EYT'de yaş sınırı olacak mı? Milyonlar bu açıklamayı bekliyordu!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT ile ilgili flaş açıklamalar yaptı.

GİRİŞ 23.12.2022 21:51 GÜNCELLEME 23.12.2022 23:02
Bu Habere 552 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk TV'de Kübra Par'ın Açık ve Net programında Ahmet Kıvanç ve Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili son dakika açıklaması yaptı.

8 EYLÜL 1999'DAN SONRA İŞE GİRENLER EYT'Yİ KAPSAMAYACAK

1999’dan sonra işe girenlerin EYT kapsamında olmadığını söylenen Bilgin, “EYT deyince 8 Eylül 1999'dan önce işe başlamış olanlar. Bunların bazı istisnaları var. Doğum yapmış hanımların, askerlik yapmış olanların borçlanması var. Birkaç istisnai durumlar var. Onların dışında en çok sorulan soru; prim gün sayım eksik, borçlanabilir miyim? 1999'dan sonra işe girdilerse EYT'yi kapsamayacaktır. Mevcut yasamızda olan haklar devam edecek. Yurt dışında çalışanlar var. Olağanüstü bizim kurumlarımıza müracaat edenler var. Orada da benzer kafa karışıklıkları var. Onlar da 'prim gün sayılarımızı tamamlayalım, emekli olalım' diye kuyruklar oluşturuyor. Onlarda da aynı şey geçerli. EYT 8 Eylül 1999 öncesi işe başlamayı zorunlu kılıyor. Dünyanın neresinde olursanız olun. Aksi takdirde borçlanarak olmaz” ifadelerini kullandı.

EYT'DE YAŞ SINIRI ÇALIŞMALAR TAMAMLANDIKTAN SONRA BELLİ OLACAK

EYT için yaş sınırına henüz karar verilmediğini belirten Bakan Bilgin, “Aralık'a kadar yaklaşık 1 milyon 900 bin kişi. Ocak ayında 2 milyonu biraz geçen kişi. Dediğimiz şartlara uygun. Prim gün sayısı ve hizmet süresi tamamlanmış olanların sayısı. Eğer hiçbir yaş sınırı olmasa bunlar giriyor. 2 milyon giriyor. Bazıları 5-6 milyon var, diyor. Geçen uzman kılığında bir adam 'Bu iş 13 milyona çıkar' diyor. Şu anda onları belirlemeye çalışıyoruz. Müracaat ediyor. Adam daha önce Bağkur, SSK'da, yurt dışında çalışmış. Onların dosyalarını müracaat edilmeden biz birleştiremiyoruz. O hummalı bir çalışma. Bütün çalışmalar ortaya çıktıktan, toplam tabloyu gördükten sonra yaş sınırına karar verilecek. Ben burada devleti düşünüyorum, yurttaşlarımıza en fazla katkı yapabilecek çözüm üzerinde durmam gerekir. Yaş sınırına henüz karar verilemedi. Neticede tabloya bakarak siyasi karar verilecektir. Hükümet karar verecektir. Cumhurbaşkanımız değerlendirecektir. Tabloyu tam olarak tespit etmeye çalışıyoruz. Hangi yaşta kaç kişi bulunuyor? Yaş aralığı nereden nereye geliyor. EYT'de ortalama yaş yüzde 49.9. Bu çalışmayı bitirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

SON DURUMU 26 ARALIK'RA CUMHURBAŞKANIMIZA ARZ EDECEĞİM

EYT çalışmalarının 26 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ileteceğini ifade eden Bilgin, “Tahmin ediyorum EYT'yi bu ay sonuna kadar Meclis'e götürürüz bunu. Bitirebilirsek bu ay içinde, bitiremezsek Ocak ayında götürürüz. Ben son durumu önümüzdeki 26 Aralık'ta Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğim. Meclis'in iradesiyle çıkınca Resmi Gazete'de yayınlanır ve yürürlüğe girer” dedi.

KISMİ EMEKLİLİK KOŞULLARI AYNEN DEVAM EDECEK

Kısmi emeklilik koşullarında değişiklik olmadığını belirten Bilgin, “1999'daki şartlar neyse, çalışma süresi, hizmet süreleri değişmiyor, o günkü şartlarda emekli olacak. Kısmi emeklilik koşulları da aynen devam edecektir. O insanlarımız rahat olsun, onların programında herhangi bir değişiklik yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.

İŞVERENE SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİNDE İNDİRİM YAPACAĞIZ

İşverenlere kıdem tazminatı konusunda sosyal güvenlik desteği verileceğini ifade eden Bilgin, “EYT'lilerle ilgili sadece kamuya maliyeti konuşuluyordu. Proje yürüyor, bitmek üzere hissedilince işverenler endişeye kapıldı, odalar, işveren kuruluşları harekete geçti. TİSK yöneticileriyle görüştüm. Onları tek tek dinledim. Söyledikleri şu; nitelikli işçilerimiz var, yüksek ücret alıyorlar. Bunların bizimle devam etmesini istiyoruz. Kıdem tazminatları alıp gitmeye kalkarlarsa yoğunlaşma olur dediler. İşverenler kıdem tazminatlarını belli miktarını vergiden düşüyorlar. Eğer işveren işçisine 'sen benim için önemlisin, değerlisin, kıdem tazminatını vereyim, çalışmaya devam et' derse, biz ona sosyal güvenlik desteği vereceğiz. Sosyal güvenlik destek priminde 5 puanlık indirim yapacağız” dedi.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 552
  • Eyt 41 1 yıl önce Şikayet Et
    AKP ye hiç oy vermedim ama Eyt yi şartsız kılsız yünsüz bir şekilde cikarirlarsa 3 oyumuz var belki haziranda aleyhinize değerlendirebilirim.
    Cevapla
  • FAGO58ODABURDA 1 yıl önce Şikayet Et
    sayın hükümetimize ve bakanımıza ve sayın cumhurbaşkanımıza güveniyoruz ve sonuna kadar peşini bırakmayacaz ve pazartesi günü iyi haberleri bekliyoruz ve eytliler adına teşekkürlerimi sunuyorum.
    Cevapla
  • Ertuğrul 1 yıl önce Şikayet Et
    18 zimi doldurduğumda SSK lı olarak 94 ye işe başlamışım hiç ara vermeden Bağkur dam devam ediyorum günüm 9400 yaş 46 benim ne suçum var ve 18 ay askerlik yaptım devletime olan bütün sorumluluklarımı yerine getirmişim biri çıkıyor bu adaletsizlik 99 sonrakiler ne olacak diyor o zamanki yasa olsaydı 5500 günle emekli olmuştum bize haksızlık değilmi kişi 500 gün Ödemiş nasıl emekli olurum diyor gariplik var ama çözemedim yaş şartı olursa büyük bir sıkıntı olur demedi demeyin
    Cevapla
  • her zaman hakliyim 1 yıl önce Şikayet Et
    1999 sonrası 60 yaş emeklilik cok erken devlete zarar verir.1999 sonrası 75 yaş olmalıdır emeklilik.
    Cevapla
  • kaan kaya 1 yıl önce Şikayet Et
    EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) Yani normalde emekli olmaya hak kazanmış olup hakkı yenenler. Yeni bir yaş sınırı getirilip tekrar mı hakları yenecek. Birde bazı arkadaşlar çalışma için en güzel yaşlar demiş, bir çoğu iş var mı da mı çalışmak istemiyor sizce? Şu anki kanunlara göre belli bir primden fazlası emekli maaşının düşme sebebi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle