AB'de 2027'den itibaren konutlar emisyon için para ödeyecek

AB ülkeleri, daha önce açıkladığı karbon piyasasının kapsamını genişletecek anlaşmaya vardı.

AB'de 2027'den itibaren konutlar emisyon için para ödeyecek
AB'de 2027'den itibaren konutlar emisyon için para ödeyecek
GİRİŞ 19.12.2022 10:55 GÜNCELLEME 19.12.2022 10:55

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, karbon piyasasında reform yapmak üzere çalışmalar  başlamıştı. AB müzakerecileri, karbon emisyon piyasasını yeniden yapılandıracak bir dizi değişiklik ve kapsamını genişletmek üzerinde anlaşmaya vardı.

Emisyonları yüzde 62 azaltma hedefi konuldu

Dün AB ülkelerinden müzakereciler ve Avrupa Parlamentosu arasında imzalanan anlaşmayla AB karbon piyasası emisyonları, 2030'a kadar 2005'teki seviyelere kıyasla yüzde 62 azaltmak üzere yeniden düzenlenecek

Çevreyi kirletmenin yarattığı maliyeti belirleyen bu sistem, AB'nin 2030'a kadar net emisyonları 1990'daki seviyelere kıyasla yüzde 55 azaltma hedefi için kritik önem taşıyor.

Karbon emisyonları daha hızlı azalacak

Yapılan reform emisyonların ve küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının daha hızlı azalmasını sağlayacak. Anlaşmaya göre 2027'den itibaren konutlar da emisyon için para ödeyecek.

Ayrıca kara taşımacılığında kullanılan yakıtlar ile binalara 2027 yılından itibaren yeni karbondioksit (CO2) emisyon maliyetleri getirilecek.

AB karbon piyasasında kirlilik yaratan yaklaşık 10 bin elektrik santrali ve fabrikanın CO2 sertifikası alması zorunlu tutuluyor.

"Yeşil enerji yatırımları artacak"

Avrupa Parlamentosu'nun başmüzakerecisi Peter Liese, "2027 yılından itibaren herkes sıkışacak. Bu tarihe kadar herkesin emsiyonlarını azaltması gerekecek, yoksa üzerlerine büyük maliyet binecek." diyerek, yeşil enerji yatırımlarının artacağını düşündüğünü belirtti.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.