İran'dan Türkiye açıklaması: Başarıları bizim için örnek teşkil ediyor

Son yıllarda her alanda olduğu gibi tarım sektöründe de yatırımlarına hız veren Türkiye, özellikle tohum konusundaki çalışmalarıyla da bölgedeki dost ve kardeş ülkelerin takdirini topluyor.

İran'dan Türkiye açıklaması: Başarıları bizim için örnek teşkil ediyor
İran'dan Türkiye açıklaması: Başarıları bizim için örnek teşkil ediyor
GİRİŞ 24.12.2022 12:28 GÜNCELLEME 24.12.2022 12:28
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye ile işbirliği içerisinde olan ülkeler, tohum kalitesinin yanı sıra tarihi ve dostluk bağları dolayısıyla da öncelikli tercihini Türkiye'den yana kullanıyor.

İran Tarım Bakanlığı Sertifikasyon Müdürü Samad Mubassar, 2022 Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Uluslararası Tohum Çalıştayı için geldiği Antalya'da AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Bölgede tohum sektörünün en gelişmiş ülkesinin Türkiye olduğunu belirten Mubassar, "Türk tohum sektöründeki başarılar bizim için örnek teşkil ediyor. Yakın zamanda iki ülke arasında bu alanda çok fazla işbirliği yapıldı. Bu işbirlikleri ve yatırımların daha da artacağını umuyorum. Böylece bölgemiz için daha bereketli kazanımlar elde edilsin." dedi.

Mubassar, AR-GE'nin tohumculuk sektörü açısından önemine işaret ederek, bazı firmaların bu konuda çok önde olduğunu bazılarının alanda yeni olduklarını dile getirdi. Mubassar, söz konusu firmaların doğru desteklenmesi halinde hem bölge hem de Türkiye için faydalı yeni teknolojiler geliştirilebileceğini söyledi.

Mubassar, Türkiye'nin kendilerine olan yakın konumunun lojistik maliyetleri düşürdüğünü belirterek, "Bunun yanı sıra din, dil ve kardeşlik anlamında da bizim ilk tercihimiz Türkiye oluyor. Her ihtiyacımızı tamamen Türkiye'den temin etmemiz tabii ki mümkün değil ama diğer ülkelerle aynı seviyede olan, mesela tohumlarda, biz tercihimizi Türkiye'den yana kullanacağız." diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN BÜYÜK HEDEFLERİ VAR VE BU HEDEFLERİNE ULAŞACAĞINA İNANIYORUZ"

Azerbaycan Tarım Bakanlığı Tarım Hizmetleri Ajansı Başkan Yardımcısı Anar Azimov da Türkiye'nin Azerbaycan için referans ülke olduğunu dile getirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile çalışarak, Azerbaycan'da tohum sektörünü uluslararası seviyeye çıkarmayı hedeflediklerini belirten Azimov, şunları kaydetti:

"Türkiye ile Azerbaycan Tarım ve Orman bakanlıkları işbirliği anlaşmaları imzaladı. Buna göre Türkiye'deki sistemin Azerbaycan'a aktarılması ve tohum konusunda uzman şirketlerin yaratılması gibi konularda işbirliği yapacağız. Türkiye'nin gösterdiği AR-GE başarısı, tohumlarının kalitesi ve kardeş ülke olmamız dolayısıyla Türkiye'yi tercih ediyoruz. Aynı dilde iki devlet, tek millet olmamız önemli. Türkiye'nin büyük hedefleri var ve bu hedeflerine ulaşacağına inanıyoruz."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah ülkemizi korusun
    Cevapla