Resul Kurt: EYT'de yaş şartı var mı?

AK Parti MKYK üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt, 'EYT'de yaş şartı var mı?' başlığıyla Star Gazetesi'nde bir yazı kaleme aldı. Kurt, ''Henüz kesin olmamakla birlikte belli bir yaş şartı aranma ihtimali ortaya çıktı.'' dedi.

GİRİŞ 14.12.2022 04:18 GÜNCELLEME 14.12.2022 10:36
Bu Habere 140 Yorum Yapılmış

İşte Resul Kurt'un kaleme aldığı o yazı:

Bir süredir EYT ile yatıp, EYT ile kalkıyoruz. Bugünlerin en önemli iki maddesi olan EYT düzenlemesi ile asgari ücret konusu çalışanları ve işverenleri yakından ilgilendiriyor.

Elbette ki sigortalılarımız, çalışanlarımız haklı olarak ekonomik durumlarını doğrudan etkileyecek olan EYT konusunda çok hassas.

Emeklilikte yaşa takılanların durumlarına ilişkin olarak geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin katılımı ile bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

EYT konusunun çözümüne ilişkin Kanun Tasarısı'nın Aralık ayı içerisinde veya yetiştirilememesi durumunda en geç 2023 Ocak ayında TBMM'ne sunulması bekleniyor.

Bakanlık, yaş şartı olmadan aylar süren EYT çalışmasını tamamladı. Çalışmanın bu teknik boyutunun tamamlanması nedeniyle artık ince ayarlar kaldı. Yaş sınırı burada en çok merak edilen kısım oldu. Yaş şartının tamamen kalktığı durum özel sektöre ve kamuya yansıyacak yükün değerlendirilmesi sonrası taslaklar masaya yatırılacak.

Uzun bir süre EYT konusunda 48-50 veya 50-52 yaşlarının aranıp aranmayacağı tartışıldı.

Son aylarda 20 yıl kadınlarda, 25 yıl erkeklerde sigortalılık süresinin tamamlanması ve 5000 prim gününün doldurulması halinde 4/a (SSK) koşulları ile emekli olunabileceği açıklandı.

Son gelinen noktada henüz kesin olmamakla birlikte belli bir yaş şartı aranma ihtimali ortaya çıktı. Elbette son sözü kamusal kaynaklar ve bütçe olanaklarını da dikkate alarak yine Cumhurbaşkanımız Sayın recep Tayyip Erdoğan söyleyecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin TBMM'de Bakanlığın bütçe görüşmeleri için konuşma yaparken milyonların merakla beklediği açıklamayı yaptı. Bakan Bilgin;

· EYT Kanun Tasarısını Ocak ayı gelmeden Meclis'e getirilmesi planlanıyor,

· EYT düzenlemesi en kapsamlı şekilde olacak,

· İşçi-işveren herkes dinlenecek,

· Yaş şartı kalktığı zaman emeklilik için 1,6 milyonu aşkın hak sahibi var.

Elbette EYT kapsamında en azından 4-5 milyon kişinin olduğu düşünülürse kamuya da ciddi bir yük geleceği aşikar.

Ancak ok yaydan çıktığına göre, sürecin en doğru şekilde yönetilmesi ve toplumsal beklentinin kamusal kaynakları da dikkate alınarak en kapsamlı olacak şekilde uygulanması gerekecektir.

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 140
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    burda çok saçma yorumlar var kardeşim zaten 18 yaşdan baz aldığı zaman hükümet zaten 46 47 yaşa geliyor zaten çoğu kişide özel sektörde çalışan olduğu için bir çoğunun pirim borcuda var öyle kilaymı özel sektörde çalışıpta 38 43 arası emeklilik bu eyet bizim hakkımız biz hakkımı olanı talep ediyoruz
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Yaş şartı kalksın diyor millet yeniden yaş şartı konuyor.
    Cevapla
  • hasan er 1 yıl önce Şikayet Et
    eyt tam bir sacmalik. milyonlarca adami erkenden emekli edecekler. bunlarin emekli ayligini simdi asgari ücrete calisan gencler ödeyecek.
    Cevapla
  • ADİL 1 yıl önce Şikayet Et
    Stajlıların çalışma günlerinin işe başlama tarihi olarak kabul edilmesini biran önce bekliyoruz,bize verilen sigorta kartlarında sigortalısınız denildi ve daha sonra bize sigortalı değilsiniz denildi bu neder en büyük haksızlık emek hırsızlığıdır eyt le birlikte stajlılarında biran önce mağduriyetinin ivedilikle ocakta çıkacak kararla çözümünü bekliyoruz eytle birlik te artık bizim bu sorunumuzunda çözülmesini istiyoruz.
    Cevapla
  • atmaca53 1 yıl önce Şikayet Et
    eyt bir haktır ve verilmeli şartı martı olmaz bunun zenginler dahada zengin olsun diyede hakkımdan vaz geçecek dehilim kimsede kusura bakmasın bnm REİSE güvenim tam inşallah guvenim boşa çıkmaz....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle