Asgari ücret açıklanır açıklanmaz harekete geçtiler: Zam üstüne zam

Henüz asgari ücret zammı vatandaşın cebine girmeden fırsatçı marketler harekete geçti. Bazı marketlerde etiket değişimi için gece mesaisi başladı. Temel gıda ürünlerinin etiket fiyatları son 15 günde yüzde 15-20 artış gösterdi.

GİRİŞ 24.12.2022 06:33 GÜNCELLEME 24.12.2022 08:57
Bu Habere 535 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 8.506 TL'lik asgari ücret, vatandaşların kursağında kaldı. Henüz zamlı maaşlar vatandaşın cebine yansımadan, fırsatçı marketler harekete geçti. Temel gıda maddelerinde son 1 haftada ortalama yüzde 15-20 zam yapıldı. Gider kalemleri olan; döviz ve akaryakıt fiyatlarına bir zam gelmemişken marketlerin fiyatlarını yukarı yönlü revize etmesi vatandaşlardan büyük tepki çekti. Market çalışanları etiket değiştirmek için gece mesailerine kalmaya başladı. Zamlı etiketler sosyal medyada da tepki oluşturdu. "Zam cebe girmeden marketlerin kasasına gitti" yorumları yapılmaya başladı.

BİR GÜNDE ŞİKÂYETLER ARTTI

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, asgari ücrete yapılan zam ile birlikte marketlerin de fiyatları artırdığına yönelik şikâyetler aldıklarını belirterek, "Son bir yılda temel gıda ürünlerine yüzde 200 zam geldi. Fırsatçı marketler hiçbir gerekçe göstermeden zam yapmaya devam ediyor. Asgari ücrete gelen zammı vatandaşın cebinden almak istiyorlar. Şayet tüketicilerimiz böyle bir durumla karşılaşırsa mutlaka şikâyet etmeli. Alo 175 hattı mutlaka aranmalı. Bugün standart yumurta geçen yılki fiyatının iki kartını aşmış yumurtanın birim fiyatı 4 liraya ulaşmıştır. Çay, şeker, zeytin, peynir gibi temel gıda ürünlerindeki aşırı fiyat artışlarına da dikkat edilmesi gerekiyor. Asgari ücret henüz uygulanmaya başlamadan tüketicilerin temel gıda ihtiyaç ürünlerinde fiyatlar yükseltildi böylelikle asgari ücretlinin alım gücü daraltıldı. Bu bir suçtur" dedi.

GECE YARISINA KADAR ÇALIŞIYORLAR

Market-Sen Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Doğan Can Aras, marketlerin sadece vatandaşa değil çalışanlara da büyük zorluklar çıkardığını söyledi. Özellikle etiket değiştirmek için mesai yapıldığını belirten Aras, "Ne mesai ne de zam tarafından hakkımızı alamıyoruz. Gece geç saatlere kadar etiket değiştirerek mesaiye kalıyoruz. Arkadaşlarımızın gecesi gündüzü bir hâlde. Bunları önlemek için sendikalaşmaya gidiyoruz, ancak işten çıkarılma ile tehdit ediliyoruz. Ayrıca kasalarda ürün satma baskısı da var. Performans satışları düşük olan çalışanları işten çıkarma ile tehdit ediyorlar" açıklamasında bulundu.

TİCARET BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, asgari ücret zammını fırsat bilerek haksız fiyat artışlarına giden fırsatçılara karşı denetimleri yoğunlaştırdıklarını bildirdi. Muş, "Haklı bir gerekçeye dayanmayan artışların tespiti hâlinde sorumlulara en ağır idari cezalar uygulanacaktır. Konuyu yakından takip ediyoruz. Hükûmetimizce vatandaşlarımızın refahını artırmak için atılan adımların fırsatçılar tarafından suistimal edilmesine asla müsaade etmeyiz" dedi.

Bakan Muş'tan asgari ücret fırsatçılarına uyarı: En ağır ceza verilecekBakan Muş'tan asgari ücret fırsatçılarına uyarı: En ağır ceza verilecek

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / KAAN ZENGİNLİ
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 535
  • Adil olmalıyız 1 yıl önce Şikayet Et
    Hükümetin yapacağı tek bir harehet zamları geri cekecek o da Tarım koperatiflere talimat verecek 10 kuruş bile olsa hicbir ürüne zam yapmayacaksınız .Sonra bakın siz 3 hafta içinte tıpış tıpış zamları geri cekecekle 3 harfli millet soyguncuları
    Cevapla
  • Fehmi 1 yıl önce Şikayet Et
    Devletin yapacagi birsey yok serbest piyasa yapsa iki senedir yapardi
    Cevapla
  • mevlut 1 yıl önce Şikayet Et
    serbest piyasa ekonomisi bize göre değil anlaşıldı.
    Cevapla
  • Koli 1 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücret 1000000 olsa da değişmez! Hemen zam yapar bu Kafirler!
    Cevapla
  • Ferhat Ölmez 1 yıl önce Şikayet Et
    Önceden bu kan emici marketler yoktu biz halk olarak bunlara ders vermezsek daha çok başımıza çıkarlar bunlara kaŕşı tepkimizi ortaya koymamız lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle