Bakan Dönmez: Mart ayının sonuna doğru ilk gazı vereceğiz

Enerji Bakanı Dönmez, Karadeniz'deki yeni doğal gaz rezervine ilişkin açıklama yaptı. Bakan Dönmez, karada gazı işleyecek kara işleme tesisinin yüzde 85 oranında tamamlandığını ve ilk gazı mart sonu sisteme vereceklerini söyledi.

GİRİŞ 27.12.2022 11:21 GÜNCELLEME 27.12.2022 11:21
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

Fatih sondaj gemisi, Karadeniz'de Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz rezervi keşfetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Karadeniz'deki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün duyurduğu Karadeniz'deki son doğal gaz keşfinin detaylarını açıkladı.

Bakan Dönmez, Karadeniz'de yeni sondajla birlikte rezervin 710 milyar metreküpe çıktığını ve gazın kara işleme tesisinin yüzde 85 oranında tamamlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fatih Sondaj gemisinin, Çaycuma-1 sondajında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfettiğini bildirmiş, bu keşifle beraber Karadeniz'deki gaz rezervinin toplam 710 milyar metreküpe ulaştığı bilgisini vermişti. 1 trilyon dolarlık değere ulaşan doğal gaz keşfi ile birlikte 2023 yılının ilk çeyreğinde Karadeniz gazının ulusal sisteme bağlanması bekleniyor.

Bakan Dönmez'in açıklamalarından satır başları:

Karadeniz'deki çalışmaların sonucunda 710 milyar metreküplük rezerve ulaşmış olduk. 1 hafta önce basınımızın temsilcileri ile birlikte Filyos'ta proje hakkında değerlendirmeler yapmış olduk.

3 aşamadan oluşuyor çalışmalarımız. Deniz tabanında ciddi bir teknolojik olarak baktığımızda, sahada yoğun bir çalışma var. 50'yi aşkın gemiyle bu çalışmaları yürütüyoruz. Diğer yandan oradaki gazın karaya getirmek için 3 tane hattın çalışmaları yapılıyor. Glikol basan hattımız tamamlandı. Yine deniz tabanındaki ekipmanların yönetimini yapacak sinyal hattı tamamlandı. Bir taraftan da bu gazı işleyecek kara işleme tesisini %85 oranında tamamladık.

Bu üretilen gazı BOTAŞ'ın ana sistemine bağlayacak 36 km çalışma tamamlandı. Deniz tabanında bu güne kadar 10 kuyuyu açmış durumdayız. 2. fazda buraya 30 ilave kuyu açarak devam edeceğiz.

"3 SONDAJ GEMİSİ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR"

8 bin kişilik yaklaşık çalışan bir arkadaş grubumuz var. 3 sondaj gemimiz çalışmalarına devam ediyor. Çalışmalar uzaktan kontrol edilecek. Zeki adını verdiğimiz yapı bu çalışmaları takip edecek ve operatörlere iletecek.

"2023 MART AYINDA BU GAZI İNSANLARIMIZLA BULUŞTURMAK İSTİYORUZ"

Fatih sondaj gemimiz Çaycuma'da 2 aylık çalışma sonrası Doğal Gaz rezervi keşfetti. Orada 58 milyar metreküplük işlenecek doğal gaz bulduk. Çaycuma keşfi ile birlikte toplamda 710 milyar metreküplük rezerve imza atmış olduk. Ekiplerimiz son sürat iş planına uygun olarak çalışmalarını yapıyor. 2023 Mart ayında bu gazı insanımızla buluşturmak istiyoruz. Türkiye'nin Yüzyılı inşallah enerjinin de yüzyılı olacak. Enerji bağımsızlığını elde etmek için de kendi kaynaklarınızı geliştirmeniz gerekiyor. Son yıllarda arama faaliyetlerini artırdık biliyorsunuz. Petrol üretim seviyesini de artırarak günlük 65 bin varil seviyesine getirdik.

Özel sektörde üretilen petrol ile bu seviye şu an 80 bin varilde. Hedefimiz günlük 100 bin varile çıkarmak.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 70
  • Selçuklu kartalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah bereketini artırsın inşaallah Allah nice yeni bereket kapısı nasip etsin inşallah BİZ KUL OLALIM BAKIN ALLAH CC NİCE NİGMETLERİ HALK EDER
    Cevapla
  • Reisin Askeri 1 yıl önce Şikayet Et
    2023 geliyor arkadaslar. Lozanin gizli maddeleri artik gecerli olmayacak. Artik kendi peteolümüzü kendi gazimizi cikarmamizin önünde hic bir engel yok .Allah Reisimizden, AK partimiz den razi olsun
    Cevapla
  • Mülayim 1 yıl önce Şikayet Et
    Memlekette su çıkıyor o bile bedava degilki gaz bedava olsun.....
    Cevapla
  • Kanuni20 1 yıl önce Şikayet Et
    Su dedigin şey bazı ülkelerde savaş sebebi. O su nasıl çıkıyor, nasıl toplanıyor, nasıl evine geliyor, nasıl temizleniyor, nasıl uzaklaştırıyor, nasıl arıtırılıyor biliyor musun? Hepsi ayrı masraf. Hariçten gazel okumak kolay. Alma evine su aboneliği zorlayan mi var? Su bile bedava değilmiş lafa bak. Cehalet diz boyuuuuu
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye sürekli doğalgaz buluyor ama hayat hala çok pahalı.Ne zaman cebimize yansıyacak önemli olan o.
    Cevapla
  • Metin 1 yıl önce Şikayet Et
    2000 kilometre denizin dibinden gaz çıkarılıp karaya taşınıyor. Tesise alınıp tüm sisteme dağıtılıyor. 2 ay içinde bitmek üzere. Dünya da 2.5 yılda keşif yapıp gazı dağıtabilen bir ülke bak bakalım var mı? Allah'ım içimizdeki şükürsüzler yüzünden bizi tekrar dağıtma .Amin
    Cevapla
  • Ankaralı 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhuriyeti enerjisi ispat edilmiş ancak bulma, çıkartma ve pazarlama konusunda işbirliği yapmak isteyen dünyanın diğer ülkeleri ile ikili anlasmalar yaparak yıllık tüketim miktarı petrol ve doğalgaz ihtiyacımızın karşılanması yönünde çalışmalar olmasını arzu ederiz, enerjiye her yıl harcadığımız 50-100 milyar dolar kendi ekonomimiz içerisinde kalması cari açığımızı kapatması TC.Zengin ve güçlü ülke olmasını sağlayacaktır, ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle