Avrupa’nın kararı bardağı taşırdı: Putin anahtarı Türkiye'ye teslim etti

Dünyayı saran enerji krizi sonrası enerji arz güvenliğinde kilit ülke konumundaki Türkiye, adım adım enerji merkezine dönüşüyor. Türkiye, son aylarda hayata geçirdiği yeni uluslararası anlaşmalar ve projelerle bu iddiasını perçinliyor...

Avrupa’nın kararı bardağı taşırdı: Putin anahtarı Türkiye'ye teslim etti
Avrupa’nın kararı bardağı taşırdı: Putin anahtarı Türkiye'ye teslim etti
GİRİŞ 15.12.2022 17:28 GÜNCELLEME 16.12.2022 08:44
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Haber7/ Fuat Öner

‘Milli Enerji Ve Maden Politikası’nı devreye sokarak uzun yıllardır ciddi adımlar attı. Arama ve sondaj faaliyetlerine hız veren Türkiye 2017’de günlük 40 bin varil olan petrol üretimini 2022’nin sonunda 80 bin varile kadar yükseltti. Öte yandan Karadeniz’de yapılan çalışmalar sonrası 540 milyar metreküp doğal gaz bulundu.

Yeraltı kaynakları kadar yenilenebilir enerji konusunda da büyük atılım yapan Türkiye, bu alanda dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri olma yolunda ilerliyor.

Önümüzdeki 5 yılda Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 64 artırarak 90 gigavata yükselmesi bekleniyor.

Tüm bunların yanında Türkiye jeopolitik konumuyla gereği önemli enerji hatlarının geçiş güzergahında. Enerji üretimi konusunda tarihi yatırımlara ek olarak Türkiye, bu konumunun özelliğini kullanarak ‘Enerjide merkez ülke’ olmak için enerjide arz güvenliği sağlayacak enerji hatları ve depolama tesislerini hayata geçirdi. Bunun son adımı olarak Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama tesisi sonrası Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin de kapasitesi 4,6 milyar metreküpe yükseltilerek Avrupa’nın en büyüğü haline getirildi.

TÜRKİYE'NİN ENERJİ KARNESİ

  • 7 adet uluslararası Doğalgaz boru hattı
    Rusya-Türkiye Doğal gaz hatı
    TürkAkım boru hattı
    Mavi Akım
    Trans Anadolu (TANAP)
    Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı
    Doğu Anadolu Doğal gaz Ana İletim Hattı
    Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Enterkoneksiyonu
  • 2 adet LNG Tesisi
    Marmara Ereğlisi ve EgeGaz LNG terminali
  • 2 FSRU Gemisi (Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi)
    Saros ve İzmir Etki Liman FSRU Tesisi
  • 2 yeraltı doğal gaz depolama tesisi (Avrupa'nın en büyüğü)
    Tuz Gölü ve Silivri doğal gaz depolama tesisleri
  • 3 adet sondaj gemisi
    Fatih-yavuz ve Kanuni gemileri
  • 2 adet sismik araştırma gemisi
    Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç Reis
  • Avrupa'nın en büyük dünyanın 5'inci büyük güneş enerji santrali
  • Dünyanın en büyük dalgalı elektrik santralini (Anlaşma yapıldı Ordu'da inşa edilecek)



PUTİN’İN TEKLİFİ SONRASI YENİ ADIMLAR PEŞ PEŞE

Türkiye ‘enerjide merkez ülke’ iddiasını adım adım güçlendirirken Rusya-Ukrayna savaşı ile başlayan enerji krizi bir anda çözüm için tüm yolları Türkiye’ye çıkardı.

Rusya Devlet Başkanı Putin’den gelen Türkiye’de enerji merkezi kurulması teklifiyle bir anda dünyanın gündemine oturan proje sonrası Türkiye’nin girişimleri de hız kazandı. Türkiye’de enerji merkezinin ise Trakya’da kurulması planlanıyor.

Avrupa’nın enerjiye adeta muhtaç kaldığı dönemde arz güvenliği ile ‘en değerli anahtarı’ elinde bulunduran Türkiye, enerji sevkiyatı için yeni anlaşmaları bir bir hata geçiriyor.

KAZAKİSTAN- CEZAYİR VE TÜRKMENİSTAN HAMLESİ

Kazakistan’la yapılan görüşmeler sonrası 1 Ocak 2023'ten itibaren Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattından petrol sevkiyatı başlayacak. Diğer bir taraftan petrol ve doğal gaz rezervi açısından zengin ülkelerden Cezayir’le ortak bir petrol-doğalgaz arama şirketi kurma kararı aldı. Enerji ilmek ilmek dokunan zincirin son halkası ile Türkmenistan gazı oldu. 32 trilyon metreküplük doğal gaz rezervine sahip ülkenin gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya satışı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov bir araya geldi.

AB'NİN KARARLARI KENDİNE KRİZ OLARAK DÖNDÜ

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş sonrasında Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını azaltmanın yollarını arayan Avrupa Birliği (AB), ilk olarak Rusya'dan kömür alımını durdurmaya karar verdi. AB tarafından temmuzda onaylanan 6. yaptırım paketi kapsamında, Rusya'dan deniz yoluyla ham petrol tedarikinin 5 Aralık, rafine ürün tedarikinin 5 Şubat itibarıyla tamamen kesilmesine karar verildi. Geçen ay kabul edilen ve Rusya'nın petrol satışına tavan fiyat getirilmesini içeren 8. yaptırım paketi kapsamında ise Rusya'dan ham petrol ve petrol ürünlerinin deniz yoluyla üçüncü ülkelere taşınmasına ilave kısıtlamalar getirildi.

TAVAN FİYAT RUSYA İÇİN BARDAĞI TAŞIRAN NOKTA OLDU: ENERJİ FİYATLARI TÜRKİYE’DE BELİRLENECEK

AB’den gelen kararlar özellikle de tavan fiyat uygulaması Rusya tarafından tepkiyle karşılanırken, Trakya’da kurulması planlanan enerji merkezine ilişkin Putin’den yeni bir açıklama daha geldi.

Putin, "Türkiye'nin doğal gaz altyapısı önemli potansiyele sahip. Kurulacak gaz merkezinde ticaret için elektronik platform gelecek aylarda kurulabilir. Avrupalı tüketiciler için doğal gaz fiyatı büyük oranda Türkiye'deki merkezde belirlenecek. Avrupa'nın kendi merkezlerinde olanlar çılgınca" dedi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 46
  • BÜLENT 1 yıl önce Şikayet Et
    devlet ve vatandaş olarak gelirlerimizin çoğunu savunma sanayi ve enerji yatırım ve üretimine ayırmalıyız
    Cevapla
  • Seyfettin Terzi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu işler hep böyledir. Dostunla iş yaparsın bire bir kazanırsın, dumanınla iş yaparsın bire on kazanırsın Avrupa'nın kapımızda sıraya girdiğini görmek güzel ve gurur verici olacak.
    Cevapla
  • Çavuş 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu gerçek hiç şaşmaz Türkiye ile dost olan Kazanır...
    Cevapla
  • heval 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah c.c. yardımı reisin üzerine ve tüm islam aleminin üzerine olsun O en iyisini bilen alimdir çok şükür elhamdulillah
    Cevapla
  • Cemal Serbest 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyemizin Birliği için Doğal Kaynaklarının Korunması için İstikrarın Devamı İçin Sonuna Kadar REİS.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle