Altın fiyatları için dünyaca ünlü analistten çarpıcı 2023 tahmini

SAXO Bank Emtia Bölüm Başkanı Ole Hansen petrolde Rusya’nın tavan fiyata tepki olarak üretimi kısması halinde piyasanın yeniden güç kazanacağını ve mevcut seviyelerden düşüş olasılığının sınırlı olduğunu belirtti.

GİRİŞ 14.12.2022 06:50 GÜNCELLEME 14.12.2022 09:21
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

SAXO Bank Emtia Bölüm Başkanı Ole Hansen küresel emtia fiyatlarında mevcut seviyeleri ve 2023 beklentilerini değerlendirdi.

Kısa vadede, petrol piyasası ve traderların ağırlıklı olarak yılsonuna ve pozisyon ayarlamalarının fiyatlar üzerinde önemli etkiye neden olabileceği riskine odaklanacaklarını belirten Hansen, Rusya’nın tavan fiyata tepki olarak üretimi kısması halinde piyasanın yeniden güç kazanacağını söyledi. 

Mevcut seviyelerden düşüşün sınırlı olduğunu vurgulayan Hansen, fiyatların daha fazla düşmesi durumunda OPEC+’ın muhtemelen fiyatları destekleyeceğini de ekledi.

Dolardaki yükseliş göz önüne alındığında altının 2022’de son derece iyi bir performans gösterdiğini belirten Hansen, önümüzdeki yıl ons fiyatının 2000 doların üzerinde yeni rekor seviyeleri görebileceğine dikkat çekti. Kuzey yarımküredeki yüksek hasat, tahıl koridoru gibi nedenlerle fiyatlarda ekimden bu yana ciddi bir düşüş gerçekleştiğini, ancak bu gelişmelerin tamamının fiyatlandığını ve piyasanın odağının 2023’ün ilk çeyreğinde Güney Yarımküre’deki üretime çevrildiğini belirtti. 

Hansen küresel resesyon beklentileri ve Çin’in inşaattan aktivitesinden uzaklaşarak enerji güvenliğinin desteklenmesi ve yeşil dönüşüme odaklanması beklendiğinden 2023’ün demir ve çelik açısından çok güçlü bir yıl olmayacağını söyledi.

"2023'TE REKORA KOŞMASINI BEKLİYORUZ"

"Küresel ekonomik belirsizlik ve artan jeopolitik gerilimlerin enflasyonun bir süre daha yüksek kalmasını sağlaması ve bunun da altını desteklemesi bekleniyor. Sizce altın için 2023, 2022'den daha güçlü bir yıl olur mu?" sorusunu yanıtlayan Hansen, şunları söyledi:

"Altın, dolar ve tahvil getirilerinde son yıllarda görülen en büyük artışa rağmen 2022 boyunca son derece güçlü bir performans gösterdi. Gerçek şu ki yatırımcılar, merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına almadaki başarısızlığına karşı korunma arayışıyla talep gösteriyor. Gelecek yıl için, küresel ekonomik görünümde kötüleşmeyle birlikte tahvil getirileri ve dolarda yeni zirvelerin görüldüğü, enflasyonun ise şu anda Fed ve piyasa tarafından fiyatlandırılan seviyelerin üzerinde olacağı bir tablo söz konusu olabilir."

"Dolar dışındaki diğer para birimlerinde ise, hisse senedi ve tahvillerde görülen kayıplara karşı öne çıkan altın pozitif getiri sağladı. Altının 2023'te 2000 doların çok üzerinde yeni rekor seviyelere ulaşmasını bekliyoruz."

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • kaplan 1 yıl önce Şikayet Et
    doğru altın 3 ay sonra 1300 yazın hi yere bunu
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim kusura bakma ben ons bazlı yazdın sandım. ama 1300 tl olmaz gibime geliyor..
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    aynen kardeşim algı bu bencede fena düşecek altın çünkü bizim ülkede dolara müdahale edecekler enflasyon başka türlü düşmez çünkü öyle olunca ons ne kadar çıkarsa çıksın yinede bizde düşecek diye düşünüyorum
    Cevapla
  • Cemil Doğan 1 yıl önce Şikayet Et
    Altın yükselecek. Şimdiden paranız kadar altın alın.
    Cevapla
  • izmir 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlar altın alsın kuyumcular kazansın diye yükselecek yükselecek diyerek algı yaptılar. Gençler ve altın üzerinden borçlananlar zor duruma düşüyor. Dolarda yapılan algı bu sefer altın için yapılıyor. Devlet müdahale etmeli.
    Cevapla
  • Abdullah64 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de hisse senetleri kazandırdı bu sene
    Cevapla
  • Murat ağyar 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalan muneccimmi bunlar.yukselmez düşer inşallahu rahman
    Cevapla
  • hasan yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    düğün mü var kardeş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle