AB'de Uniper krizi... 34,5 milyar avroluk kurtarma paketi onaylandı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Almanya'nın enerji krizinde mali yapısı bozulan Uniper şirketine 34,5 milyar avro sermaye sağlamasına onay verdi.

AB'de Uniper krizi... 34,5 milyar avroluk kurtarma paketi onaylandı
AB'de Uniper krizi... 34,5 milyar avroluk kurtarma paketi onaylandı
GİRİŞ 21.12.2022 01:05 GÜNCELLEME 21.12.2022 01:09
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

AB Komisyonu, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle yaşanan enerji krizinde Almanya'nın Uniper'in sermaye yapısını yeniden düzenlemesine yönelik tedbirinin onaylandığını bildirdi.

Açıklamada, AB kamu destek kuralları uyarınca Almanya tarafından bildirilen toplam 34,5 milyar avroya varan yeniden sermayelendirme müdahalesinin gerekli ve uygun bulunduğuna işaret edilerek, bu tedbirin Uniper'in müşterilerine hizmet sağlamaya devam etmesini sağlayacağı ve Almanya'da doğal gaz piyasasında ciddi aksamaların önlenmesine yardımcı olacağı ifade edildi.

Uniper'in Almanya tarafından yeniden sermayelendirilmesi kapsamında şirkete 8 milyar avroluk acil nakit sermaye artışı sağlanacağına dikkat çekilen açıklamada, hisse başına 1,70 avro sermaye taahhüt edileceği kaydedildi.

Açıklamada, Almanya'nın firmaya 2024'e kadar aşamalı biçimde ödemeyi planladığı 26,5 milyar avroluk kayıtlı sermayenin de onaylandığı belirtildi.

AB üyesi ülkelerin kamu desteklemelerini ne şekilde sağlayacaklarını belirleme yetkisi, AB Komisyonunun görev alanına giriyor.

Üye ülkeler, kamu desteklemelerini sadece rekabete zarar vermeyecek şekilde ve kamu yararına uygun durumlarda kullanabiliyor.

Gazprom, Rusya-Ukrayna Savaşı öncesi Uniper'in en büyük gaz tedarikçisiydi. Rusya'dan gaz teslimatlarındaki büyük düşüş sonrası müşterilerin arz güvenliğini sağlamak için Uniper, bir süre spot piyasadan daha yüksek fiyatlarla gaz tedarik etti ve maliyetler tüketicilere yansıtılmadığı için önemli kayıplar yaşadı.

Alman hükümeti, enerji krizi sürecinde arzı güvence altına almak için Finlandiya kamu şirketi Fortum'un çoğunluk hissesine sahip olduğu Uniper'in yüzde 99'unu alıp kamulaştırmaya karar vermişti.

Enerji krizi sürecinde mali yapısı bozulan Uniper, ocak-eylül döneminde yaklaşık 40 milyar avro zarar açıklamıştı.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 9
  • Bülent DUMAN 1 yıl önce Şikayet Et
    kendilerine gelince oluk gibi para harcıyorlar.ama biz insanlara yardım ediyoruz para lazım yok.bizi biliyorlar biz kapımıza geleni boş çevirmeyiz.biz insanız.
    Cevapla
  • Bulut 1 yıl önce Şikayet Et
    Demekki savaş Avrupa'daki ülkeleri yontmaya devam ABD zenginleştirme
    Cevapla
  • İşçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamların ekonomisi iyi hiç bir şey olmaz kira gıda yakıt hep ucuz. Doğal Gaz bahanesi ile küçük düşürülmesi komedi 1800 euroya bir aile geçiniyor biz kendi paramızla 5500 e geçinemiyoruz
    Cevapla
  • fahri 1 yıl önce Şikayet Et
    İşçi; uzaktan dağlar yeşil görünür, haline şükret, kimseye özenme! Çalışkan olana yetenekli olana burada iş de var daha fazla gelir de, Almanyada kolayına kazanç yok, adamlar makina gibi çalışıyor da öyle kazanıyor, öyle yangel osman işi değil!
    Cevapla
  • Hakan Belçika 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen nerden biliyorsun? 1800 nasıl geçiniliyormuş? En ucuz kira o da apartmanların çatı katı olmuş 900 euro. ( o da ücra yerlerde . Brüksel'de kiralar 1500den başlıyor. Sadece gaz ve elektrik aylık şu an 400 euro o da kış daha bastırmadı. Et ve süt ürünleri geçen seneye göre 80% arttı. Zam gelmeyen tek bir şey yok. Belçika'da Avrupa'nın ekonomik olarak en rahat ülkelerinden biri, ama burada 4 kişilik bir ailenin gecinmesi için gereken min. Para 3000 euro. İşçi maaşı ne kadar ? 1600 ile 2000 arası. Yani evde tek çalışan varsa kışın kalorifer açamaz, istediğini yiyemez, giyemez, sersefil yaşar
    Cevapla
  • Federal 1 yıl önce Şikayet Et
    Yavuz geçinemiyorsan Türkiyeye yerleş ha diyecen kurulu düzenimiz var hikayesi :) bırakın bu işleri bizimde tanıdıklarımız var adamlar gayet memnun asgari ücret ile Mercedese biniorlar para biriktirip memlekete gelince adamlar parayla show yapıyor insaf acıtasyon yapmayın
    Cevapla
  • Yavuz Özmen Almanya 1 yıl önce Şikayet Et
    Kira gaz elektrik su dahil 1.200 en az Alışveriş rahat 600-800 En ucuz araba bile Park halinde 200 Cocuk parasi çocuklara yetmiyor Ortalama aldığın maaş 2000-2500 net Iş yapsan 48%e kadar vergi var Çoğu önde gelen ülkelerin 3-5 trilyon faiz borcu var, bi ters gitse zincir kopar ve kopmaya başladı. Neyin kafasındasınız sen, burda yaşayan benim
    Cevapla
  • Tamam 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa'da gıda bankalarındaki kuyrukları görmemişsin. Boş beleş konuşuyorsun. 5500TL ile kime el açıp dilencilik yapıyorsun?
    Cevapla
  • Selahaddin 1 yıl önce Şikayet Et
    Finlandiya neden %100 Rus gazına bağlı? Evlerde dogalgaz yok ! Gaz sanırım sadece elektrik üretimi için
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle