Fransızların 'yok' dediği maden Türkiye'nin en büyük kozu olacak! ABD'nin 'yumuşak karnı'

Eskişehir'de keşfedilen 694 milyon ton nadir toprak elementi rezervi, Türkiye'ye milyarlarca dolarlık ekonomik katkının yanında stratejik olarak da büyük bir katma değer sağlayacak. Yüksek teknoloji üretmek için olmazsa olmaz olan NTE'ler için dünya şuan da Çin'e bağımlı durumdayken Türkiye'nin rezervi dünyanın 1000 yıllık ihtiyacına cevap verebilecek kapasitede...

GİRİŞ 25.12.2022 12:06 GÜNCELLEME 26.12.2022 09:05
Bu Habere 291 Yorum Yapılmış

Türkiye başlattığı 'Milli Enerji ve Maden Politikası' ​ile saklı kalmış potansiyel kaynakları gün yüzüne çıkarmak için adeta seferberlik başlattı.

Öyle ki, bu seferberlikle beraber Türkiye maden çeşitliliği açısından dünyada 8. sıraya yükseldi. 1935-2002 tarihleri arasındaki 68 yıl boyunca 3,7 milyon metre olan 'Sondajlı Maden Arama Çalışmaları' 2003-2022 arasında 8,3 milyon metreye çıkarıldı.

FRANSIZLARIN 'BURADA BİR ŞEY YOK' DEDİĞİ YERDEN DÜNYANIN EN BÜYÜK 2. REZERVİ ÇIKTI

Bu çalışmaların başarılı sonuçlarından biri ise Eskişehir'in Beylikova ilçesinde bulunan 694 milyon ton Nadir Toprak Elementi (NTE) rezervi oldu.

Eskişehir'deki NTE arama çalışmaları 1950'li yıllara kadar uzanıyor. O dönem bölgeye gelen Fransız araştırmacılar, rezervi görünce Türkiye'ye bir teklifte bulunuyor;  'Türkiye'nin havayolunu, karayolunu biz yapalım karşılığında madeni bize verin.' 
Fransızlar bu teklife ret cevabı alınca ise 'burada maden yok' raporu tutup dönüyorlar. Yine aynı yıllarda ABD'li araştırmacıların da sıklıkla bölgeye geldiği biliniyor...


Eskişehir Beylikova'da keşfedilen dünyanın en büyük ikinci NTE rezervi

DÜNYANIN 1000 YILLIK İHTİYACINI KARŞILAYABİLİR

2022 yılında ise Türkiye, o bölgedeki 'yok' denilen rezervi kendi imkanlarıyla gün yüzüne çıkararak pilot üretim tesisinin inşasına başladı.

Dünyanın 1000 yıllık ihtiyacına cevap verebilecek kapasitede olan bu rezervi işlemek için için kurulan tesis 2023'te hizmete girecek. Pilot tesiste ilk etapta yıllık 1,200 ton/yıl üretim yapılacak.
 

Uzmanlara göre ise, Türkiye NTE madenini çıkartıp, uç ürün ihracatına başlamasıyla ekonomik ve stratejik açıdan çok farklı bir konuma yerleşecek...
 

Türkiye'de ilk keşfedilen NTE yatağı Eskişehir'de. Diğer önemli rezervler ise Isparta, Malatya ve Konya'da. Türkiye'de tespit edilen rezervlerde birçok NTE farklı oranlarda bulunsa da hepsi bir arada bulunuyor. Özellikle lantanyum, seryum ve neodimyum yüksek miktarlarda üretim potansiyeline sahip.




İLERİ TEKNOLOJİ ÜRETMEK İÇİN OLMAZSA OLMAZ

Nadir Toprak Elementleri, genelde toprak altında genellikle 'küçük rezervler' halinde bulunuyorlar. Nadir Toprak Elementlerini 'nadir' yapan şey ise, rezervlerin azlığı değil bu elementleri işlemenin maliyetinin yüksek olması. Toplam 17 elementin bulunduğu bu madenler sadece ekonomik değil aynı zamanda büyük bir stratejik öneme de sahip... 

NTE adıyla da bilinen bu elementler grubu özellikle gelişen teknoloji ile beraber ülkeleri için en kritik maddelerden biri haline dönüştü.


IPHONE'LARDAN F-35'LERİN ÜRETİMİNE KADAR...

Bugün NTE'ler cam, seramik, metalürji sanayi, lazer üretimi, mıknatıs üretimi, petrol katalizörü ve ileri teknoloji akıllı füzeler, fiber optik ve uydu haberleşmesi için kullanılan cihazların üretimi için olmazsa olmaz. Bunların yanında hibrid ve elektrikli araçlar, rüzgâr türbinleri, güneş enerjisi panelleri, MR makineleri...

Hatta dünyanın en değerli şirketi Apple iPhoneların kameralarını ve Lockheed Martin F-35'leri üretmek ve için NTE'ye ihtiyacı var.

TÜM DÜNYAYA ÇİN SATIYOR

Şu anda bu elementleri dünyanın yüzde 95'ine Çin satıyor. Çin, dünya NTE rezervlerinin yüzde 36'sını elinde bulundurmanın yanı sıra, işleme tesisi olarak da dünyanın en önemli oyuncusu konumunda. Bu durum yüksek teknoloji üretmek isteyen ülkeleri ise Çin'e bağımlı hale getiriyor.
 


ABD'NİN YUMUŞAK KARNI, ÇİN'İN EN BÜYÜK KOZU

2018 yılında dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasında başlayan ticaret savaşında en stratejik konu başlığı NTE'ler oldu.

NTE'nin kullanım alanları ve ABD'nin bu konudaki Çin'e olan ciddi bağımlılığı göz önüne alındığında ticaret savaşlarında NTE ihracatı ABD'nin yumuşak karnı olurken, Çin'in ise elindeki en büyük koz oldu.

2030 yılına kadar nadir toprak elementlerine talebi 5 kat artacak olan Avrupa, petrol ve gazda Rusya'ya olan bağımlılığın bir benzerini nadir toprak elementlerinde Çin'e karşı yaşamamak için "Avrupa Kritik Hammaddeler Yasası" üzerinde çalışıyor.



TÜRKİYE NTE MADENİNİ KAPTIRMAYACAK

Şimdi ise Beylikova'da bulunan rezerv ve kurulan tesis ile dünyada NTE konusunda tekel haline gelen Çin'in en güçlü rakibi Türkiye olmuş durumda.

Elindeki bu kozu korumak isteyen Çin, Türkiye'ye madeni ham madde olarak ithal etme kendi işleyerek satmak istese de bu teklifi kabul görmedi. Ret cevabı sonrası Çin'den gelen yeni teklif ise 'Otaklık kurup NTE işleyecek tesis teknolojisini Türkiye getirebiliriz' oldu.

TÜRKİYE'NİN NTE PLANINI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

Yüksek teknolojili ürünlerin temel bileşenleri olan nadir elementlerin üretimini ilk öncelik olarak belirlendiği açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Halihazırda dünyadaki nadir elementlerin üretimi ve bunların nihai ürüne dönüştürülmesi çalışmalarının yüzde 95’i Çin’de gerçekleştirilmektedir. Teknoloji bağımsızlığının ayrılmaz bir parçası olan madenlerin üretimi ve nihai ürüne dönüştürülmesi hususunda yeni bir adım atıyoruz. Geçmişte türlü engellemeler ile ülkemizin dışında tutulduğu bu alana artık güçlü bir şekilde girmenin vaktinin geldiğine inanıyoruz." demişti.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 291
  • Vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    Güzel hoşda paramız çok değersiz bu durumda Avrupa ve ABD nin işine yarıyor gelip madenlere çökseler daha maliyetli biz çıkarıp onlara satsak bedavaya almış oluyolar suya sabuna dokunmadan acilen dolar Euro yarı yarıya düşmeli yer altı zenginliklerimiz bedavaya gitmemeli
    Cevapla
  • Gerçekler 1 yıl önce Şikayet Et
    Olacak ama zamansız adım atarsak,iç ve dıştaki hainler zaten pusuda plan Türkiye'nin kripto parasını altın karşılığı yapmak yani 1 Gr altın ile TL hesabı yapılıyor inşallah çok güzel günler göreceğiz
    Cevapla
  • Olcayto 1 yıl önce Şikayet Et
    Çinin yaptığı gibi yaparız.Dışarıya da, uluslararası piyasalardaki değerinden fiyat biçeriz.
    Cevapla
  • Velid 1 yıl önce Şikayet Et
    € bazinda satışın önünde bir engel mi var? Bu işte para biriminin değeri önemli değil. Çin Yuani, Japon Yen'i en düşük olduğu dönemlerde Çin Japonya en hızlı ekonomik buyumeleri gerçekleştirdi.
    Cevapla
  • BERKANT AYDIN 1 yıl önce Şikayet Et
    tl bazında satıyorum dedımı olay degısır. az kaldı . doların hukmu yavas yavas erıyecek.
    Cevapla
  • karaze 1 yıl önce Şikayet Et
    ihracat yapıyorsun! zaten usd ile satıyorsun!
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Particilik yapmadan Türkiye'nin oluruna olan herşeye varız ama milliyetçilik dedinizde müthiş bı sekilde yabancilar ülkemizde gayrimenkul alıyor ne olacak bu işin sonu haddinden fazla yabancı var ulkemizde hiç bundan 20 yıl sonrası düşünülmüyor mu gelecegimiz neden gayrimenkul satılıyor biri çıkıp aciklasin bizim onlardan gelecek üç beş kuruş dovize ihtiyacımız mi var ne güzel şeyler oluyor gazimiz petrolumuz savunma sanayimiz ile herşey müthiş ama yabancılara vatandaşlık ve gayrimenkul satımı hiç ilerisi için olumlu bişey değil bunlarında üzerine basılarak haber yapılması gerek
    Cevapla
  • Erdem 1 yıl önce Şikayet Et
    Anlamadığım tek şey fransizlar bu madeni kac yil önce nasıl kesfetyi
    Cevapla
  • Bolulu14 1 yıl önce Şikayet Et
    Eğer KILIÇDAROĞLU Cumhurbaşkanı olursa, sadece bu madeni ABD ne verip, bütün sorunları halleder. Halleder de, NTE madeni diye toprağı da gavurlara yutturur. Yapar mi, yapar….
    Cevapla
  • kayserili 1 yıl önce Şikayet Et
    ayenen dogrudur, 2000 yilinda manavgat suyunu israile satacaklardi, bu sahtekar gavur chpye nasil guveniyorlar oy veriyorlar aklim almiyor
    Cevapla
  • Ahmed halo 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanına güven yeter ayrım yapmadan müslümanca yaşayıp milletimize hizmet edilsin daha önce ülkenin kimler tarafundan kullanıldığına iyi bakılsın.yabancı güçlerle kullanılan bir şey yapamaz anlamışınızdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle