Merkez Bankası'ndan yurt dışına para transferleri için yeni adım

Yurt dışına para transferinde eksik bilgi ve belge raporlayan bankalardan 2 Ocak 2023 itibarıyla tespite konu ödemenin yüzde 5'i kadar ek ücret alacak.

Merkez Bankası'ndan yurt dışına para transferleri için yeni adım
Merkez Bankası'ndan yurt dışına para transferleri için yeni adım
GİRİŞ 21.12.2022 16:06 GÜNCELLEME 21.12.2022 16:11
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yurt dışına para transferinde eksik bilgi ve belge raporlayan bankalardan 2 Ocak 2023 itibarıyla tespite konu ödemenin yüzde 5'i kadar ek ücret alacak.

TCMB'den bankalara gönderilen yazıda, bankaların EFT, havale ve SWIFT işlemleri bildirimlerine ilişkin uyarıda bulunuldu.

Daha önce yurt içinden yurt dışına yapılan transferlerde havale ve EFT işlemlerinde yer alan ödeme kategorisi detayının katılımcılar tarafından doldurulmasının talep edildiği aktarılan yazıda, ayrıca eksik veya hatalı uygulamaların giderilmemesi durumunda gerekli aksiyonların alınacağının bildirildiği vurgulandı.

Yazıda, bazı bankalarca TCMB'nin söz konusu talimatlarına uygun raporlama yapılmadığının tespit edildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Ödemeler alanında şeffaflığı arttırmak amacıyla ödeme kategorisi detayı gibi bazı alanları eksik raporlayan, hatalı raporlama yapan ve/veya TL ve yabancı para ödemeleri gerekli belgelerle tevsik edemeyen (ithalat ödemesinde ilgili ithalat belgesinin sunulmaması, kredi ödemesi, menkul kıymet işlemleri gibi) bankalardan 2 Ocak 2023 tarihi itibarıyla tespite konu ödemenin yüzde 5'i kadar ek ücret alınacaktır."

SWIFT veri deseninde de güncelleme yapıldığı ifade edilen yazıda, güncellenen veri desenine ilişkin testlerin 26 Aralık'ta gerçekleştirilebileceğini, bu uygulama doğrultusundaki raporlamaya ise 2 Ocak 2023 itibarıyla başlanacağı bilgisi verildi.

TCMB'nin söz konusu adımlarının, yurt dışına para transferlerinde şeffaflığı güçlendireceği belirtiliyor.

KAYNAK: AA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 2
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Arttırın yüzde yirmi otuz yapın. Belge sunamayan kaçak yapıyordur.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    cok gec kalınmış bir karar,kur paravan şirketi,dövüzleri yurd dışana cıkar ,tekrar ihracat yaptım hesabı getir,topla ihracat teşviklerini,vatandaşta devlete vergi ödesin dursun,doğrudan sebepsiz cıkan döviz kesintilerinin.ihracat teşviğinden cok olmalıki devletin büccesinin soyulması durmalı,
    Cevapla