Türkiye'nin kapısında sıraya girdiler! Savunma sanayi rekora koşuyor

Türk savunma sanayisi, artan insansız hava aracı (İHA) ve mühimmat satışlarıyla bu yıl yeni ihracat rekoruna hazırlanıyor.

GİRİŞ 20.12.2022 12:15 GÜNCELLEME 21.12.2022 20:18
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Savunma ve havacılık ihracat verilerine göre, sektörün Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda son yıllardaki ihracat performansı 2022 yılında da sürdü.

Savunma ve havacılık sanayisinin geçen yılın 11 ayında 2 milyar 778,3 milyon dolar olan ihracatı, yüzde 35,7 artarak 3 milyar 770,4 milyon dolara ulaştı. İhracatta savunmanın payı yüzde 68,9, sivil havacılığın payı yüzde 20,3 oldu.

SAVUNMA SANAYİİNDE YENİ REKOR

Sektörün 12 aylık ihracat performansı yüzde 37,4 artışla 4 milyar 202 milyon doları buldu. Sektörün performansını yılın son ayına taşıması halinde hem 4 milyar dolarlık ihracat hedefi gerçekleşecek hem de yeni bir yıllık ihracat rekoruna imza atılacak.

İLK SIRADA İHALAR VAR

Türk savunma ve havacılık sanayisinin ihracatında ilk sırayı İHA'lar aldı. 2021 yılının 11 ayında 484,6 milyon dolarlık İHA ihracatı yapan Türkiye, bu yılın aynı döneminde yüzde 80 artışla 871,5 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi.

İhracatta en büyük artış yüzde 179 ile mühimmat ve füze sistemlerinde kaydedildi. Bu yıl 443,7 milyon dolarlık mühimmat ve füze sistemi ihracatı yapıldı.

Sektör bu yıl ayrıca yüzde 63 artışla 428,3 milyon dolarlık kara aracı ihracatına imza attı.

İLK SIRA BAYKAR'IN

Yurt dışına sattığı İHA'larla geçen yıl sektörün ihracat lideri olmayı başaran Baykar, başarısını 2022'de de sürdürdü ve ilk sırada yer aldı.

Öte yandan, bu yılın 10 aylık döneminde sektörün ithalatı yüzde 7,2 artışla 3 milyar 611,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun 2 milyar 265 milyon dolarlık kısmı yolcu uçağı alımlarından kaynaklandı. Yurt dışından temin edilen motorlar için de 938 milyon dolar ödeme yapıldı.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 51
  • hssa 1 yıl önce Şikayet Et
    Sihalari.mzi çok ucuza veriyoruz coook. ABD 3-5 tane sihaya milyar dolara satarken biz 30 a yakın ülkeye yapılan toplam ihracat 870 milyon dolar sadece. Artık kendilerini de kanitladilar fiyatlarda hakkını vermeli bence.
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    uzun dönem için karlı muhimmattı bakımdı daha fazla getirir
    Cevapla
  • Ömer HALAT 1 yıl önce Şikayet Et
    Rıfkı dayıda görüyormu bunları
    Cevapla
  • oflu 1 yıl önce Şikayet Et
    Ama chpkk nın ve masanını da heykelleri vardı, alan yok mu?
    Cevapla
  • MİUS Kızıl Elma 1 yıl önce Şikayet Et
    Ama Cehape ABD'den Rıfkı ile canlı yayın yapabilme teknolojisini keşfetti !!!
    Cevapla
  • Ben Şakir 1 yıl önce Şikayet Et
    büyük bir başari benbliyordum bir bulus yapacaklar helal be
    Cevapla
  • MİUS Kızıl Elma 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir tarafta eşşek heykeli açılışına koca koca adamları toplayan heykelkolikler, diğer tarafta savunma sanayinde 20 sene gibi bir sürede devrim yapan hükümet, seçim sizin..
    Cevapla
  • yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    ne devrimi. Dünyadaki diğer devletler geriledi de bir tek Türkiye mi ilerledi. Bunu göz ardı etmeden değerlendirin. Türkiye havaalanı, gemi, köprü yaptıysa Uganda da aynı dönemlerde bunları yaptı. Şimdi de krizi herkes yaşıyor ama en çok da bizim gibi kendini ileride gören geri kalmış ülkeler bu enflasyonu yaşıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle