Dev banka zor durumda: Herkes parasını çekmeye başladı

Zor durumda olan ve son dönemde sık sık Lehman Brothers benzetmesi yapılan İsviçreli banka Credit Suisse'de büyük özel bankacılık müşterilerinin bir kısmının bankadan paralarını çektikleri ortaya çıktı. Öte yandan bankanın kredi notu yine düşürüldü.

Dev banka zor durumda: Herkes parasını çekmeye başladı
Dev banka zor durumda: Herkes parasını çekmeye başladı
GİRİŞ 14.12.2022 16:39 GÜNCELLEME 14.12.2022 16:40
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Standard & Poor's'un, kapsamlı bir yenilenme planının uygulama riskiyle dolu göründüğüne karar vermesiyle Credit Suisse'nin (NYSE:CS) kredi notu Çarşamba günü bir darbe daha aldı.

S&P, İsviçre bankasının uzun vadeli kredi notunu bir kademe düşürerek halen yatırım yapılabilir seviyedeki en düşük not olan BBB-'ye indirdi ve "kötüleşen ve değişken ekonomik ortamda ve piyasa ortamında önemli uygulama riskleri" gördüğünü söyledi.

Aralarında Asya ve Ortadoğu'daki zengin ailelerin de bulunduğu milyarder isimlerin, bankadaki servetlerini riske atmak istemedikleri için paralarını çekmeye başladıkları söyleniyor.  Öte yandan Credit Suisse, zengin müşterileri İsviçre'ye çekerek kara para aklama yasalarını ihlal ettiği suçlamalarından kurtulmak için Fransa'ya 238 milyon euro ödemeyi kabul etti. Anlaşma, İsviçreli bankasının bu hafta açıklayacağı büyük bir yeniden yapılanma öncesinde önemli bir kaybı işaret ediyor.

Söz konusu dava Avrupa’da İsviçreli banka hesaplarına yönelik yürütülen bir dizi soruşturmanın son ayağı niteliğinde. Soruşturmalar sırasında sadece Fransa’da HSBC’ye yönelik suçlamalar yine aynı yöntemle çözülmüştü ve UBS de benzeri suçlamalardan dolayı mahkeme sürecine girmişti.

Financial Times’ın haberine göre, pazartesi günü Fransa ile Credit Suisse arasında yapılan ve suçun kabul edilmemesini içeren anlaşma soruşturmaların daha hızlı bir şekilde çözülmesini hedefliyor. Anlaşma aynı zamanda İsviçre bankasının yıllarca devam edecek mahkeme süreçlerinden kaçınmasını sağlarken Fransa’nın yeni hukuki altyapısını kullanıyor.

FT’nin haberine göre Credit Suisse kaynakları bankanın karşı karşıya olduğu davaların azaltılmasına çalışıldığını belirtiyor. Banka son yıllarda bir dizi skandal ve hukuki soruşturma nedeniyle büyük darbe almıştı. Haberde Credit Suisse’ten ismi açıklanmayan bir kaynak, UBS’in de dahil olduğu 2016 yılında başlatılan paralel dava için “Eğer iyi durumda bir banka olunsaydı ve her şey yolunda gitseydi bir sonraki adımlar beklenebilirdi” ifadelerine yer verdi. Ancak Banka içerisinde bulunduğu sıkıntılı durum sebebiyle kesinliği tercih etti.

Anlaşmayla ilgili bilgisi olan bir diğer kaynak, Credit Suisse ile görüşmelerin iki yıl sürdüğünü ve bankanın çeşitli krizlerden geçerken yöneticilerinin sürekli değişmesi nedeniyle durumun karmaşıklaştığını söyledi.

Credit Suisse ayrıca, geçen hafta 2008 Küresel Finans Krizi dönemi mortgage tahvilleriyle ilgili bir dava nedeniyle ABD savcılarıyla 495 milyon dolarlık bir anlaşmaya varmıştı.

Soruşturmanın bir kısmı, bankanın 4.999 Fransız müşteriyi ikna etme şekline odaklandı ve anlaşmayı denetleyen Fransız hakime göre, söz konusu müşterilerin yönetim altındaki varlıkların toplam miktarı 2 milyar euroydu. Yargıç, Credit Suisse personelinin müşteri toplantılarını resmi binalarda değil otellerde, restoranlarda yaptığına çok gizli bir şekilde düzenlediğine dikkat çekti.

Savcılar Credit Suisse’in bu süreç içerisinde Fransız vergi affı yasasını kötüye kullanarak 65 milyon euro kâr elde ettiğini iddia ediyordu.

Credit Suisse tarafından yapılan açıklamada "bu konunun çözülmesinden memnuniyet duydukları" belirtildi. Uygulanan yaptırımlarda, 123 milyon euroluk kısım cezayı ile 115 milyon euroluk kısımsa tazminat ve faiz ödemeleri içerecek biçimde bölündü.

Credit Suisse, 2016 yılında İtalya'da benzer bir vergi davasını çözmüştü. Bankanın halen Hollanda makamlarında bekleyen bir soruşturması var.

PARA ÇEKİMLERİNDE İŞLEM KUYRUĞU

Paralarını çekmek isteyenler ise şikayetçi. Yüz milyonlarca dolarlık işlem yapan Asya'daki bir aile ofisi, bankanın özel müşteri bölümünde işlem kuyruğu olduğunu aktardı.

 

Güvence sağlamaya çalışan Credit Suisse banka çalışanları da müşterilerin para kaybı yaşamayacaklarını ama garanti olması açısından paralarını kısa vadeli ABD hazine bonolarına yatırım yapmalarını tavsiye ediyor.

Credit Suisse'in uzun zamandır gündemde olan yeniden yapılandırılmasını nasıl finanse edileceğine dair soruların cevapları ise hâlâ belirsiz. Dün çıkan bazı haberlere göre banka 4.5 milyar frank civarındaki sermaye açığını kapatmak için bazı birimlerini satmaya hazırlanıyor.

Satılması düşünülen birimler arasında Zürih borsasını yöneten SIX Group'taki hisseler, borsada işlem gören bir İspanyol yatırım şirketi olan Allfunds'un yüzde 8.6 hissesi, iki uzman İsviçre bankası, Pfandbriefbank ile Bank-Now ve American Express ile bir ortak girişim olan Swisscard yer alıyor. 

Öte yandan stratejik yeniden yapılanma programının sunulmasına iki haftadan az bir süre kala, yöneticiler grubun 50 bin çalışanından 6 binini de işten çıkarmaya hazırlanıyor.

SAVOY OTELİ SATACAK

Credit Suisse, 2019'dan beri Allfunds'ta da hisseye sahip. Geçen yıl halka açılan işletme 7.2 milyar euro piyasa değerinde. Yani Credit Suisse'in yüzde 8.6'lık hissesi 374 milyon frank civarında. Bankanın ayrıca, Zürih'in Paradeplatz'daki genel merkezine bakan iki yüzyıllık oteli Savoy'u satmaya çalıştığı biliniyor. (Sabah)

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 23
  • Olmayan Enişte 1 yıl önce Şikayet Et
    Gidin şimdi pkk ve türevlerinden yardım isteyin. Daha beter olun.
    Cevapla
  • Başkan 1 yıl önce Şikayet Et
    En güvenli liman Türkiye getirin bu güzel Türkiyemiz de yatırım yapım üretim yapın
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İsbankasi pakistanlilarin altinlarini bileziklerini bozdurup türkiyeye gönderdigi yardim paralari ile kuruldu
    Cevapla
  • Adalı 1 yıl önce Şikayet Et
    beter olun...
    Cevapla
  • net 1 yıl önce Şikayet Et
    iş bankası zamanında toplanan yardım paraları ile kuruldu, devlete devredilmeli iş bankası çalışanlarının kurduğu sandıka ait olması vicdanen de hukuken de doğru değil. İş bankası çalışanlarının atası dedesi sermaye koyup kurmadı o bankayı milletten toplanan para ve başka ülkelerden müslümanların devlete gönderdiği yardım paraları ile kuruldu. İş bankasının hazineye devredilmesi gerekir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle