Marketler akıllanmadı ceza yağdı

Fahiş fiyatlarının ardından marketlerin reklamları da radara takıldı. Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, aldatıcı reklamlara ceza yağdırdı

GİRİŞ 13.12.2022 10:05 GÜNCELLEME 13.12.2022 13:54
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Son dönemde uyguladığı fahiş fiyatlarla gündemden düşmeyen zincir marketlerin şimdi de indirim oyunları denetimlere takıldı. Reklam Kurulu, son toplantısında zincir marketlerin vatandaşı aldatan reklamlarını affetmedi. Yapılan tespitlerde 500 gram olarak paketli şekilde satılan köfte ve sucuğun gramajının düşük olduğu tespit edildi. Ayrıca bir zincir markete ait broşürde ilkokul çantasının 79.99 TL'den satışa sunulacağı bilgisine yer verilmesine rağmen 94.50 TL'den satıldığı belirlendi.

2 ÜRÜN FİYATINA TEKİ

Vatandaştan gelen şikâyetleri değerlendiren Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, bir zincir markete ait internet sitesinde satışa sunulan klozet koku gidericisi satışında reklamda iki adet gösterilmesine rağmen koku gidericinin tekinin o fiyata satıldığı, böylece vatandaşın kandırıldığını belirledi. Yapılan incelemeler sonucunda, söz konusu ürünün iki paket olarak 12.5 TL fiyatla satışa sunulduğu algısına neden olunarak tüketicilerin yanıltıldığı değerlendirildi. Bu reklamı yapan market zincirine 155 bin 712 lira para cezası kesildi. Kurul, bir zincir markete ait broşürde ilkokul çantasının 79.99 TL'den satışa sunulacağı bilgisine yer verilmesine rağmen 94.50 TL'den satıldığını tespit etti. Yanlış ve eksik bilgi taşıyan reklamıa para cezası kesilirken, yanıltıcı reklam durduruldu.

GRAMAJ OYUNUNA 155 BİN LİRA CEZA

İnternet üzerinden market hizmeti veren "9-23 Haziran tarihleri arasında 200 TL ve üzeri köfte ve sucuk alışverişine dana kavurma sepette 5 TL" ifadeleriyle reklam yapan uygulama da radara takıldı. 500 gram köftenin fiyatının 58 lira ve 250 gram dilim sucuğun ise 36 lira olarak belirtildiği tespit edildi. Yapılan incelemeler sonucunda, beyan edilen gramajların altında eksik ürün teslimi yapıldığı anlaşıldı. Firmaya 155.7 bin TL ceza kesildi, reklam durduruldu.

REKLAM VAR, STOK YOK

Bir başka market zincirinin de kampanya afişlerinde, indirime konu edilen kremin fiyatı yerine, baskı hatası nedeniyle aynı markaya ait farklı bir kremin fiyatını yazdığı belirlendi. Reklamlara durdurma cezası verildi. Aynı zincirin internet uygulamasında, her 100 liralık alışverişte geçerli döner ve köfte indirimi duyurulduğu, ancak ürününün stokta kalmadığı tespit edilince bu reklamlar da durduruldu.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 41
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    1 saatte 10 katını kazanıyorlar 155 bin nedir?
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    tv reklamı vardı sabah 9.00 da almaya gittim ürün stokda yok
    Cevapla
  • murtaza 1 yıl önce Şikayet Et
    hükümeti,devleti, iş adamları, patronlar gaale bile almıyorlar, iş adamları resmen devlette ,benim ,patronda benim, parada bende deyip ,açık bir şekilde herzaman istediklerini aldılar hala daha alıyorlar, tıpkı marketlerdeki zamların devamı, eyt de, olduğu gibi.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    155 bin mis adamlar onun 10 katını günlük kazanıyor siz hala dalga geçer gibi rakamlarla ceza yazın yazık yazık bu millete yazık
    Cevapla
  • yunus 1 yıl önce Şikayet Et
    ucuz bişey kalmadı her yer kapanmalı ulaşım servis aidat kırtasiye giyim ev fiyatları kira otomobil beyaz eşya mobilya halı perde kombi hapsine ceza kessin kapatsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle