Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan doğal gaz talimatı: 1 ay içinde tamamlayın

TANAP'ın bütün hacmini doldurduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni bir hat kurulumu için enerji bakanımıza 'Azerbaycan ve Türkmenistan'daki muhatabınla görüşerek bir ay içerisinde bu işi bir neticeye bağlayın' talimatı verdim" dedi.

GİRİŞ 15.12.2022 15:18 GÜNCELLEME 15.12.2022 18:24
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi için gittiği Türkmenistan ziyareti dönüşünde aralarında Kanal7 Genel Yayın Yönetmeni Dr. A. Zahid Akman ve Ülke TV İstihbarat Şefi ve Program Sunucusu Mustafa Yıldız'ın da bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dünyanın dördüncü büyük doğal gaz rezervine sahipTürkmenistan doğal gazının Türkiye ve Avrupa’ya ulaşması için yapılan çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tabii Sayın Putin’in özellikle de Türkmenistan’la olan münasebetleri gayet ileri bir konumdaydı. Türkmenistan gazından o da istifade ediyordu. Tabii şu anda yeni bir süreç başladı. Bu yeni süreçte Rusya gazını Avrupa'ya satmada Putin’in eski rahatlığı yok. Böyle bir durum şu anda söz konusu değil. Şu anda Türkmenistan'ın böyle bir imkânı var. Ama Türkmenistan’ın da bu doğal gazını Avrupa'ya acaba direkt kendisinin satma şansı var mı yok mu diye baktığımız zaman, bu konuda tabii Türkiye, Türkmen gazının Avrupa'ya satılabilmesi noktasında önemli bir hub. Gerek Rus doğal gazının bizim üzerimizden Avrupa'ya satılması noktasındaki son gelişmeler gerekse şu anda Türkmen gazının yine bizim üzerimizden satılabilmesi olayı da tabii önemli bir adım olacak. Ancak burada atılması gereken bir adım var. O da nedir? Şu anda Hazar’a kıyıdaş olarak Türkmenistan’ın Azerbaycan’la bu işi çözmesi konusu var. Şu anda görüşmeler devam ediyor. Bugün bizimle beraber yapılan görüşmelerde olumlu bir noktaya geliniyor. Bu olumlu noktada da tabii bu işin üç boyutu gözüküyor. Bir, Azerbaycan ve Türkmenistan bu adımı atarken bu işin mali boyutunu kim, ne kadar üstlenecek? Azerbaycan ve Türkmenistan’ın bu konuda bu işi paylaşmaları gerekiyor. Hatta bu konunun içinde Türkiye olarak biz de eğer yer alacaksak bizim de bu konuda bir mali külfeti üstlenmemiz lazım. Yok, Avrupa Birliği de bu işin içinde yer alacaksa Avrupa Birliği de ne kadarını üstlenecek? Şimdi bugün biz bir karara vardık. Bu kararda da üç ülke, Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan enerji bakanları süratle bir araya gelmek suretiyle bu konunun etraflıca detaylarını konuşacaklar” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’DAN DOĞAL GAZ TALİMATI: BİR AY İÇİNDE NETİCEYE BAĞLAYIN

TANAP’ın bütün hacminin dolduğunu ve bu nedenle yeni bir hat için görüşmeler yapılacağı bilgisini veren Erdoğan, “Enerji Bakanımıza “Gerek Azerbaycan'daki muhatabınla gerek Türkmenistan’daki muhatabınla görüşmek suretiyle hiç gecikmeden bir ay içerisinde bu işi bir neticeye bağlayacaksınız” diye talimat verdim. Onlar neticeye bağladıktan sonra da biz görüşmelerimizi yapacağız. 2023’ün başında da Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Bey inşallah resmi ziyaretini bize yapacak. Orada da bu işin noktasını inşallah koyacağız. Aynı zamanda İlham Bey’le de bunları görüşeceğiz. Süratle bu adımı atıp inşallah bu süreci kolaylaştıracağız. Avrupa Birliği noktasındaki konuları ondan sonra görüşeceğiz. TANAP bütün hacmini doldurmuş durumda; 32 milyar metreküp. TAP, 6 milyar metreküp; o da böyle bir konumda. Dolayısıyla şimdi arkadaşlarımız yeni bir hattın kurulup kurulmaması konusunda bununla ilgili çalışmaları yapacaklar ki ona göre adımlar atılsın. Bunu biz tabii üç lider aramızda görüştük. Ama şimdi bu işin teknik alt yapısını, maliyet boyutlarını, hepsini görüşmek suretiyle biz geleceğe yönelik adımı da atmış olacağız” şeklinde konuştu.

TEK LOJİSTİK MERKEZİ TEKLİFİ

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, ulaşım konusunun da önemini ifade ederek "Asya ve Avrupa arasında, ülkelerimiz üzerinden geçen ulaşım koridorları oluşturmaya yönelik ortak bir strateji temelinde, yakın üçlü işbirliğine duyulan ihtiyaç konusunda hemfikiriz. Türkmenistan'dan Azerbaycan'a ve Türkiye'ye yeni bir ulaşım koridoru en önemli projelerden biri olabilir. Bu doğrultuda ulaşımın bu yönde kolaylaştırılması için "tek bir lojistik merkezinin" kurulması konusunun da görüşülmesini teklif ediyoruz" diye konuşmuştu.

KAYNAK: HABER7
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Servantes 1 yıl önce Şikayet Et
    Doğalgaz İhraç Eden Ülkeler Örgütü (ONEC). Merkezi: İstanbul, Kuruluşu: 2023. Üyeler: Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Katar, Cezayir, İran, Rusya, ABD, S.Arabistan, BAE, Nijerya, Venezuela.
    Cevapla
  • gelde yaşa 1 yıl önce Şikayet Et
    güzel haber onur duydum azerbeycan halkına kardeşlerimizede selam olsun
    Cevapla
  • Cello 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkmesintan başkanına talimat vermiş beyefendi
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa'dan ilerleyecek yeni hat , Yunanistan'dan geçen Trans Adriyatik hattı olmamalıdır . TANAP 2 devamı Bulgaristan üzerinden ikiye ayrılarak Bulgaristan , Makedonya , Arnavutluk , İtalya Trans Adriyatik 2 ve Bulgaristan - Makedonya - Avusturya - Almanya Trans Avrupa hatları güzergâhı şeklinde inşa edilmeli , AB yetkilileri ile müzakere edilip anlaşma imzalanmalıdır . Yunanistan hasmane tutum sergilediği için boru hatları konsorsiyumun dan dışlanmalıdır .
    Cevapla
  • Sakaryali 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahu şimdi Rusya kendisi satamayinca Türkmenistan üzerinden satmaya çalışıyor.durum bu.alim olmaya gerek yok.
    Cevapla
  • AYAŞ' LI 1 yıl önce Şikayet Et
    Peki Rusya satacağı bu gazı, Türkmenistana uçakla mı, trenlemi, tırlarla mı taşıyacak, ?? Haritayı açıp hiç baktın mı, ? Rusya ile Türkmenistan arasında doğalgaz boru hattı var mı ? Alim efendi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle