Doğal gaz ve elektrikte tavan fiyat uygulaması Almanya Federal Meclisi'nden geçti

Almanya'da onaylanan, elektrik ve doğal gaza tavan fiyat uygulamasına göre, haneler ve işletmeler için bir önceki yılın gaz tüketiminin yüzde 80'i kilovatsaat başına 12 sentle sınırlı olacak. Elektrikte ise üst sınır 40 sentte kalacak.

Doğal gaz ve elektrikte tavan fiyat uygulaması Almanya Federal Meclisi'nden geçti
Doğal gaz ve elektrikte tavan fiyat uygulaması Almanya Federal Meclisi'nden geçti
GİRİŞ 15.12.2022 21:20 GÜNCELLEME 15.12.2022 21:20
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Batı'nın önde gelen gelişmiş ülkeleri, Rusya ile Ukrayna arasında uzayan savaş sebebiyle yaşanan enerji krizine çözüm yolları arıyor.

ENERJİ KRİZİ KAPIDA

Ciddi bir enerji kriziyle karşı karşıya kalan Alman hükümeti, sonbaharda gaz tüketimini yüzde 20 azaltmayı hedefleyen enerji tasarrufu kuralları getirdi.

Hükümet, Norveç'ten daha fazla gaz satın alarak, Belçika ve Hollanda'dan boru hatları yoluyla ithalatı artırarak doğal gaz tedarik kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışıyor.

Almanya'nın kuzeyinde sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalleri de inşa ediliyor.

Eylülde Kuzey Akım denizaltı boru hatlarında meydana gelen patlamalardan bu yana Almanya, Rusya'dan gaz ithal etmiyor.

Şubatta Ukrayna'da savaş başlamadan önce Rusya, Almanya'nın doğal gaz ihtiyacının yüzde 55'ini karşılıyordu.

OCAK VE ŞUBAT AYLARI İÇİN DE GEÇERLİ OLACAK

Almanya Federal Meclisi'nde alınan yeni kararla elektrik ve doğal gaza tavan fiyat uygulanacak. Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den oluşan Trafik Işığı Koalisyonu 100 milyar euroyu aşan paketin meclisten geçmesini sağladı. Mart ayından itibaren yürürlüğe girecek olan karar, geriye dönük olarak Ocak ve Şubat ayları için de geçerli olacak.

Kabul edilen yasayla hane halklarının ve şirketlerin hızla artan fiyatlardan korunması amaçlanıyor.

372 milletvekili yasanın lehinde oy kullanırken, 257 milletvekili karşı oy kullandı.

GAZ VE ELEKTRİKTE TAVAN FİYAT SINIRI

Yeni karar ile Ocak ayından itibaren, şirketler ve haneler için enerji krizinde rahatlama olacak. Uygulamaya göre, haneler ve işletmeler için bir önceki yılın gaz tüketiminin yüzde 80'i kilovatsaat başına 12 sentle sınırlı olacak. Elektrik için ise üst sınır 40 sent olarak belirlenecek. Sanayideki yaklaşık 25 bin büyük tüketici için ise, gaz tüketiminin yüzde 70'i için 7 sent ve elektrik için 13 sentlik bir fiyat Ocak ayından itibaren geçerli olacak.

ALMANYA'DAN PUTİN'E REST

Alman Demir Yolları (Deutsche Bahn) ve diğer demiryolu operatörleri için daha kapsamlı yardımlar da geçerli olacak. Hastaneler, hasta bakım üniteleri ve diğer sosyal tesisler de enerji yardımından faydalanacak. Aynı zamanda, yenilenebilir enerji kaynakları da daha güçlü şekilde teşvik edilecek. Sağlık Bakanı Profesör Karl Lauterbach, kararı Moskova'ya bir işaret olarak vurgularken, "Demokrasi ve insan haklarını savunmak söz konusu olduğunda kendimize şantaj yapılmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Politikacı Ricarda Lang ise, "Putin Almanya'daki demokrasinin gücünü ve Ukrayna ile dayanışmayı hafife aldı. Bölünmeyeceğiz" sözlerini sarf etti.

KAYNAK: AA, İHA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    devletten Allah razi olsun bu ay gaz elektrik parasını ödedi (gurbet)
    Cevapla
  • Ali Can 1 yıl önce Şikayet Et
    evlere 19 dereceden fazla ısı verilmiyor.Almanyada ki kızım kaç haftadır hasta.Gaz fiyatları 5 ila 6 kat artmış.Önceden aylık 100 euro olan tarife 500-600 euro 200 civarı olanlar ise 1.000 euro üstü olmuş.Parasını versen de gaz yok petekler ısınmıyor.
    Cevapla