Türkiye Almanya'nın tahtını ele geçirir: Tarihi gelişme diyerek duyurdular

Türkmenistan gazının Türkiye ve Avrupa'ya ulaştırılması girişimi uzmanlar tarafından 'tarihi bir olay' şeklinde nitelendirildi. Rusya'nın Türkmenistan'a baskısı nedeniyle bu konuda adım atılamadığını ifade eden uzmanlar, Türkiye'nin siyasi ve askeri bakımdan Türkmenistan'ı koruma konusunda kararlı olduğuna işaret ederek, 'O yüzden bugün bu tarihi fikir hayata geçirildi' değerlendirmesinde bulundu.

GİRİŞ 15.12.2022 13:25 GÜNCELLEME 15.12.2022 15:25
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası enerji kriziyle sarsılan Avrupa'nın enerji güvenliği açısından Türkmenistan gazının, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya taşınmasını "tarihi bir olay" şeklinde nitelendiren uzmanlar, kıta ülkelerinin enerji darboğazını aşmak ve kaynak çeşitlendirmesini sağlayabilmek için bu girişimi desteklemesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

  • Türkiye'nin Türkmenistan'ı askeri ve siyasi olarak koruma konusundaki kararlılığı Türkmen gazının sevki için kapı araladı.
  • Türkiye zaten bugün çok üretiyor, ihraç ediyor ama bunun için gaz lazım. Eğer Türkiye'nin gazı olursa Almanya'nın yerini alabilir. 
  • Türkiye, Rusya kadar önemli bir gaz ihracatçısına dönüştürebilir.
  • Türkmen gazının sevkiyatı Avrupa'daki enerji krizinin çözümüne büyük katkı sağlar

 

Türkiye kritik anahtarı ele geçiriyor! 32 trilyonluk rezerv için dev anlaşma...Türkiye kritik anahtarı ele geçiriyor! 32 trilyonluk rezerv için dev anlaşma...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dün Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov'un ev sahipliğinde Türkmenistan'ın Avaza bölgesinde düzenlenen "Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları 1. Zirvesi'nde" bir araya gelmiş ve Türkmenistan gazının Türkiye ve Avrupa'ya ulaştırılması için üç ülke arasında "Enerji Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Mutabakat Zaptı" imzalanmıştı.

Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü Araştırma Görevlisi Gulmira Rzayeva, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkmenistan'ın büyük bir doğal gaz rezervine sahip olduğunu ve her yıl Rusya ve Çin'e milyarlarca metreküp gaz ihraç ettiğini söyledi.

Rzayeva, Türkmen gazının önce Azerbaycan'a oradan da TANAP üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) olarak taşınmasının maliyet açısından uygun olmadığını ancak boru hattı inşa edilerek bu sevkiyatın yapılmasının daha uygun olduğunu dile getirdi.

Bu girişim kapsamında Türkmenistan'ın kara ve Hazar Denizi'ndeki tesislerinde gaz üretim alanlarına ilave yatırım yapılması gerekebileceğine dikkati çeken Rzayeva, Türkmenistan'ın daha önce de doğal gaz satışı konusunda istekli olduğunu ancak Rusya'nın baskısı nedeniyle bu konuda adım atamadığını ifade etti.

RUS BASKISI TÜRKİYE'NİN ASKERİ DESTEĞİYLE KIRILDI!

Rzayeva, Türkiye'nin siyasi ve askeri bakımdan Türkmenistan'ı koruma konusunda kararlı olduğuna işaret ederek, "O yüzden bugün bu tarihi fikir hayata geçirildi. Ben bunu tarihi bir olay olarak adlandırıyorum." diye konuştu.

Türkmenistan gazının Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye'den oluşan bir konsorsiyumla ilk başta 10 milyar metreküp gibi bir hacimle taşınabileceğini kaydeden Rzayeva, Türkmenistan gazının Türkiye için diğer gaz tedarik ülkelerinden maliyet göz önüne alındığında daha uygun olabileceğini dile getirdi.

"TÜRKİYE'NİN GAZI OLURSA ALMANYA'NIN YERİNİ ALABİLİR"

Rzayeva, Türkmen gazının uygun bir fiyattan temin edilmesi durumunda Türkiye'nin gaz aldığı diğer ülkelere karşı elinin güçleneceğini belirterek, "Bu da Türkiye'yi ne yapar? Bölgenin hatta dünyanın endüstri bakımından en zengin ülkelerinden yapar. Türkiye zaten bugün çok üretiyor, ihraç ediyor ama bunun için gaz lazım. Eğer Türkiye'nin gazı olursa Almanya'nın yerini alabilir. Gelecekte bu kaynaktan daha çok gaz tedarik edilebilir, 30 milyar metreküp kadar, ki Türkmenistan'ın böyle bir potansiyeli var. Bu, tabii Türkiye'nin vasıtasıyla Avrupa'ya ihraç edilebilir. " diye konuştu.

"TÜRKİYE GAZ İHRACATÇISI OLABİLİR"

Türkiye'nin, Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF gibi gaz fiyatlarının belirlendiği ve büyük gaz firmalarının yatırım yaptığı bir merkeze dönüşmesinin uzun vadede mümkün olabileceğini kaydeden Rzayeva, "Türkiye, Rusya'nın gazını, Türkmen gazını alarak ve LNG temin ederek bunları Avrupa'ya ihraç ederse, bu Türkiye'yi büyük bir gaz ihracatçısına çevirebilir, belki de en az Rusya kadar önemli bir gaz ihracatçısına dönüştürebilir." ifadelerini kullandı.

"AVRUPA'NIN BU GİRİŞİMİ DESTEKLEMESİ GEREKİR"

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Petrol ve Gaz Direktörü Sohbet Karbuz da Türkmen gazına ilişkin yapılan zirveyi "güzel bir gelişme" olarak nitelendirerek, Türkmenistan'dan ve Türkmenistan ile Azerbaycan'ın Dostluk Sahası'ndan sevk edilecek gazın miktarının netleşmesi gerektiğini söyledi.

"ENERJİ ÇÖZÜMÜNE KESİN ÇÖZÜM OLUR"

Bundan sonraki adımlarda ise gaz sevkiyatının yapılabilmesi için gerekli teknik ve alt yapı yatırımlarının yapılması gerektiği ve bunun da belirli bir zaman ve maliyet anlamına geldiğini kaydeden Karbuz, Türkmenistan gazının bir boru hattıyla Avrupa'ya ulaştırılabilmesine ilişkin "Avrupa'daki enerji krizinin çözümüne kesinlikle faydası olabilir. Avrupa'nın bunu desteklemesi gerekir. Çünkü Avrupa için Güney Gaz Koridoru öncelikli bir projedir." ifadelerini kullandı.

AVRPA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Karbuz, Azerbaycan ve Türkiye üzerinden alınacak doğal gazın Avrupa için ABD'den LNG almaktan veya spot LNG piyasasına güvenmekten çok daha mantıklı olduğunu vurgulayarak, "Bu, Avrupa için çok daha güvenlidir. Avrupa için çok daha emin ve güvenli bir çözümdür. Miktar olarak büyük olmasa dahi şu anki konjonktürde Avrupa için her milyar metreküpün önemi var." dedi.

Güneydoğu Avrupa ülkelerinin güvenilir bir ülke ve koridora ihtiyaç duyduğunu ve bu girişimin söz konusu ülkelere bir merhem olabileceğini dile getiren Karbuz, Avrupa'nın temel probleminin, kıta içerisinde Rusya'ya en çok bağımlı olan ülkelere yeni gaz tedarik kolları oluşturmak olduğunu ifade etti.

HERKESİN LNG'YE ERİŞME İMKANI YOK

Karbuz, bu ülkelerin tedarik problemlerine dikkati çekerek, "Bunların hepsinin LNG'ye erişimi yok. Özellikle Balkanlar, Romanya, Bulgaristan olsun, Ukrayna olsun. Bu girişim, bunlar için çok daha önemlidir." diye konuştu.

TÜRKMENİSTAN, RUSYA VE ÇİN'E 2021'DE 40 MİLYAR METREKÜPTEN FAZLA GAZ İHRAÇ ETTİ

Türk Devletleri Teşkilatı'nın gözlemci üyesi statüsünde bulunan Türkmenistan, dünyanın önemli gaz tedarikçileri arasında yer alıyor. Türkmenistan'ın yaklaşık 13,6 trilyon metreküplük ispatlanmış gaz rezervi bulunuyor.

Türkmenistan, 2021'de 79,3 milyar metreküp gaz üretirken, bu gazın 36,7 milyar metreküpünü kendi kullandı. Ülke, Çin'e 31,5 milyar metreküp, Rusya'ya ise 10,5 milyar metreküp gaz ihracat etti. Ülke ayrıca İran'a da gaz ihraç ediyor.

TÜRKİYE, TÜRKMEN GAZI İÇİN İŞBİRLİĞİNE HAZIR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan'daki zirvede gaz konusundaki işbirliğiyle ilgili "Türkmen doğal gazının da Batı pazarlarına aynı şekilde nakline yönelik çalışmalara artık başlamamız gerekiyor. Hazar'daki dostluk sahasında da Türkmen ve Azerbaycanlı kardeşlerimizle işbirliğine hazırız." açıklamasında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türkmenistan doğal gazının üç ülkenin yararına olacak şekilde ortak adımlar atmaya hazır olduklarını belirterek bu konuda bir çalışma grubu oluşturma kararı aldıklarını söylemişti.

KAYNAK: AA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 32
  • abdulbaki 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye bütün Türk dünyasını koruyacak güçtedir. yeterki kardaşlıklarını yanımızda durarak göstersinler.
    Cevapla
  • Canacan 2 yıl önce Şikayet Et
    Hep söyleniyor. Daha birşey görmedik. Geçende Rus yadan bir ekip geldi gaz da %28 indirin dediler ama ses çıkmadı.insallah olur.
    Cevapla
  • antikor 2 yıl önce Şikayet Et
    ümitle bekliyoruz ve destekliyoruz.. Türkiyenin dünyada bir enerji merkezi, bir finans merkezi ve bir teknoloji merkezi olmasini hasretle bekliyoruz ve destekliyoruz..
    Cevapla
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Almanya'ya teklifte bulunmalı boş yere gaz tedariki sorunu yaşamayıp , 4 üncü nesil endüstriyel üretim fabrikalarını Türkiye'de konuşlandırmalıdır . Gerek TANAP 2 hattıyla gerekse LNG tankerleri ile ticaretini yaparak , dünya doğalgaz piyasasında merkez haline geliriz .
    Cevapla
  • misafir8 2 yıl önce Şikayet Et
    gazı ne yaptığımız değil ne ile aldığımız önemli. önce türkiye, azerbaycan ve türkmenistan ortak para birimi kurmalı ve geçişler için iyi pazarlık yapıp dijital altın karşılığı ödemeye dönmeli ve bu paranın karşılıklı takasından arta kalan meblağ kontrol edilmek istenen dolar veya avrıya çevrilmeli. böylece hem petrol fiyatlarına da darbe vurulur. hemde haçlılara Türk tokadı yapıştırılır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle