Türkiye, Çin'in NTE teklifini reddetmişti! Yeni teklifle geldiler

Çin'den sonra dünyanın en büyük 2'nci nadir toprak elementleri (NTE) rezervi Eskişehir’de keşfedildi. NTE’yi ham madde olarak alma talebi reddedilen Çin “Ortaklık kurup elementleri işleyecek teknolojiyi Türkiye’ye getirelim” teklifini yaptı. NASA roketlerinde dahi kullanılan NTE'ler insansız savaş uçakları ve F-35'in üretiminde de kritik role sahip...

GİRİŞ 20.12.2022 09:37 GÜNCELLEME 20.12.2022 09:48
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Geçen yıl cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 5,93 milyar dolar ihracata imza atan maden sektörü bu yıl da yeni rekora imza atmaya hazırlanırken, Türkiye’nin Nadir Toprak Elementleri (NTE) dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. Edinilen bilgilere göre; dünyanın en büyük ikinci NTE rezervinin tespit edildiği Eskişehir’in Beylikova ilçesindeki bölge, NTE’leri işleme konusunda ilk sırada gelen Çin’in radarına takıldı.

Çin’in madenlerle ilgili devlet iştiraklerinden biri, Türkiye ile temasa geçerek Beylikova’daki NTE’leri ham madde olarak ithal etmek istedi. Türkiye’den ham madde alımı için olumsuz cevap alan Çinli kurum, ikinci bir teklifle geldi. Çinli yetkililer, bu defa ‘Türkiye’de NTE’leri işleyecek teknoloji olmadığını belirterek, Türkiye ile ortaklık kurup bu teknolojiyi getirmek istediklerini’ aktardı. Çin firması ile Türk yetkililerin ortaklık konusundaki görüşmelerinin devam ettiği öğrenildi.

REZERV 694 MİLYON TON

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) tarafından üyelerine yönelik düzenlenen Sektörel İstişare Toplantılarının ikincisi Bursa’nın ardından Eskişehir’de düzenlendi. Eti Maden Kırka Boraks Tesislerinin de ziyaret edildiği organizasyonda İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Metin Çekiç, Beylikova’daki son durumu anlattı.

Eskişehir’in Türkiye açısından önemli bir madencilik şehri olduğunu kaydeden Çekiç “Beylikova’daki hikâye, 1959’da başlamış ve bu araştırmalarda 384 bin ton toryum madeni bulunmuş. Daha sonraki araştırma süreçlerinin yanında toryumun yanı sıra barit, florit ve diğer NTE’ler tespit edilmiş. Hacettepe Üniversitesinin AR-GE birimi ile yapılan tespit çalışmaları, 2021’de tamamlanmış. Çin, 800 milyon ton rezerv ile dünyada 1’inci sıradayken, Beylikova’da bulunan rezerv, 694 milyon ton ile 2’nci sırada. Şu anda gelinen noktada Beylikova’da yıllık 1.200 ton kapasiteli bir pilot tesis kurma çalışması var.

Tesis, endüstriyel hâle geldiğinde yıllık 570 bin ton kapasiteli olacak. Burada 70 bin ton Barit, 72 bin ton Florit ve bunların yanı sıra diğer NTE’ler ve toryum madeni ayrıştırılacak. Dünyadaki 17 nadir toprak elementinin 10’u Eskişehir’deki Beylikova ocağında mevcut. Bu elementler hibrit motorlardan cama, seramikten uçak alaşımına kadar onlarca alanda kullanılıyor. Hatta NASA’nın roketlerinde dahi nadir toprak elementleri kullanılıyor” dedi.

NTE ÇEŞİDİNİN ÇOĞU ESKİŞEHİR’DE

Ayrıca Beylikova’nın, dünyada nadir bulunan 17 toprak elementinin 10’una ev sahipliği yaptığı, bu elementlerin; Seryum, Lantan, Neodimyum, Prasedimyum, İtriyum, Skaniyum, Samaryum, Erbiyum, Promethium ve Dysprosium olduğu belirtildi.

NTE'NİN EKONOMİK BOYUTU

NTE keşfinin ileriye dönük büyük bir ekonomik fırsat yaratması söz konusu. İlk olarak, NTE endüstrisinin geliştirilmesi, Türkiye’nin ekonomik çeşitlendirme politikasını destekleyebilir ve nadir toprak elementlerinin çıkarılması ve işlenmesinde uzmanlaşmasını sağlayabilir.

İkinci olarak NTE sektörünün geliştirilmesi, ülkede yeni yatırımlara dikkat çekilerek ve istihdam oluşturularak bir yayılma etkisi yaratabilir.

Ayrıca, ekonomik fırsatlar AB ülkelerinin Türkiye ile ortaklığını da artırabilir. Eskişehir'deki NTE rezervinin yüzeye yakın olması elementlerin çıkarılmasının kolay ve maliyetinin daha az olacağı anlamına geliyor.

Yeni yatırımların yanı sıra AB ülkeleri, Türkiye'nin kısa vadede topraktan çıkarma için teknolojik kapasite oluşturmasına ve orta vadede işleme teknolojisini geliştirmesine yardımcı olabilir.

Sonuç olarak AB; Türkiye’ye olan coğrafi yakınlıktan yararlanarak, ithalatını çeşitlendirerek ve orta ile uzun vadede teknolojik ve finansal istikrarını koruyarak Çin’e olan ekonomik kırılganlığını da azaltabilir.

Hatta Türkiye NTE çıkarımının çevreye verdiği zararı azaltmak için AB ve ABD ortaklığıyla teknolojisini geliştirebilir. Böylece, nadir toprak elementleri uygun şekilde yönetilebilir, geri dönüştürülebilir ve yeni toprak ekstraksiyonu gerektirmeden yeni üretim döngülerine dahil edilebilir. Genel olarak Türkiye ve AB arasında NTE konusundaki ortaklık, ekonomik dayanışmayı güçlendirebilir, karşılıklı karlı bir ilişki yaratabilir ve orta ile uzun vadede olası dış ekonomik veya siyasi ekonomik şokun etkisini azaltabilir.

NTE VE SAVUNMA SANAYİ

Son olarak, yeni keşfedilen nadir toprak elementleri insansız hava araçları ve F35’lerin üretiminde önemli bir yere sahip olduğundan, hem Türkiye hem de Batı ülkeleri için savunma sektöründe hayati bir rol oynayabilir.

Rezervlerin geliştirilmesi, Ankara’nın diğer ülkelere olan bağımlılığını azaltmaya yardımcı olup NTE konusunda kendi kendine yetebilmesini sağlayabilir. Buna ek olarak Türkiye’nin AB ve ABD ile olan ortaklığı, tedarik zincirini güvence altına alabilir ve savunma sektörlerinde göreli istikrarı garanti edebilir.

Özetle yeni keşfedilen nadir toprak elementleri, Türkiye ve Batı ülkeleri için önemli bir rol oynayabilir. Kısa vadede kaynakların çıkarılması, Türkiye’ye ekonomisini çeşitlendirmesinde yardım edebilir.

Orta ve uzun vadede Türkiye'nin NTE endüstrisinde teknolojik kapasite oluşturması ve özellikle elementleri işleme konusunda uzmanlaşması, Ankara'nın küresel tedarik zincirindeki konumunu güçlendirebilir ve hem ABD hem de AB ile uzun vadeli sürdürülebilir ortaklık için bir fırsat yaratabilir.

NADİR TOPRAK ELEMENTİ NEDİR?

Nadir toprak elementleri ya da kısaca NTE, lantanitlerle birlikte itriyum ve skandiyum elementlerinin oluşturduğu bir grubu kapsamaktadır. Lantanitler atom numaraları 57'den 71'e kadar olan ve kimyasal olarak benzer elementlerin oluşturduğu bir gruptur.

İlk keşfedilen nadir toprak elementi, Carl Axel Arrhenius tarafından 1787 yılında İsveç'in Ytterby köyünde keşfedilmiştir. Bulunduğu yerden dolayı bu siyah mineral iterbiyum adını almıştır.

Ana yatakları alkali kayaç kompleksleri, karbonatitler ve plaserlere bağlıdır. Ayrıca ikinci derecede pegmatitler ile çeşitli metamorfik kayaçların yapısında da yer alırlar. Nadir toprak elementleri genellikle birlikte cevherleşmiştir.

NTE'NİN KULLANIM ALANLARI

Nadir toprak elementleri, fiber optikten uydu haberleşmesine, akıllı füzelerden yakıt hücrelerine, tıbbi görüntülemeden enerji depolama sistemleri ve elektrikli otomobillere kadar 20'den fazla alanda kullanılıyor. Nadir toprak elementleri cam ve seramik sanayi, metalürji sanayi, lazer üretimi, mıknatıs üretiminde de yaygın olarak kullanılmaktadır.

KAYNAK: TÜRKİYE, HABER7
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 60
  • Dede 1 yıl önce Şikayet Et
    Satma fabrikada işle ürün haline getir sat devlet teşfik iletsin. Maden satmak maranda va ürününü işlemeden satmakta ihanettir .bize telofon olarak 5000 geleçek 1 telefon yerli telefon bilgisayar savunma ürünleri fabrikada daha ucuza yaparız dışarıya da satarız yerli olsun satma fafrika kur üret işle ürün haline getir sat .yoksa onlar bize sataçak .bir laf var öztan dan altını ustana satma diye .onlar bunu bize yapmaya çalışıyor.saygilalr
    Cevapla
  • AdiL 1 yıl önce Şikayet Et
    Çin yapabiliyorsa belki Rusya ve diğer bazı ekonomik güçleri de yanına alarak dünya'da daha adil bir ticaret sistemini hayata geçirsin. Yoksa hem dünya kapitalist sisteminin 2 numaralı parçası olup, hemde içinde bulunduğu sisteme karşıymış görüntüsü yanıltıcıdır. Sistem ABD, AB ve Çin olmak üzere üç başlıdır. ABD ve AB her alanda ortaktır. Çin'in Rusya ve diğerlerini de yanına alarak ortaklık kurup buna karşı koyabilecek bir gücü varmıdır?
    Cevapla
  • Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu madeni ltfn ucuza satmayın çünkü dünyada çok az var ve çok değerli bunu çinlede bölüşmeyin sadece teknolojiyi yapanları bulup makinaların ürerimini yada tedariğini alıp kendimiz geliştirelim yada çine çok az bir şekilde satalım üretimi türkiyede olsun insan gücüde türk halkı olsun bizde çinin bu yardımını satış fiyatını düşürelim sadece çine kesinlikle madenlerimizi dış ülkelere vermeyelim çok değerli
    Cevapla
  • tepkili123 1 yıl önce Şikayet Et
    çin dünya üzerinde tekel oluşturmak istiyor. Türkiye Çin'e rakip olabilir. Onunla ortaklık kurması aleyhine olur. bu teknolojiyi şayet biz geliştirebilirsek kesinlikle çine kaptırmamalıyız.
    Cevapla
  • Aldırma gönül 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerika teröre destek devletinden uzak dırun yeter.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle