Tüketici hakem heyetlerine başvuruda yeni dönem

Yeniden değerleme oranı, Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruda parasal sınırları artırdı. Yeni rakamlar Resmi Gazete'de yayınlandı.

Tüketici hakem heyetlerine başvuruda yeni dönem
Tüketici hakem heyetlerine başvuruda yeni dönem
GİRİŞ 16.12.2022 10:28 GÜNCELLEME 16.12.2022 10:28

2023 için yeniden derleme oranı yüzde 122,93 oldu. Belirli bir rakama kadan yaşanan anlaşmazlıklar Tüketici Hakem Heyetleri'nde çözülüyor. Bu belirli rakamlan sınırı yeniden derleme oranına göre arttı.

66 BİN TL'NIN ALTINDAKİ UYUŞMAZLIKLAR TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ'NİN SORUMLULUĞUNDA

Tüketici hakem heyetlerinde başvuruda; büyükşehir olan ve olmayan iller için ayrı ayrı belirlenen parasal sınırlar kaldırılarak tek bir tutar belirlendi. Gelecek yıl yapılacak başvurularda değeri 66 bin TL'nin altında bulunan uyuşmazlıklarda, il veya ilçe tüketici hakem heyetleri görevli olacak.

RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI

Ticaret Bakanlığı'nın tüketici hakem heyetleri yönetmeliğinde belirtilen parasal sınırların yeniden değerleme oranı nispetinde artırılmasına ilişkin tebliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlandı.

BAŞVURU ŞARTLARI

Tüketici hakem heyetlerinin yetki alanı ile iş bölümü Ticaret Bakanlığınca belirlenecek.

Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilecek.

İl tüketici hakem heyetleri il sınırları içinde, ilçe tüketici hakem heyetleri ise ilçe sınırları içinde yetkili olacak.

Tüketici hakem heyeti kurulmayan ilçelerde Ticaret Bakanlığınca o ilçe için belirlenen tüketici hakem heyeti yetkili sayılacak.

İDARİ PARA CEZALARI ARTIRILDI

Aynı gazetede, 2023 yılında uygulanacak tüketicinin korunması hakkında kanunla düzenlenmiş olan idari para cezalarının yeniden değerleme oranı nispetinde artırılmasına ilişkin tebliğ de yayınlandı.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.