9 bin TL'lik teklif sonrası açıklamalar peş peşe! Asgari ücret zammı için iki uyarı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 3. toplantısı sonrası Türk-İş'in açıkladığı 9 bin TL'lik teklif tüm hesapları değiştirdi. Uzmanlar, en fazla yüzde 50'lik zamla 8250 TL tahmininde bulunduğu asgari ücret için 9 bin TL ve üzerinde bir rakamın bazı sorunlara yol açacağını düşünüyor.

GİRİŞ 21.12.2022 14:26 GÜNCELLEME 21.12.2022 14:27
Bu Habere 161 Yorum Yapılmış

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3. toplantısından sonuç çıkmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yapılan toplantı sonrası açıklama yapan TÜRK-İŞ Başkanı Atalay resmi tekliflerini 9 bin TL olarak açıkladı. Bakanlığın yaptırdığı asgari ücret anketi ve kamuoyunda beklenti 8000-8250 TL bandındaydı. Türk-İş tarafından açıklanan teklif sonrası uzmanlar ise bu rakamın bazı sorunlara yol açabileceğini düşünüyor.

AK Parti'den asgari ücret açıklaması: Tarih verildiAK Parti'den asgari ücret açıklaması: Tarih verildi

"İŞTEN ÇIKARMALAR BAŞLAYABİLİR"

Türk-İş'in teklifi ile ilgili açıklamalarda bulunan ekonomist Hikmet Baydar, Türk-İş tarafından yapılan teklifi 'Uzlaşmak istemiyoruz' açıklaması gibi gördüğünü söyleyerek  "Dünyada birçok ülkede işçi ile işveren karşı karşıya. Satın alma gücü dünyanın her yerinde düştü. 9 bin tutarında bir fiyatın belirlenmesi çok kolay gibi görünüyor ama bu şu anlama da geliyor, önümüzdeki yıl işten çıkarmalar da artabilir. İşsizliği daha da tetikleyecek bir eyleme kalkışmamak lazım. 9 bin liralık bir fiyat biraz abartılı. Bunun karşılık bulacağını düşünmüyorum. 8-8.5 arasında bir rakam bana göre makul ama 9 bin bana göre hiç de anlamlı değil. 9 bin işverene dokunur mu? Ürününü sattığı sürece dokunmayacak. Ürününün üzerine koyacak, piyasa bunu ne kadar kabul ederse… Lakin bir durgunluk olduğunda bunun sebebi işçi maliyeti olarak görülebilir. Dolayısıyla işçi çıkartmaya başlayacaklar. Buna da hazırlıklı olmak lazım. Tahminen bir işçinin maliyeti 18 bin TL’yi bulabilir. Burada servis masrafları, iaşe, SGK primleri; vergilere de bakmak lazım." dedi.

"ORTALAMA MAAŞLAR YOK OLABİLİR"

Daha önce en fazla yüzde 50 oranında zam beklediğini ve üzerindeki rakamların gerçekçi olmadığını söyleyen Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammed Bayram da işten çıkarmalar olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bayram,  "
İşverenlerin de bir maliyet hesabı var. Avrupa'da resesyonun etkileri var, bundan dolayı işverenler talep yetersizliği ile karşı karşıya olduklarından dolayı işten çıkarmalar olabilecektir." açıklamasında bulundu. öte yandan Bayram, 9 bin TL ve üzerinde bir asgari ücret belirlenmesi durumunda asgari ücretin hemen üzerinde maaş alanlar bir nevi asgari ücretli duruma düşer uyarısında bulundu.

Türk-İş'in 9 bin TL'lik teklifiyle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Herkesin her söylediği ile adım atamayız. Bizim sırtımızda küfe var. Küfe olmayanlar rahat konuşur. Bunların hepsini düşüneceğiz. Eğitimden sağlığa bütün altyapıları düşüneceğiz" dedi.

KAYNAK: HABER7
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 161
  • Taner 1 yıl önce Şikayet Et
    Zam olsa ne olacak zam geldi ama ürünlere de zam geldi daha emekçiler maaşını bile Ocak sonu alacaklar Ocak ayını düşünemiyorum bile ;(
    Cevapla
  • Hayto 1 yıl önce Şikayet Et
    Size çok geliyor asgari ücret bide çalışan insanları düşünün onlar nasıl geçiniyor
    Cevapla
  • Özgür 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa sıtandarlarına göre hareket edip Avrupa gibi düşünüyorsunuz iyi güzelde millet Afrika sıtandartlarını yaşıyor Avrupa'ya göre haraket ediyorsanız millete Avrupa hakllarının haklarından verin birazcık adaletli olun
    Cevapla
  • Hari 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu devirde işçi değil işveren olacan işçiye kim kaale alıyor bide ekonomi düzelecekmiş peh....
    Cevapla
  • Süleyman gökçe 1 yıl önce Şikayet Et
    ESNAFI HALLEDELİM ZAMI ESNAF. ABD.. bizdeki esnaflarıda satın almışlar. Esnaflarıda iz halk durduralım.....
    Cevapla
  • Vatansever, 1 yıl önce Şikayet Et
    500 TL ile kıyamet kopacak sanki, işte buda bir anlayış, herseyimizle avrupaya özeniyorum ama haklara gelince asya'yiliz, bu düzen ağa, larin düzeni.
    Cevapla
  • Almanya 1 yıl önce Şikayet Et
    Herşey pahalandi Vatandaş ne yapsın.. işverende ürününü eski fiyata göre üç katı fazlasıyla satıyor. Vatandaşta kazansinki fazla alım gücü olsun eşit olsun.. Bence hiç düşünmeyin 8 Bin mi 10 Binmi olsun diye anca kurtarır. Kazancına bak harcadigina bak Hükümet farkında ne yapsın Vatandaşin alım gücü yok.. işide bırakır kimse çalişmaz işe gelip gittiğin benzini kurtarmazsa..
    Cevapla
  • Yiğit 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş mesele hükümetin verdiği değil, aç köpek gibi fırsat kollayanlar var zam yapmak için. Bu fırsatçılara göz açtırılmasın 7500 ve üzeri iyi bir rakam. Maaşına zam işine son durumları yaşanmasın sonra.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle