İslam Memiş uyardı: Arazisi olanlar e-Devlet üzerinden mutlaka kayıt olmalı

Genellikle altın fiyatlarına ilişkin tahminleriyle adından söz ettiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, bu sefer farklı bir uyarıda bulundu. Memiş, vatandaşlara mutlaka ÇKS sistemine kayıt olmaları gerektiğini söyledi.

GİRİŞ 21.12.2022 11:18 GÜNCELLEME 21.12.2022 11:18
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, "O belgeyi almalısın!" başlıklı videosunda gram altın, dolar, gram gümüş, Bitcoin, petrol fiyatları konusunda aralık ayı öngörüsünü açıkladı.

Değerlendirmelerinin yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen İslam Memiş, 'Son gün 31 Aralık' uyarısıyla dikkatleri çekti.

İşte İslam Memiş'in değerlendirmeleri:

Borsa İstanbul

PİYASALARDAKİ GÖRÜNÜM

Borsa İstanbul'da 0.21 puanlık değer artışı var. 5000 puana ramak kaldı. Bu pozitif görünüm dolar TL kuru odaklı sürüyor. Dolar kuru baskılanmaya devam ediyor. Dolar TL piyasalarda 18.67 bandında. 18.58-68 aralığındaki bant aralığını koruyor. Euro TL 19.32-36 seviyesinde. Dolar kuruna kıyasla makas aralığı biraz daha açık. Euro dolar paritesi yatay ve sakin bir günü geride bırakıyor. Pozitif görünüm devam edecek diye tahmin ediyorum. Yükselişini 1.06'ya sürdüreceği yönünde beklentimi devam ettiriyorum.

Petrol

Brent petrolde yüzde 2'lik bir prim var. Varil fiyatı 83-88 aralığında. Düşüşlerin kalıcı olmayacağını tahmin ediyorum. Dün petrol fiyatlarındaki düşüşün asıl sebeplerinden biri de Çin vakaları ve Asya borsalarındaki sert satışlar.

Altın-Gümüş

ONS ALTIN, GRAM ALTIN VE GÜMÜŞ TAHMİNİ

Altın ons fiyatında teknik olarak 1705-1815 dolar aralığını takip etmeye devam ediyoruz. Şu anda pozitif görünüm devam ediyor. Yukarıda 1815'e kadar yükselişlerini sürdüreceğini tahmin ediyorum. Gram altın 1054-56 lira aralığında yatay bir gün geride bıraktı.

Gümüş ons fiyatında pozitif 21.15 dolar seviyesinde. 22.50 direnç seviyesini takip ediyorum. Gram fiyatı 13 lira seviyesi üzerinde.

BU HAFTA PİYASALARI HEYECANLANDIRACAK GELİŞME YOK

Kripto paralarda yatay seyir devam ediyor. Yüzde 1 civarında değer artışı var. Dolar endeksi 106 seviyesinde. Bu düşüş ve baskılanmalar biraz daha devam edebilir. 104 seviyesi test edilebilir diye tahmin ediyorum. Bu baskılanma da emtiaları, kripto para piyasalarını pozitif etkiler diye tahmin ediyorum. Bu hafta piyasaları heyecanlandıracak herhangi bir gelişme yok.

Kasımı emtialarda yükseliş, dövizde düşüşle tamamlıyoruz. Genel görüntü pozitif. Aralıkta da pozitif beklentim devam ediyor. Yükselişlerin devam edeceğini tahmin ediyorum.

Çin-Covid-19

ÇİN'DEN GELEN GÖRÜNTÜLER PİYASALARI ENDİŞELENDİRDİ

Bu hafta diğer etki de şuydu. Çin tarafından gelen korkunç görüntüler küresel piyasaları endişelendirdi. Covid 19 vakaları açıklandı, 100 bin civarında artış beklendiği ifade ediliyor. Yaşlıları tekrar aşılama noktasında süreç başladığını ifade ediyorlar. Bütün dünyaya sıçrar endişesi piyasalarda hakim olmaya devam ediyor. Şöyle bir tezim vardı, bütün ülkelerin virüs salgınları farklı isimlerde olacak ve her ülkenin kendi salgınına alışma süreci olacak. Yeni kapanmalarla alakalı bir tereddütüm yok. Afrika'da yine yaklaşık 300 kişinin yeni salgınla alakalı ölüm haberleri geldi.

Aslında yılın ilk çeyreği, yılın son çeyreğine benziyor. Yılın ilk çeyreğinde de olumsuz haber akışları vardı. Para piyasalarında, yatırım araçlarında, piyasaları olumsuz etkileyecek herhangi yeni fiyatlama olmadığını ise gözlemliyoruz.

İslam Memiş, bu değerlendirmelerinin ardından  'Son gün 31 Aralık' diyerek uyardığı o gelişmeyi duyurdu...

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)

"31 ARALIK SON TARİH" UYARISI

Türkiye'de milyonlarca arazi sahibi insan var ancak çiftçi kayıt sisteminden çiftçilik kartlarını almadıklarını gözlemliyorum. 31 Aralık son tarih. e-Devlet'ten kayıt olmanız lazım. Devletin birçok teşvik ve destekleri var. ÇKS'ye kayıt olan 2 milyon 170 bin çiftçi var. Arazileri olanlar da bu kartlara sahip değiller. Bütün teşviklerden faydalanmıyorlar. Memleketinde tarım arazisi olanlar da atıl şekilde topraklarını terk ettiler. Üşeniyorlar. Özellikle ÇKS'ye kayıt olan, tarım il ve ilçe müdürlüklerine müracaat olanlar kartın avantajını kullanacaklardır. Enerji ve gıda krizinin çok konuşulacağı bir yıl olacak 2023. O yüzden tarım arazisi olanlar mutlaka kaydolmalı. e-Devlet üzerinden müracaatla evraklarını hazırlaması gerekiyor.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ'NE BAŞVURU İÇİN SÜRE UZATMA TALEBİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2022 yılı için Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kaydolan üreticilerden üçte birinin henüz yeni dönem için başvuruda bulunmadığını belirterek, "Bu nedenle 31 Aralık 2022'de bitecek 2023 yılı ÇKS kaydı başvuru süresi uzatılmalıdır." ifadesini kullandı.

KAYNAK: HABER GLOBAL
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bİtcoİn reklamı kokuyor bu yorumlar memİş efendi ,üç kuruş para İçin İnsanların parasını kumara yönlendirip günaha girmeyin .
    Cevapla
  • Fuat 1 yıl önce Şikayet Et
    CKS sistemine kayıt yaptırdım. Lakin 150 bin TL ziraat bankasından 2 ci el traktör almak için gittim müracaat ettim.banka 7 traktöre bu yaşa artı .sıfır motora 800.ila 1.000.000.. bunları zaten alamayiz .kredi. İse yarar traktör 80.ve 200 bine .almak istedik .maalesef 4500 .tl.emeklim var vermiyorlar kredi..sorsanız küçük çiftçiyi destek var diyorlar .hani nerede destek..cimere yazdım hikaye .bankadan yazı geldi .zengin çiftçilere veriyorlar krediyi küçük çiftçilerin elinden tutan yok.
    Cevapla
  • Emin 1 yıl önce Şikayet Et
    Ziraat odaları üyelik aidatı istiyor. Ödemeyenin adresine posta yolu ile ödeme kağıdı gönderiyor. Çiftçi bir kere kayıt olsa sonra da kendi ekmeyip arazisini başkasına da kiralasa yine üyelik aidat borcu çıkıyor.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    2022 de 1450 tl olacak diyordu gram altın fos çıktı
    Cevapla
  • müh. 1 yıl önce Şikayet Et
    üstat öyle birşey diyon ki, kafalar karışıyor. babamız rahmetli oldu toplam 15-20 dönüm tarla var 6 hissedar, bunlar ne yapsın ÇKS yi, ben dahil hepsi de başka şehirlerde yaşıyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle