen.
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    bir de poset poset olsa para verdigine degse icine bir kac kilo sey koyarsin yari yolda bom oluyor avrupa adamlar parali verse de istersen bes on kilo koy sorunsun eve gelirsin bazen turk dunkanlarinda aliyoruz daha park yerine gelmese bom bom der patlar sonra sen gel ne kadar kufur var ise etme dur yapana edene satana diye avrupa ise adamlar kaliteli yapar halk kullanir sonra cøp poseti yapar yada nere atilacak bilir ilk bu mal halki egitseniz daha iyi olur
    Cevapla
  • Ayyıldız 1 yıl önce Şikayet Et
    Poşet parası ile zengin ettinizzz … bu üçlüyü..!!!!!
    Cevapla
  • Adamın Birisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Marketlerde Poşete Zam Gelmedi Diye Seviniyorduk..Artık Oda Zamlandı Desenize
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle