4 milyon yakın kişinin ceza ve gecikme zammı silinecek

GSS prim borcu olanlara yönelik yeni bir af hazırlığı yolda. Torba kanun teklifine konulacak geçici madde ile 31 Aralık 2012 tarihinden önceki GSS prim borçlarındaki gecikme cezası ve zammı gibi alacakların tahsilinden vazgeçilecek.

GİRİŞ 14.12.2022 13:19 GÜNCELLEME 14.12.2022 16:29
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanlara yönelik yeni bir af hazırlığı yolda. AK Partili milletvekillerin imzasıyla Meclis'e sunulan ekonomi ile ilgili torba kanun teklifine konulan geçici maddede, 31 Aralık 2012 tarihinden önceki GSS prim borçlarında gecikme cezası ve zammı gibi alacaklarının tahsilinden vazgeçilmesi öngörülüyor.

Bu kişilerin primi Hazine’den karşılanıyor. Hane içinde kişi başına geliri asgari ücretin 3’te 1’inden fazla olanlardan ise aylık 194.13 TL GSS primi alınıyor.

Primini ödemeyenlere borç çıkartılıyor. Ağustos itibarıyla GSS primini kendisi ödeyen veya ödemesi gereken kişi sayısı 2.1 milyon. Prim borcu olanların sayısı ise yaklaşık 4 milyon.

YIL SONUNA KADAR GEÇERLİ

Son olarak geçen yıl çıkartılan yapılandırma yasayla 2021 yılı nisan ayı ve önceki aylara ilişkin GSS prim borçlarının anaparasını 31 Aralık 2021 tarihine kadar ödeyenlerin gecikme cezası ve gecikme faizleri silinmişti. GSS prim borcu bulunanlar normalde sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar. Ancak süresi her yıl uzatılan geçici düzenlemelerle GSS prim borcu bulunanların sağlık hizmetinden yararlanması sağlanıyor.

Bu yıl da söz konusu süre 31 Aralık 2022’ye kadar uzatılmıştı. Bu tarihe kadar devlet destekli sağlık hizmeti alınabiliyor.

Posta'da yer alan habere göre; Şimdi ise GSS prim borcu olanlara yönelik yeni bir af hazırlığı var.

CEZA VE GECİKME ZAMMI SİLİNECEK

AK Parti milletvekillerinin imzasıyla cumartesi günü TBMM Başkanlığı’na sunulan ekonomi ile ilgili torba kanun teklifine konulan geçici maddede, 31 Aralık 2012 tarihinden önceki GSS prim borçlarına af düzenlemesi öngörüldü.

Buna göre, yukarıda sayılan Türk vatandaşları ile oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişilerin 31 Aralık 2012 tarihi öncesine ait GSS primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacaklarının tahsilinden vazgeçilecek.

KAYNAK: POSTA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 40
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    sigorta primini düsürunki işsizlik azalsın 2.500 sigorta primini olur
    Cevapla
  • Saadet 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben 2010 senesinden beri yurt dışında yaşıyorum ama 2017 senesinden bu yana gss borcum varmış ve ben daha yeni ögreniyorum bunu.Bu nasil oluyor ben hiç bir şey anlamadım
    Cevapla
  • Erhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Benide gss li yapmışlar haberim yok birsürü borçlanmışım Vatandaşı gss yaparken onayını alsanız daha adil olurdu bundada bir düzenleme yapılması gerekir yurtdışında zaten bir sağlık sigortam var benim gibi onbinlerce kişi haberi olmadan borçlu bu nasıl bir adalet onayım ve haberim olmadan beni sağlık sigortasına kaydediyorlar bu adil birşey değil
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    size ne yapsalar yaranamazlar ekmek elden su gölden yaşayın varsa öyle bi yer burda yok
    Cevapla
  • Deli Dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Almadığım bir hizmetin bedeli mi olur? Ne aslını ne de faizini ödemiyorum. Kendileri çalıp kendileri oynuyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle