TÜRK-İŞ'ten asgari ücret açıklaması

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin oy çokluğuyla, işveren ve hükümet temsilcileri tarafından belirlenmesinin ardından açıklama yaptı.

GİRİŞ 22.12.2022 15:21 GÜNCELLEME 22.12.2022 16:44
Bu Habere 183 Yorum Yapılmış

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti oy çokluğuyla, işveren ve hükümet temsilcileri tarafından belirledi. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret 8 bin 506 TL olarak açıklandı. 

Asgari ücretin 9 bin TL olmasını talep eden Türk-İş, pazarlık masasından kalkmıştı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin belirlenmesinin ardından yazılı açıklama yaptı. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi kesimi adına görev yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) temsilcileri, bugünkü mevcut sosyal ve ekonomik şartlarda, 2023 yılı için belirlenen asgari ücretin, çalışanların aileleriyle birlikte geçim şartlarını karşılamadığı görüşündedir. Kamuoyunun beklentisi de giderilmemiştir. Asgari ücretin yürürlükte kalacağı dönem boyunca meydana gelecek fiyat artışlarının gerisinde kalması söz konusudur. Ücretli çalışanların satın alma gücü bu nedenle azalmaktadır. Çalışanların satın alma gücünü koruyacak tedbirler uygulanmalıdır.

Asgari ücret çalışmalarında işçi kesimi öncelikle “çalışanların kendileri ve aileleri için insana yakışır bir gelir” elde etmeleri için çaba göstermiştir. Ancak bu talebimiz dikkate alınmamıştır. Yaklaşımımız işveren ve hükümet temsilcileri tarafından dikkate alınmış olsaydı, işçi kesiminin de onayıyla asgari ücretin oybirliğiyle tespit edilmesi ihtimali ortaya çıkabilirdi.

Asgari ücreti belirleme çalışmaları sadece ücretli kesimi değil toplumun tümünü yakından ve doğrudan ilgilendirmektedir. Kamuoyunun beklentisi maalesef karşılanmamıştır. Özelikle sendikasız işçilerin önemli bir bölümünün temel meselesi olan asgari ücretin işçi kesiminin savunduğu ilkeler çerçevesinde karara bağlanması, ülkemiz çalışma hayatı açısından önemli bir açılım sağlayacaktı.

Anayasada asgari ücretin tespitinde “çalışanların geçim şartları” göz önünde bulundurulması hükmü yer almaktadır. Ancak TÜİK bu konuda bir çalışma yapmaktan kaçınmıştır.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda görev yapan işçi temsilcileri, bu görüş ve düşüncelerle çalışmalara katkı yapmış ve asgari ücretin bu çerçevede belirlenmesi için çaba göstermiştir. Ancak, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücret olması gereken asgari ücret -bir kez daha- pazarlık konusu edilmiş ve karar oy çokluğuyla, işveren ve hükümet temsilcileri tarafından belirlenmiştir. İşçi kesimi alınan karara katılmamıştır. ”

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 183
  • muammer 1 yıl önce Şikayet Et
    askeri ücret nerdeyse öğretmen maaşıyla eşitlendi daha ne istiyorsunuz.
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah herkesi bildiği gibi yapsın
    Cevapla
  • Turan 1 yıl önce Şikayet Et
    İşçileri düşünen sendika başkanları, son model arabalarınız ve sendika üyesi işçilerin ödediği aidatları yan yana koyalım. Yazık işçilere kendinizi adamış gibi yaparken asgari ücret toplantısı zamanı gelince parlıyoraunuz, geri kalan 11 ayda ne yapıyorsunuz?
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanımız emekçiyi siz sendikalardan daha çok düşünüyor, siz sadece kendinizi düşünüyorsunuz
    Cevapla
  • Sema nizamogullari 1 yıl önce Şikayet Et
    Kes ulan rte yilda iki kere zam veriyo bayram ikramiyinizi veriyo daha ne istiyosunuz Allah gözunuzu doyursun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle