Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı, uzmanlar asgari ücreti yorumladı! İşte, 2023'teki rakama dair görüşler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 20 gündür devam eden Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının akabinde 2023 yılında uygulanacak rakamı açıkladı. Alanında uzman isimler, yeni yılın ücretine dair ilk görüşlerini paylaştı. İşte, 2023'teki rakama dair görüşler!

GİRİŞ 22.12.2022 13:14 GÜNCELLEME 22.12.2022 13:16
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki salonda 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti kamuoyu ile paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni asgari ücreti açıkladı! Salonda dikkat çeken detayCumhurbaşkanı Erdoğan, yeni asgari ücreti açıkladı! Salonda dikkat çeken detay

Erdoğan'a Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol eşlik etti. Cumhurbaşkanı, 'Asgari ücret rakamı ülkemizin ekonomik görünümüyle uyumludur' derken yeni rakamın hayırlı olmasını diledi.

Günün devam eden dakikalarında Erdoğan, asgari ücreti açıkladı. Alanında uzman isimler ise, 2023 yılında uygulanacak rakama dair ilk görüşlerini paylaştı. İşte, yeni asgari ücrete dair yaklaşımlar!

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yıldaki rakamı açıklarken şu ifadeleri kullandı: 'Net asgari ücret 2023 yılı itibariyle 8 bin 500 TL olacaktır.' diyen Erdoğan, Temmuz ayındaki artışa kıyasla yüzde 55'lik bir artış gerçekleştiğini aktardı. Buna göre işverenler ve işçiler, Ocak 2023'ten itibaren bu rakamı baz alacak. 

UZMANLAR 8 BİN 500 TL'YE NE DEDİ?

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin: Çalışanların önemli bir bölümünün yüzünü güldürecek bir rakam olduğunu düşünüyorum. Tarafların uzlaştığı rakam 8 bin 500 lira. Ben de 8 bin ile 8 bin 500 lira arasında olabileceğini düşünüyordum. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu rakamı 8 bin 500 liraya tamamladığını tahmin ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki dönemlerde enflasyonist süreç devam ederse yeni bir zam olabilme ihtimalini de dile getirdi. (TRT HABER)

'OLAĞANÜSTÜ GELİŞMELER OLURSA...'

Ekonomist İbrahim Derici: Hayırlı uğurlu olsun. Aylardır süren beklenti nihayet bugün sonuçlandı. Hepimiz asgari ücreti öğrendik. Son haftalarda gelişen gündemde herkesin bir tahmini vardı. Bu tahmin 8 bin ile 8 bin 500 arasında bir rakamın çıkacağı yönündeydi. Bu tahminlerin en üst seviyesi olan 8 bin 500 lira çıkmış oldu. Geçen Temmuz ayına göre yüzde 55'lik bir artış olduğunu görüyoruz. Hayırlı uğurlu olsun diyorum. Eğer olağanüstü gelişmeler olursa da yeni atılımlarda bulunulabilir. (ÜLKE TV)

'11 BİN 700 LİRALIK MALİYET'

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun: Evet beklenti bu yöndeydi. Hatta ben de 14 saat önce Twitter'dan paylaşmıştım asgari ücret 8 bin 500 lira olur diye. Bizim de tahmin ettiğimiz rakam oldu. Asgari ücrete yüzde 54,5 oranında zam yapıldı. Brüt 10 bin lira, net 8 bin 500 lira; işverene 11 bin 700 lira maliyeti olacak. Bu çok önemlidir. Gözler memur, memur emeklileri; SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zamma çevrilecektir. (TV100)

5 HANELİ KAZANÇ

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman: Üç haftadır 8 bin 500 olabileceğini söylemiştik. Bu rakamın üzerinde durmuştuk. Psikolojik sınır burada çok önemli. Brüt 10 bin lira demek. Artık biz işçinin 5 haneli kazancını konuşacağız. 8 bin 500'ü net alacaklar. İşveren maliyeti de 1750 lira artmış olacak. Yani 11 bin 750 lira olacak. (A Haber)

Doçent Doktor Abdülkadir Develi: Bu yılla ilgili bir büyüme durumu söz konusu. Sürdürülebilirlik söz konusu. Ben bu rakamı oldukça dengeli buluyorum. Rakamın makul olması, satın alma gücünü koruması; bunun ötesine geçmesi, geliri artırması önemli ama yeni Türkiye ekonomisi ve vizyonundan bahsediyoruz. Bizim için önemli olan da bu. (A Haber)

Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram: Hayırlı uğurlu olsun. Hem işverenimize hem de çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. 8 bin 506 TL olarak revize edildi. 10 bin 7 TL brütü, 11 bin 708 TL'de işverene maliyeti var. Enflasyon da eridi. (CNN Türk)

REFAH PAYI VURGUSU

Doç. Dr. Murat Turgut: Rakam beklentilerimizin biraz üstünde çıktı. Hükümet elini zorlamış görünüyor. Bu doğal olarak bütün çalışanlara etki edecek dalga etkisi oluşturacak. Son ikinci 6 ay için 10 puana yakın refah payı vermiş oluyor hükümet belki daha fazla. Bir yıllık bazda yüzde 100'ün üzerinde artış var. 12 aylık enflasyonun yüzde 80 olduğunu varsayarsak, yüzde 10 civarında en az bir refah payı var diyebiliriz. Bir kere bunu tespit etmemiz lazım. (ÜLKE TV)

'TİSK BİLE OH DEMİŞTİR'

Prof. Dr. Cemal Zehir: Sayın Cumhurbaşkanımız yine elini baya cömert tuttu. 8500 çok iyi bir fiyat. Masadan kalkan TİSK bile oh demiştir. Çünkü onların masaya blöf yada rest çekmesinin sebebiyle belki bu ücret bu kadar yukarıya çekildi. Bütün dengelerimizi epey zorlamış görülüyor. Bu rakamın verilebilecek en iyi rakam olduğunu düşünüyorum. Daha fazla verilseydi istihdamın gerilemesine neden olabilirdi. Bu dengeyi üst limitten tutturulan bir şey. Şu ana kadarki en cömert artış oranıyla karşı karşıyayız. Yıllık bazda asgari ücret hiçbir zaman bu kadar artmadı. Sayın Cumhurbaşkanımız yine halkının yanında, işçilerin yanında olduğunu gösterdi. (24)

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 32
  • Kayseri 1 yıl önce Şikayet Et
    Simdi hapi yuttuk ev sahibi yüzde 55 marketler yüzde 55 etiket degistirmeye bu gece baslarlar sabahda ev sahipleri kapida
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    ne kadar boş beleş adam varsa adı o. bu uzmanı
    Cevapla
  • nedim 1 yıl önce Şikayet Et
    işletmem var,gelsin devlet yönetsin.Haracını kendi çıkarsın ,bana da şu anda aldığı vergiyi versin.
    Cevapla
  • alemin 1 yıl önce Şikayet Et
    Emekli ve memurlar da yüzde 54 zam bekliyor!
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Temmuzda yüzde 40 verildi şimdi üstüne yüzde 15 daha verince oldu bitti o zaman.
    Cevapla
  • Temelli 1 yıl önce Şikayet Et
    Gıdada yapılacak en önemli önlem tavan fiyatı getirmek ve son üç zammın tarihini ürün fiyatlarının yanına yazmalarını mecbur kılmak. Örneğin 1kg tam yağlı Beyaz Peynir, Devlet diyecek ki 60 TL den daha yukarı satılamaz. Asgari ücrete gelince bu pahalılıkta pek de işe yaramaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle