BES'teki birikime yıl sonu dopingi! Toplu ödemeyle 23 bin TL kazanma fırsatı

Bireysel Emeklilik Sistemi için devlet yüzde 30'a destek veriyor. Bu avantajdan maksimum seviyede yararlanmak için 15 gün kaldı! Toplu para ödeyenler bu yıl 23 bin liralık devlet katkısını hesabına yazdırabilir.

GİRİŞ 17.12.2022 12:28 GÜNCELLEME 17.12.2022 15:24
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), tasarruf yapmak isteyenler için her zamankinden daha çok fırsat sunuyor. İsteyen parasını altında, dövizde ve hissede değerlendirebiliyor. Yüzde 30’a çıkan devlet katkısı ise en büyük avantaj. Bu avantajdan maksimum seviyede yararlanmak için 15 gün kaldı! Toplu para ödeyenler bu yıl 23 bin liralık devlet katkısını hesabına yazdırabilir.

İşte BES’teki ince detaylar ve maksimum kazancın ipuçları...

TASARRUF İSTEĞİ ARTIYOR

Tasarruf bilinci pandemiden sonraki dönemde hızlı bir şekilde arttı. Artık bireyler ve aileler bütçesine göre harcama yapıyor, dünyanın kıt kaynaklarını daha iktisatlı kullanıyor. Tüketim iştahı yüksek olsa da yarına yönelik planlar ve güvenceli bir gelecek düşüncesi de her geçen gün artıyor. ING Türkiye ve Ipsos işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’ da bunu destekliyor. Araştırmaya göre; tasarruf sahibi olmayanlar arasında yakın gelecekte tasarruf planlayanların oranı bu yılın üçüncü çeyreğinde 5 puan artışla yüzde 36.5 seviyesine çıkmış. Bu grupta özellikle çocuklu bireylerde önemli bir artış söz konusu. Düzenli tasarruf yapmayanlar da bu konuda daha disiplinli hareket etmeye başlamış.

7.8 MİLYON KİŞİ SİSTEMDE

Tasarrufu olanların tasarruf araçları tercihlerine bakıldığında ise yastık altı altın ve nakit yüzde 22 ile ilk sırada yer alırken, onu yüzde 17 ile Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) takip ediyor. BES, son dönemde artan yatırımcı sayısı ve fon büyüklüğüyle dikkatleri üzerine çekiyor. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin verilerine göre; BES’teki katılımcı sayısı 7.8 milyonu aştı. BES’te birikim 334.4 milyar liraya çıktı. Sistemin verdiği emekli sayısı ise 200 bini buldu. BES’e ilgide 2013’te getirilen devlet katkısı önemli paya sahip. Devlet katkısı şu anda 47.4 milyar liraya ulaştı. 18 yaş altına BES imkanı sağlanması ve devlet katkısının yüzde 30’a çıkması BES’in fon büyüklüğü ile katılımcı sayısını artırmaya devam ediyor.

HER 100 LİRAYA 30 LİRA DEVLETTEN

BES, küçük, büyük demeden ele geçen paranın yatırıma dönüştüğü yer. Kumbaraya atılan para reel olarak enflasyonun karşısında değer kaybedebilir. Ancak BES’te onlarca farklı yatırım aracı ve fon bulunuyor. En önemlisi ise yüzde 30’luk devlet katkısı. Yani yatırılan her 100 lira için devlet de 30 lira katkı veriyor.

23 BİN 295 LİRASI KATKI

Bir katılımcının yıl içinde yararlanabileceği maksimum devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 30’u ile sınırlı. Şu anda brüt asgari ücret 6 bin 471 lira. 12 aylık brüt asgari ücret 77 bin 652 lira yapıyor. Bunun yüzde 30’u 23 bin 295 lira oluyor. Katkı payını yıl sonuna kadar toplu ödeyerek 77 bin 652 liraya tamamlayanlar (ayda 6 bin 471 lira yatıranlar) maksimum devlet katkısını alabiliyor. Bu tutara çıkamayabilirsiniz. Elinizde örneğin 15-20 bin lira olsa dahi BES’e yatırıp devlet katkısını artırabilirsiniz.

DAMLAYA DAMLAYA CEBİ DOLDURUYOR

BES, uzun vadeli tasarruf yapanlara önemli fırsatlar sunuyor. Yani sabreden ve doğru yatırım araçlarını tercih edenler mutlaka kazanıyor. Örneğin; bir katılımcının ortalama 25 yaşında işe başladığını düşünürsek ayda 300 lira ödeyerek 56 yaşına geldiğinde yıllık net yüzde 3 reel getiri (enflasyondan arındırılmış getiri) ile yaklaşık 240 bin lira birikime sahip olabilir. Yine ayda 250 lirayla 8 yaşında BES’e giren bir çocuğun, 56 yaşına geldiğinde sadece yüzde 3 reel net getiriyle bugünün parasıyla 438 bin lirası oluyor. Yatırılan tutar, sistemde kalış süresi arttıkça bu meblağlar katlanıyor. 10 yıl sistemde kalıp 56 yaşını tamamlayanlar parasını toplu ya da emekli maaşı gibi aylık alabiliyor. İsteyen de bir kısmını toplu alıp geri kalanını aylık talep edebiliyor. En düşük ödeme emeklilik şirketine göre değişmekle birlikte 125 lira civarında.

YILDA 12 DEFA FON DEĞİŞİKLİK HAKKI VAR

Altın, hisse, döviz, devlet tahvili, borçlanma araçları, değişken fonlar... Bu içeriklere sahip fonları, konjonktüre göre yılda 12 kez değiştirebilirsiniz. Hangi yatırım aracı kazandıracaksa ona göre pozisyon alabilirsiniz. Fon değişimi ortalama 2 iş gününde gerçekleşiyor. Katkı tutarının ve bu tutarı değiştirmenin sınırı yok. Sistem esnek. İsterseniz aylık isterseniz 3-6 aylık veya yıllık ödeme yapabiliyorsunuz.

5 YILDAN ÖNCE ÇIKMAYIN

Sistemde ‘56 yaşına kadar bekleyeceksin’ gibi bir durum yok. 25 yaşında giren 29-30 yaşında otomobil almak veya tatile gitmek için ihtiyacı olursa parasını çekebilir. Burada ince nokta şu: Sistemde üç yıl kalan devlet katkısının yüzde 15’ini, altı yıl kalan yüzde 35’ini, 10 yıl kalan yüzde 60’ını, 10 yıl kalıp 56 yaşını tamamlayan da yüzde 100’ünü alıyor. Ayrıca BES’te 5 yıldan az kalarak sistemden çıkış yapan katılımcılardan, ertelenmiş giriş aidatı kesintisi yapılıyor.

VERGİ AVANTAJI

Normal şartlarda döviz ve altın alımında binde 2 Kambiyo Vergisi uygulanıyor. Ancak BES’te değerlendirilen tasarruflarla dövize ve altına dayalı fonların alımında bu vergi uygulanmıyor. Katılımcılardan sadece çok cüzi fon işletim kesintisi yapılıyor. Ayrıca vatandaş sistemde kaldığı sürece fon getirisi üzerinden vergi kesilmiyor. Ayrılırken BES’te kalınan süreye göre yüzde 5-15 arasında stopaj söz konusu.

AİLEDE HERKESE AYRI DESTEK

BES’e ne kadar erken girilirse birikim o kadar çok büyür ve hem yüzde 30 devlet katkısından hem de fon getirilerinden maksimum fayda sağlanır. 18 yaş altı için BES, çocuklara, gençlere para biriktirme disiplini kazandırılması açısından çok önemli. Ailelerin uygulamaya ilgisi de büyük. Zaten katılımcı sayısı 7.8 milyonken, sözleşme sayısının 9.5 milyona çıkması buna işaret ediyor. Çocuklar için BES’in diğer önemli bir özelliği ise ayrıca devlet katkısının alınıyor olması. Kendisi BES’li olan bir kişi, çocuğu ve eşi için de BES yaptırırsa ayrı ayrı yüzde 30 devlet katkısı alabilir. 7-8 yaşında BES’lenen çocuklar 18 yaşına gelmeden 10 yılı tamamlayıp, biriken devlet katkısının yüzde 60’ına hak kazanabilecek.

BİRİKİMDEN ARTANI HARCAMA ALIŞKANLIĞI

Tasarruf yaparken bütçenizi sarsmayacak maksimum tutarı belirleyin. Bu, gelirin yüzde 10’u olabilir. Harcadıklarınızdan arta kalanla tasarruf yapmak yerine, tasarruf tutarını ayırdıktan sonra harcama yapmayı tercih edin.

KAYNAK: POSTA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • emins 1 yıl önce Şikayet Et
    yüzde 30'a destek veriyor..BES=FAİZ
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Fonları ne kadar iyi yonetirseniz birikimimiz o kadar iyi olur. Benim 280000 olan birikimim son bir ayda 330000 i geçti.
    Cevapla
  • Aslı 1 yıl önce Şikayet Et
    BES Fon işletim gideri kesintisi, toplam yatırdığınız para üzerinden alınıyor. Kısaca, BES şirketleri devletin verdiği parayı uzun vedede kendilerine aktarıyorlar. Siz sadece devletin parasının BES şirketlerine aktarılması noktasında aracılık yapıyorsunuz. :-)
    Cevapla
  • KEMAL 1 yıl önce Şikayet Et
    Tam emeklilik yani 56 yaşa ulaştığında devlet katkısının tamamını hak ediyorsun. Bu durumda paranı alıp sistemden çıkmak istediğinde toplam yatırım getirisinden %5 stopaj kesiliyor. Hepsi bu diye biliyorum.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bes e işyeri kesintisini ödemediği zaman bı yaptırım yok. işçi mağdur oluyor. bes yapılan firmaya söylüyorsun kim ödeme yapacak diye, diyorki işyeri ödeme yapacak. işyeri ödeme yapmazsa ne oluyor diyorsun, diyorki cezalı öder. benim kaybım ne olacak diyorsun. diyorki ceza farkını size vermiyoruz. yani işveren ödemedimi bide işçi ceza ödemiş gibi oluyor çünkü yatırılan para fonlarda degerlenemiyor, işçi kaybediyor, ama devlet cezayı kendisine alıyor. buda saçmalık oluyor. ben niye beş e geçeyim ki devlet benim kaybımı korumuyor ki...
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaş...O işler öyle değil ama neyse. Anlatmak uzun sürer. Önemli olan yatırımını hangi fonlarda değerlendirdiğin. İlla altın diyorsan altına endeksli fonda değerlendirirsin. Veya ortaya karışık yaparsın. Biraz altın, biraz döviz biraz borsa falan. Yılda 8 kez yatırımını güncelleme hakkın var.
    Cevapla
  • Alpagu 1 yıl önce Şikayet Et
    Misafir ve vatandaş konuyu kulaktan dolma değil (yorumlardan belli) konuyu bir bilenden öğrenin ki köstek olmayın be.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Yukarıda yazılanlar saçma 25 yaşında bes e girmiş bir ayda 300 TL kişi yaş 56 olunsa 240 bin tl si oluyor.zaten bu paranın 111.600 TL sini katılımcı ödüyor.Bana 31 sene de kazandır digi para 128 bin tl . Bu totalde bahsi geçen 240 bin tl 31 sene sonraki değeri bugünün parasıyla alım gücü olarak söylüyorum 24 bin olur her halde.O paraylada ancak 31 sene sonra 10 gün tatil yaparsınız.Yani yine zengine hizmet.Boş beleş işler.Yapabulirseniz her ay kenara yarım gr.altin koyun 31 sene sonra 201 Gr altininiz olur.En azından tasarrufunun güncel kur karşısında erimez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle